Webshop Eleveld Steenwijk
Aanmelden nieuwsbrief Eleveld Steenwijk
Eleveld Steenwijk

Witte asperges

Wat te maken met witte asperges?


Met hollandaise saus, nieuwe aardappelen en ei
Klassiek


Drink hierbij een Elzasser, een Pinot blanc of een riesling.
Een houtgerijpte Chardonnay is er ook heerlijk bij, maar dan wat vanille aan de saus toevoegen.
In alle gevallen een scheutje van de te drinken wijn in de saus doen.

A la Flamande
met ei, ham en gesmolten boter
Wat boter zachtjes smelten, iets nootmuskaat over de asperges en
serveren met beenham (niet te dun gesneden) en hardgekookte eitjes.

Drink hierbij een Pinot Blanc of een Viognier uit de Pays d'Oc.


Asperges in ham en kaas = Een variant op de witlof!
Voorgekookte asperges rollen in ham en kaas, zout, peper en nootmuskaat erover.
Bakken in de oven tot de kaas gesmolten is.
Serveren zonder of met hollandaise saus.
De saus moet dan iets pittiger dan anders. Voeg iets groene peper en mosterd toe.

Drink bij het gerecht zonder saus een Menetou-Salon en
bij het gerecht met saus een volle Chardonnay.


Asperges met tong
Verfijnd en delicaat.
De asperges traditioneel bereiden met hollandaise saus.
Tongetjes stoven in een court-bouillon.
Serveren met gebakken amandelen.

Drink hierbij een Bourgogne Blanc van Charles Viénot of
een mooie oude Bourgogne uit de kelder halen.


Aspergecurry met gamba's
Exotisch, pittig en licht
Een curry maken met uien, mais, asperges en cocos melk.
Gamba's in de curry stomen en garneren met verse koriander.
De voorgekookte asperges op het laatst toevoegen.

Drink hierbij een Gewürztraminer uit de Elzas of één uit Zuid-Afrika.

Gerookte magret met asperges.
Een voorgerecht met een zuidelijk accent

Voorgekookte asperges met een plkje gerookte eend beleggen.
Een vinaigrette maken van olie, zacht wijnazijn, mosterd, kervel en hardgekookt ei.
Versieren met een takje verse kervel en fleur de sel.

Drink hierbij een Saint-Veran.

Verse pasta met asperges
Voor de snelle, lekkere hap!

Pasta koken volgens de gebruiksaanwijzing.
Asperges beetgaar koken.
In een koekepan, wat sjalotjes glazig bakken met een stukje zeer fijn gesneden verse peper.
Een roux maken door bloem en room eraan toe te voegen.
De asperges erdoor roeren en de uitgelekte warme pasta en dan afmaken met verse kervel.
Eventueel een enkel krokant gebakken spekblokje eraan toevoegen.

Drink hierbij een Pinot Blanc of een jonge Catarratto uit Sicilië.

Tagliatelle met zalm en asperge
Zo makkelijk te maken!

Pasta koken volgens de gebruiksaanwijzing.
Een roomsaus maken door een roux van boter en bloem te bakken, wat aspergevocht en room eraan toe te voegen
en op het laatst flink wat verse kruiden erbij doen.
De gerookte zalm, asperges, tagliatelle en saus samen voegen.

Drink hierbij een witte Côtes de Saint-Mont uit Frankrijk.
Ook lekker met witte tagliatelle.

Asperges met Hollandse garnalen
Hollandser, kan het niet!
Hollandse asperges,
Hollandaise saus en
Hollandse garnalen.

Drink hierbij een Muscat sec.

Asperge met koude saus.
Een voorgerecht met pit


Gekookte asperges iets af laten koelen en serveren met een saus gemaakt van
olie, citroensap, mosterd, kappertjes, augurken en hardgekookte eitjes.

Drink hierbij een Sauvignon Blanc.


Asperges met kalfsvlees en venkel
Voor de liefhebber van vlees

Beetgare asperges en venkel roerbakken in wat boter en olie.
Een kalfsmedaillon (bijna) door twee snijden, vullen met roomkaas en
verse kruiden (kervel, peterselie en basilicum).
Krokant bakken.
Vlees uit de pan nemen, afblussen met kalfsfond en iets room.
Wat laten inkoken, zout en peper erbij.
Serveer samen, maar niet wachten!

Drink een volle rosé, een hout gerijpte Chardonnay uit de Bourgogne of een licht rode wijn als een Merlot erbij.


Asperges met foie-gras
Zacht en smeuïg
Gekookte asperges met Hollandaise saus en een plakje foie-gras.

Drink een belegen witte Bourgogne, liefst houtgerijpt erbij.

Asperge soep
Altijd lekker

Kookvocht van de asperges zeven.
In een pan, sjalotjes en een stukje fijn gesneden prei (alleen het wit ervan) bakken in wat boter.
Een aardappel in kleine blokjes erbij doen.
Een roux maken door bloem, aspergevocht en verse melk eraan toe te voegen.
Het geheel aan de kook brengen en ± 15 à 20 minuten laten pruttelen.
Mixen tot een romige massa ontstaat en opnieuw aan de kook brengen.
Afmaken met room en garneren met stukjes asperges en een takje verse bieslook, of met een krokant gebakken plakje pancetta.