Zuid-West
Sud-Ouest
Sud-Ouest is de verzamelnaam voor een aantal grotere en kleinere gebieden in het achterland van Bordeaux.
Met die stad hebben ze meestal een haat-liefde verhouding gehad, en omgekeerd.
Bordeaux heeft uiteindelijk de concurrentiestrijd gewonnen, waardoor de rest van de Sud-Ouest een beetje in het isolement raakte.
Een geluk bij een ongeluk is dat daardoor lokale druivensoorten konden overleven.
Dit deel van Frankrijk kent zodoende een rijkdom aan onalledaagse druivensoorten.
Onmiddellijk ten oosten van Bordeaux ligt Bergerac.
Het produceert wijn in alle stijlen die strek aan Bordeaux doen denken.
Bijzondere appellations zijn daar
Montravel voor wit,
Pécharmant voor rood en
Monbazillac voor zoet.
Verder weg van Bordeaux liggen onder meer
Gaillac, nog zo'n gebied dat van alle markten thuis is, en
Cahors. Cahors is de bakermat van de malbec, die op z'n best krachtige wijnen met de nodige tannines geeft.
Wijnen om stevige kost bij te eten.
Voor de
Madiran geldt dat al net zo.
De naam van de druivensoort tannat doet misschien al wat vermoeden.
Zo'n wijn die letterlijk getemd moet worden.
Bij de witte wijnen valt de aromatische
Jurançon met z'n markante zuren op.
Hij wordt gemaakt in droge én zoete uitvoering.
WIJNHUIZEN
Domaine de la Baume
Prachtig glas wijn! Dat kunnen ze toch buitengewoon, op La Baume....!
Wijnjaar na wijnjaar is het wijnmaken bij La Baume bijgeslepen en aangepast om te voldoen aan de eisen van de internationale markten.
De missie is het produceren en het op de markt brengen van moderne wijnen die alleen de allerbeste wijnstijlen van de regio reflecteren.
En deze als herkenbaar merk in de categorie Vin de Pays d'Oc neer te zetten.
Het was een steile leercurve over grond en klimaat en het toepassen van goede wijnproductietechnieken uit de Nieuwe Wereld om het beste te halen uit de klassieke Franse druiven.
De wijnmakers
Frédéric Glangetas is 36 jaar oud en houdt zich al 15 jaar bezig met het vak wijnmaken.
Na het behalen van het Diplome Universitaire Technologie in de richting scheikunde aan het Institut Universitaire te Orléans heeft Frédéric Glangetas doorgestudeerd aan de Faculté d'Oenology in Bordeaux voor het diploma in oenologie.
Zijn eerste wijnen maakte hij in de Sauternes, op het Grand Cru Classé eigendom, Chateau La Tour Blanche. Frédéric werd in 1992 aangesteld als wijnmaker voor Jaques & Francois Lurton SA in de Languedoc en werd drie jaar later wijnmaker voor James Herrick in Narbonne dat in 2000 door Southcorp werd aangekocht.
Van 1995 tot het jaar 2000 reisde hij frequent naar Australië en Nieuw Zeeland om te experimenteren met nieuwe wijnproductietechnieken in wijnhuizen als Yalumba, Matua, Penfolds, Winns en Great Western. Frédéric Glangetas kwam in 2001 als senior wijnmaker bij La Baume werken en zette zijn buitenlandse wijnproductie ervaringen voort bij de BRL Hardy wijnhuizen (Tintarra, Reynella, Houghton).
In juli 2004 volgt hij Ashley Huntington op als Senior Wijnmaker en Algemeen Manager van Domaine de la Baume.
Frédéric Glangetas is zeer goed bekend met de verschillende terroirs van de Languedoc en gespits op het toepassen van zijn 'Nieuwe Wereld' technieken in dit deel van de oude wereld.
Met zijn open mind houding en zijn bereidheid zijn smaakarchief uit te breiden met wijnen uit alle delen van de wereld, past Frédéric Glangetas perfect in de historie en filosofie van La Baume. Frédéric Glangetas superviseert persoonlijk de aankoop van iedere enkele tros en pakket van de ongeveer 40 leveranciers die Domaine de la Baume voorzien van druiven uit alle delen van de Languedoc-Roussillon.
La Baume koopt vooral de klassieke, internationaal erkende variëteiten -
Chardonnay,
Sauvignon Blanc,
Viognier,
Cabernet Sauvignon,
Merlot en
Syrah -
hoewel wij ook lokale variëteiten kopen, zoals Marssanne, Roussanne en Grenache als de wijnjaarcondities gunstig zijn.
Druiven uit koelere regionen, zoals Limoux (voorbij Perpignan richting Spanje), voorzien beter in finesse en elegantie, terwijl druiven uit warmere kuststreken veelal resulteren in krachtiger wijnen. La Baume heeft door de jaren heen uitstekende relaties opgebouwd met haar druivenleveranciers in de Languedoc-Roussillon en heeft hen aangemoedigd in te zetten op het produceren van kwalitatief hoogwaardige fruit. Naast deze geïntegreerde aanpak is La Baume inmiddels uitgegroeid tot toetsingsinstituut voor innovatie in de regio. Het was bijvoorbeeld het eerste bedrijf dat het koele avondoogsten introduceerde in de Languedoc en recent nog pionierde met de (her)introductie van schroefdoppen in Frankrijk.
De naam
Domaine de la Baume is afgeleid van het woord "baume" dat grot betekent in het Frans.
Hiermee worden de grotten bedoeld die gebruikt werden voor opslag door bronshandelaren in de 14e eeuw.
De hoofdgebouwen van het domein werden 350 tot 150 jaar geleden gebouwd van steen uit een lokale groeve.
De eigenaar
Tot de duitse bezetting in de Tweede Wereldoorlog was het domein bezit van de familie Prat , de eigenaren van Noilly Prat gearomatiseerde Vermouth.
Na de oorlog kwam het domein in bezit van een andere beroemde wijntelersfamilie uit de Languedoc, de familie Corcoral.
Op dat moment bestond het landgoed uit 150 hectare grond beplant met wijnstokken en olijfbomen waar 10 families werk vonden en 14 paarden gestald stonden die uitsluitend werk verrichten in de wijngaarden.
Het landgoed werd gekocht door een lokale wijnhandelaar in de late jaren 60.
Een tamelijk zeldzame en destructieve vorm van vorst leidde echter tot het vernietigen van het overgrote deel van de wijnranken en het eigendom werd verkocht aan M. Demaret die het gemengd boeren ontwikkelde voordat hij het op zijn beurt doorverkocht aan de Australische familie èn wijnproductiebedrijf Thomas Hardy & Sons Pty.Ltd in 1990. (dat op haar beurt weer gekocht werd door Berri Renmano Ltd om gezamenlijk het bedrijf BRL Hardy in 1992 te vormen).
Deze aankoop bleek betekenisvol in de geschiedenis van de Languedoc-Roussillon omdat het de eerste grote investering in de regio was door een internationaal bedrijf.
De zin "verlangen naar een landing op Mars" word vaak gebruikt om deze gebeurtenis te beschrijven.
Investeringspotentieel was datgene dat Hardy's aantrok in het in verval geraakte La Baume.
In hun optiek had Franse wijn een eersteklas imago, hadden zij nu de gelegenheid om druiven te kopen op een open markt, was het land concurrerend geprijsd en bewezen de beste wijnen uit de regio dat het mogelijk was om er prachtige dingen te produceren.
Hardy's bouwde een nieuw vinificatiecentrum bij La Baume en stelde Bill Hardy aan als manager en Peter Dawson als wijnmaker.
Hardy's liet niet na te benadrukken dat Nieuwe Wereld technologie en expertise niet noodzakelijkerwijs leiden tot de productie van Nieuwe Wereld wijnstijlen, en dat de wijnen van La Baume eerder Frans waren dan Australisch in stijl.
De komst van de Commercieel Directeur en wijnmaker Ashley Huntington in 1998, heeft er inmiddels toe geleid dat La Baume al 3 keer genomineerd werd tot Beste Wijnbedrijf van Frankrijk .
In oktober 2003 werden Domaine de la Baume en de merknaam La Baume in zijn geheel aangekocht door Les Grands Chais de France (GCF) met het hoofdkantoor gevestigd in Petersbach in de Alsace.
Les Grands Chais de France is in Frankrijk 5e bedrijf op het gebied van drank in het algemeen, is het de op twee na grootste wijnhandelaar van het land en de grootste franse wijnexporteur.
Domaine de La Baume heeft 3 verschillende labels:
La Grande Olivette (instap),
Domaine de La Baume (classic),
Terres de La Baume (toprange).
De wijnen van Domaine de la Baume (classic):
WIT:
Chardonnay,
Viognier en
Sauvignon Blanc
ROOD:
Merlot,
Cabernet Sauvignon en
Syrah
Producteurs Plaimont
Producteurs Plaimont, kortweg: Plaimont, neemt een bijzondere plaats in Frankrijk.
Het is de locomotief van de Sud-Ouest en een van de meest innovatieve wijnbedrijven van heel Frankrijk.
Met 1000 aangesloten vignerons,
5.250 hectare wijngaard en
een productie van 385.000 hectoliter is Producteurs Plaimont de grootste speler in de Sud-Ouest.
Het bedrijf is in 1979 ontstaan uit de samenwerking van drie kelders in de Gers:
Plaisance,
Aignan en
Saint-Mont.
In 1999 hebben zich ook de caves van Condom en Cazaubon aangesloten.
De drie oorspronkelijke kelders produceerden tot in de jaren '70 bijna uitsluitend bulkwijnen, maar het nieuw ontstane Plaimont koos voor kwaliteit en voor de reconstructie van de wijngaard met traditionele Gasconse druivenrassen als Pinenc, Arrufiac en Petit Courbu.
Een en ander ging gepaard met veeleisende teeltmethodes, zoals groene pluk en oogsten met de hand, kwaliteitsbewaking en traceerbaarheid.
De aanplant bestaat tegenwoordig uit Tannat, Pinenc, Servadou, Cabernet Franc en
Cabernet Sauvignon voor rood.
Voor rosé Arrufiac, Petit Courbu, Petit en Gros Manseng
Colombard, Ugni Blanc en Listan voor wit.
Hoewel Plaimont een coöperatie is, stimuleert het ook individuele initiatieven. Een goed voorbeeld daarvan is de ontwikkeling van domeinen zoals L'Abadie de Leez,
Chateau de Sabazan en
Laroche Viella.
Plaimont heeft het quasi-monopolie op productie van een onvervalste terroirwijn als Côtes de Saint-Mont VDQS.
Daarnaast produceert het al even karakteristieke AOC's als
Madiran en
Pacherenc du Vic-Bilh.
Het grootste deel van het volume bestaat uit innovatieve vins de pays de cepage - en dan met name Vins de Pays de Gascogne zoals die met het merk Colombelle . Met dit gevarieerde gamma kunnen zowel beginnende consumenten als ver gevorderden op maat worden bediend. De helft van de productie wordt geëxporteerd.
Plaimont besteedt jaarlijks 5 tot 10% van zijn omzet aan investeringen. Al in een vroeg stadium gebeurde dat voor technieken als micro-oxygenatie voor rood (verzachting van tannines door middel van zuurstof) en macération pelliculaire voor wit (schilinweking).
Verder beschikt Plaimont over 19.000 m2 geklimatiseerde bedrijfsruimten. Behalve in technische zaken investeert Plaimont ook in zaken als wijntoerisme, marketing en vorming.
De wijnen:
La Colombelle,
Eén van de meest legendarische chef-koks uit het Franse zuidwesten is André Daguin.
In 'Hotel de France' te Auch heeft hij de regionale keuken veel aanzien gegeven.
De in 1935 geboren keukenmeester deed zijn bedrijf inmiddels over aan Roland Garreau, maar hij blijft nog wel aanwezig in de gastronomie van het departement Gers.
Zo prijkt zijn naam op vier fantastische wijnen uit deze regio.
Het is een witte Vin de Pays des Côtes de Gascogne en een rode, witte en rosé uit de Côtes de Saint Mont. Alle vier werden door Daguin gecomponeerd bij de voortreffelijke producent Plaimont = nu Colombelle Selection
Côtes de Saint-Mont
Les Vignes retrouvées,
Côtes de Saint-Mont (wit, rosé en rood)
Pacherenc Vic-Bilh
Pacherenc Vic-Bilh - Saint Sylvestre (van zeer geconcentreerde overrijpe druiven gemaakt die op 31 december worden geplukt. Na twaalf uur gaat iedereen de wijngaarden in om de druiven te plukken).
Madiran Galets rouges
Madiran Arte Benedicte
Château de Sabazan
De wijnen van Château de Sabazan zijn afkomstig van een klei-vuursteen bodem van 16 ha gelegen naast een kasteel uit de 15de Eeuw in de gemeente Sabazan, Département du Gers, in het Zuid-Westen van Frankrijk.
De ‘Producteurs Plaimont’ hebben hier de typische druivenrassen van de Gascogne in ere hersteld.
De kwaliteit van de bodem voor de wijnbouw was al sinds 1050 bekend, dat weten we dankzij de benedictijnermonniken van het klooster van Saint-Mont.
Meer dan negen eeuwen later worden de oorspronkelijke druivenrassen opnieuw herplant rond de beroemde Tannat-druif.
En de wijngaarden werden weer gerestaureerd dankzij een groepering van moedige wijnboeren, verenigd rond de innemende persoonlijkheid van André Dubosc(Wijnbouwer).
Druivenrassen
70% Tannat, 10% Pinenc, 15% Cabernet-Sauvignon, 5% Cabernet-Franc.
De kleur is intens purper met lichtbruine rand.
De smaak is krachtig en complex met expressief zwart fruit en een toets van gebrande koffie, gegrild hout en bruine tabak.
De afdronk is een voorbeeldig evenwicht en een stevige tanninestructuur waarvan de scherpe kantjes al wat afgerond zijn.
Qua finesse en complexiteit van het fruitpalet laat deze wijn niets te wensen over.
Om het plezier nog wat te verhogen laat de finale even op zich wachten om dan uit te pakken met retronasaal zwart fruit en een zachte hint van vanille.
Niet wachten, hij is op dronk !
Schenkt hem licht gechambreerd (17-18°C). Best decanteren of vooraf openmaken.
Deze terroir-wijn houdt van rood vlees, stoofpotjes, eendenborst of bergkazen type comté of schapenkaas uit de Pyreneeën.
Le Faîte de Saint-Mont (wit en rood)
Het 'etiket' van deze wijn is zeer speciaal, want het is gemaakt van hout.
Vroeger werd deze wijn namelijk ondergronds bewaard, waardoor na het opgraven het etiket leesbaar bleef.
Plenitude Madiran
www.plaimont.com Bron: dgs-marciac
Domaine des Felines
Domaine Félines Jourdan is sinds 1983 eigendom van de familie Jourdan, al generaties lang wijnboeren in de Languedoc.
Deze familie, nu geleid door Madame Claude Jourdan, is zeer gehecht aan de kwaliteit en oorspronkelijkheid van de geproduceerde wijnen.
Fruit, elegantie en zuiverheid karakteriseren de wijnen van het domein.
Drie verschillende terroirs geven de wijnen extra complexiteit en oorspronkelijkheid.
Het Domaine de Félines zelf domineert het Bassin de Thau, onder de rook van Sète, de bekende wijnstad.
De bodem bestaat uit klei en kalk en het warme mediterrane klimaat wordt gematigd door de dichtbijheid van de zee en het bassin en de verkoelende zeebriezen.
Het tweede terroir, Les Cadastres, is wat hoger gelegen op een vlakte die de hele AOC domineert.
De bodem is zeer gevarieerd, wit en kalkhoudend tot rood en kiezelig.
Het derde terroir, La Coulette, ligt nog noordelijker, op de flanken van een heuvel, vol op het oosten, op een rode bodem van kiezelhoudend zand op een ondergrond van verweerde rotsblokken.
De wijngaarden worden door naaldbossen beschermd tegen de harde winden.
Madame Claude Jourdan is trots op haar familietraditie en kennis, maar schuwt de moderne technologie zeker niet, als het maar ten goede komt aan de kwaliteit van de wijn zonder het oorspronkelijke terroir karakter aan te tasten.
In de kelders vindt u daarom onder andere temperatuur gereguleerde RVS tanks, pneumatische persen, airconditioning voor een betere opslag, een moderne bottellijn en tangentiële filters.
Met het jaar worden de wijnen nog beter.
De roussanne wijngaarden voor de Félines de Jourdan Languedoc liggen op een bodem van zand en kiezels in Les Cadastres.
Leeftijd van de wijnranken: 13 jaar. Opbrengst: 50 hl/ha.
Vinificatie (wijnbereiding):
De perfect rijpe roussanne druiven worden mechanisch geoogst om het frisse fruit optimaal te kunnen behouden.
Na het ontstelen worden de druiven pneumatisch geperst. Na 48 uur worden de sappen overgeheveld en gelucht, waarna de gisting bij 16-18°C gedurende 30-45 dagen in RVS tanks plaats vindt.
Na de gisting rust de jonge wijn nog 3 maanden op zijn fijne bezinksel alvorens te worden geklaard, gefilterd en gebotteld.
Goudgele kleur, getuigend van de volle rijping van de druiven.
Elegante neus, fruitig en floraal, met kenmerkende aroma’s van witte perzik, abrikoos, lindebloesem en witte bloemen.
Op de tong is het een frisse, elegante, complexe en mondvullende wijn, met een uitstekend evenwicht tussen de rijpe, ronde structuur en de frisse ruggengraat.
Lange en sensuele finale met aroma’s van citrusfruit, perzik en noten.
Culinair advies: Verrukkelijke begeleider van pasta (voor)gerechten met zeevruchten, gegrilde gamba’s of langoustines en zeeduivel met druiven in romige wittewijn saus.
Eveneens aanbevolen met romige, gebakken eendenlever en zachte gewassen korst-kazen zoals Reblochon, rijpe (maar niet te!) kazen (o.a. pelardon!).
Bron: Avintage - DGS
Boutinot
Producent en importeur in Frankrijk en Zuid-Afrika
Boutinot is opgericht in 1980 en is sindsdien uitgegroeid van een klein importbedrijfje dat alleen aan restaurants in noordwest Engeland leverde tot een grote producent en importeur met productielocaties in Frankrijk en Zuid-Afrika en distributieapparaten in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten.
Ook zijn er de laatste jaren diverse joint-ventures gesloten met wijnbedrijven in Italië en Spanje en staan er interessante projecten op stapel in andere Nieuwe Wereld wijnlanden.
Hoewel de wijnen en klanten van land tot land verschillen, heeft het bedrijf één doelstelling, namelijk het produceren en distribueren van kwalitatief hoogstaande wijnen, die — ongeacht het prijssegment waarin ze vallen — recht doen aan de regio en druivensoort waar ze van afkomstig zijn.
Paul Boutinot