Webshop Eleveld Steenwijk
Aanmelden nieuwsbrief Eleveld Steenwijk
Eleveld Steenwijk

Zuid-Afrika


Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is een land dat allerlei beelden oproept.
Het is een land met een prachtige natuur, met olifanten, struisvogels en walvissen, een land van zon, bergen en zee.
Het is ook het land waar Nelson Mandela in 1990 zijn vrijheid terugkreeg na een jarenlange periode van politieke gevangenschap.

Er is inmiddels veel veranderd in Zuid-Afrika.
Het is een prachtig land om doorheen te zwerven en kennis te maken met de natuur, de cultuur, de mensen en natuurlijk met de wijnen.

Er wordt in de Kaap al meer dan 300 jaar wijn gemaakt.
Het bijzondere van deze wijnen is dat ze de traditie van de Oude Wereld combineren met de wijntechnologie van de Nieuwe Wereld.

Zuid-Afrikanen houden van vlees.
Behalve varkens-, rund- en lamsvlees, komen er in Zuid-Afrika veel exotische vleessoorten voor, zoals
springbok,
koedoe,
impala of
struisvogel.

De keuken is in de loop der eeuwen door vele tradities beïnvloed.
De Hollandse kolonisten maakten met plaatselijke ingrediënten hun vertrouwde stoofpotten en gehaktballen.
Aangezien de meeste bedienden Maleise voorouders hadden, kwamen al snel Indische en Zuid-Indiase invloeden in het eten.
Ook de Duitsers en de Fransen hebben hun steentje bijgedragen aan de culinaire mengelmoes van het hedendaagse Zuid-Afrika.

Biltong - Het kan dan vreemd in de oren klinken, maar het is wel lekker.
Het zijn gewoon reepjes gezouten en gedroogd rundvlees.
Biltong wordt als borrelhapje gegeten of verwerkt in stoofpotten.

Sosaties - Zuid-Afrikanen zijn verzot op een braai, oftewel op barbecueën.
Ieder huis heeft buiten dan ook wel een eigen braaiplek.
En net zoals wij kunnen genieten van een sateetje pindasaus, doen zij dat van sosaties met grondboontjiesaus.

Nagerechten
n Zuid-Afrika zeggen ze: ‘nageregte moet sorg vir ’n gevoel van genoegdoening en nie van oordaad nie!’
Dus een droëvrugtekrummeltert, gebakte piesangs of een schaaltje koeksisters misschien?

Bobotie = Het populairste gerecht uit de Kaaps-Maleise keuken is bobotie .
Dit is een kruidige ovenschotel, met onder andere gehakt, kruiden en eieren.
Het wordt geserveerd met rijst, kokosmeel, chutney en gehakte noten.

Het gerecht is eigenlijk afkomstig van de Zuid-Afrikaanse boeren, die in dit gerecht hun voedseloverschotjes verwerkten.

Pinotage, de druif, die net als een vrouw, aandacht nodig heeft, is uniek voor Zuid-Afrika.
Deze rijke en kruidige wijn past uitstekend bij de klassieke Zuid-Afrikaanse ovenschotel: Bobotie.


recept Bobotie
Bobotie is een heerlijk gerecht dat goed van tevoren kan worden bereid, en eventueel worden ingevroren. Gemakkelijk en niet duur.
Kies een rijke Pinotage met een dieprode kleur en de smaak van rode en zwarte bessen, framboos, pruim en licht banaan.
2 fijngehakte uien met
1 teentje knoflook en
1-2 eetlepels kerriepoeder met
1 appel in blokjes gesneden in de hete boter.
Meng dit met 400 gram fijngehakt gaar rundvlees of 500 gram rundergehakt ,
1 snede brood geweekt en uitgeknepen,
1/2 eetlepel suiker,
1 ei
1 eetlepel azijn
1 theelepel zout
1/4 theelepel peper en
30 gramrozijnen.

Voeg de 12 blanke amandelen toe.
Schep om.
Doe de massa in een beboterde ovenschaal.
Verdeel de 2 laurierblaadjes er overheen.
Bak de bobotie in een voorverwarmde oven van 200°C in 30 tot 45 minuten gaar.
Klop 1 ei los met de ½ dl melk en schenk dit mengsel de laatste 10 minuten over de bobotie voor deze uit de oven wordt genomen.

Serveren met (gele) rijst, (mango)chutney en een frisse witlofsalade met mandarijn en appel.

Variatie:
Bobotie met kip