Webshop Eleveld Steenwijk
Aanmelden nieuwsbrief Eleveld Steenwijk
Eleveld Steenwijk

Wijn en wild

Heerlijk die wintermaanden.
Tijd voor de zwaardere smaken en langzame bereidingen. Stoofpotten en schotels passen perfect in dit seizoen, waarin het tempo van leven best een tandje lager mag.
Lekker overal de tijd voor nemen.
Als het buiten koud is en binnen behaaglijk warm, kijken we niet op een uurtje meer of minder, want in de keuken pruttelt ondertussen van alles onder het deksel. Aardse aroma's en intense geuren bezorgen uw geliefde of uw gasten het water (of wijn) in de mond.

         Wild eten met wilde wijnen. 

Als een gerecht en een wijn harmonisch op elkaar aansluiten, gaan ze beiden beter smaken, zodat je meer beleeft, zodat je soms dingen proeft die je eerst niet afzonderlijk proefde of die te discreet aanwezig waren.

Zoek naar een juiste combinatie, zodat het gerecht niet overheerst en natuurlijk ook de wijn niet de boventoon voert.
Jouw met liefde bereide schotel verdient een mooie wijn, niet beslist een "prijzige" wijn, maar wel een goed uitgezochte wijn.


Bij een amuse met wild, denk aan paté gemaakt van wildpoelet, paddestoelen, cognac en spek. is een niet te zware rode wijn aan te bevelen.

Een Pinot Noir uit de Bourgogne,
een Bergerac, net iets lichter dan Bordeaux,
een cru van de Beaujolais,
een Duitse Spätburgunder of
een lichte jonge Rioja.



Bij een crostini belegd met een mousse van lever (kip) is
een Pinot Blanc of een Grüner Veltliner een goede begeleider


Bij dezelfde crostini , maar dan belegd met foie-gras is
een zoetere wijn aan te bevelen.
Een Sauternes,
een Auslese of een Muscat uit de Languedoc-Roussillon.

Bij een plakje gerookte eendenfilet geserveerd met b.v. een kumquatsmarmelade (van Tine), is
een glas Viognier op zijn plaats, liefst een houtgerijpte!
Een  Pinot Gris (licht rokerig en zoetig) is ook een goede partner.
Kies je voor rood, een moeilijkere keuze, dan is een zachte nieuw-wereld Merlot een goede mogelijkheid.



Eet je graag een poussin, een kwartel of ander klein gevogelte, maak ze lekker kruidig en krokant om
een zachte rode wijn als een Pomerol of een Graves erbij te kunnen schenken.
Een Rioja Crianza of een Nieuw-wereld Merlot (Chili of Argentinië) zijn ook een goede begeleiders.




Een heerlijk voorgerecht is een gebakken eendenfilet (magret de Canard), geserveerd met iets zoetigs erbij;
een vijg, gepocheerd in wijn, een appel gebakken met iets suiker, kumquats gebakken in kumquatsmarmelade, een bedje van linzen (gekookt en aangemaakt) of enkele druiven gestoofd in wijn.
Hierbij is een droge rosé, een wijn uit Navarra of een houtgerijpte Chardonnay erg lekker .
Een andere, wel iets prijzige, goede keus is een rode Bourgogne, een Santenay, een Saint Aubin of een Monthélie, allemaal gemaakt van de heerlijke druivensoort Pinot Noir.



Eet je graag konijn, met paddenstoelen en knoflook bijvoorbeeld, dan is
een stevige witte wijn een aanrader.
Een houtgerijpte Chardonnay,
een Grüner Veltliner of
een zalige rode wijn - een Nero d'Avola uit Sicilië.



Bij het zelfde konijn, maar dan uit de oven, krokant gebakken, is een kruidige rode wijn een veilige keus.
Probeer ook eens een Shiraz uit Australië, een Chianti of een houtgerijpte Rioja.



Eet je graag hert, een gebraiseerde ribstuk of een biefstuk,dan zijn er veel mogelijkheden om een rode wijn te kiezen.
Een bordeaux, liefst gemaakt van meer Merlot dan Cabernet Sauvignon, zoals een Pomerol of een Saint-Emilion.
een  Bourgogne, een duitse Spätburgunder of een gerijpte Rioja zijn ook goede partners.



Een iets moeilijker gerecht is haas!
Bij een hazenrug met wildsaus (met bijvoorbeeld pruimen en gedroogd fruit) is een fluwelige rode wijn op zijn plaats.
Denk aan een Carmenère uit Chili, een houtgerijpte Malbec uit Argentinië of een rijpe Pinot Noir uit de Bourgogne of uit Nieuw-Zeeland.



Bij een hazenpeper mag een kruidige rode wijn.
Een Shiraz uit Australie of uit Zuid-Afrika is dan goed op zijn plaats.
Heb je nog een oude, goede Bourgogne of Bordeaux in de kelder liggen, treuzel dan niet en maak hem (ze) soldaat.

 

Bij reebiefstuk kunt u dezelfde wijnen drinken als bij hert.

Bij wildzwijn, kunnen de krachtpatsers uit de kelder.
Een Châteauneuf du Papeeen Gigondaseen Vacqueras, een belegen Barolo, een Vino Nobileeen Brunello di Montalcino :
allemaal heerlijk bij gegrilled of gebraiseerd zwijn.
Dankjewel familie Geerts!



Bij gebraden gans, een iets vettig vogel! is een Auslese een aanrader.
Tikkelje zoet bij de combinatie van vlees en wijn.



Eet je graag fazant, met paddestoelen en spekjes, dan is
een "vette", volle, gulle Chardonnay een goede begeleider.
Denk aan een overheerlijke Bougogne als Meurseault of Marsannay, 
of een houtgerijpte Chardonnay uit de Nieuwe-Wereld.



Dezelfde fazant, maar dan met zuurkool, gerookte spekjes en thijm, dan kunnen naast de Chardonnays, een aantal Pinot Gris en rode Bourgognes dit gerecht begeleiden.
Denk ook aan de Pinot Grigio uit Italië.
Een koele Riesling is hierbij ook op zijn plaats.
Drink je lieve rood, kies dan voor een Bourgogne of een Pinot Noir uit de nieuwe-wereld.



Eet je graag patrijs, gebraden en met een romige saus, dan is een mooie, iets belegen Bordeaux op zijn plaats.
Drink je graag wit bij z'n gerecht, kies dan voor een stevige Viognier (als je beurs het toelaat, een Condrieu uit de Rhônestreek).



Dezelfde patrijs, met dan met tutti frutti vraagt echt om een Viognier, vanwege zijn abrikozensmaak.

Bij een jachtschotel, geserveerd met aardappelpuree, rode kool en stoofpeertjes, kies voor een stevige, stoere volle rode wijn.
Een Châteauneuf du pape, een Gigondas, een Primitivo uit Zuid-Italië, een Carmenère uit Chili of een houtgerijpte Malbec uit Argentinië.




Bij een subtiel gerecht als duif is een Pinot Gris uit de Elzas een goede keus.
Een zoetere Loire wijn is ook een optie.





Ons advies? Ga zelf experimenteren... 
Maak een wildschotel voor een aantal vrienden en vraag hen elk een flesje wijn mee te brengen.
Proef,
vergelijk,
her proef en
discussieer...

Al snel zal een concensus bereikt worden en de gezellige sfeer krijgt u er gratis bovenop!