Een beetje wijnliefhebber heeft natuurlijk zijn eigen wijn-voorraad.
Sommige hebben het geluk om in het bezit te zijn van een kelder,
andere gebruiken een leegstaande kast die op een koele plek staat of
de ruimte onder de trap,
een lege meterkast kan ook nog.
Zolang de temperatuur constant is, er geen direct zonlicht bij kan, er geen sterk geurende produkten in de buurt zijn en de flessen liggend bewaard kunnen worden is het goed.
De flessen moeten liggend bewaard worden om de kurk nat te houden.
Zo niet, wordt de kurk poreus en verandert uw wijn in azijn omdat er dan lucht bijkomt.
Kurk wordt steeds schaarser en dus duurder.
Daarom (en omdat het beter is voor de wijn) worden er steeds vaker kunststof kurken of schroefdoppen gebruikt.
U kunt zelf bepalen hoe u uw indeling maakt.
Bijvoorbeeld op land, op druivensoort, op volgorde van drinkbaarheid.
Leg bijvoorbeeld wit bij wit en rood bij rood, of alle jaargangen bij elkaar.
Als u zelf weet wat u op voorraad heeft is het gemakkelijk zoeken.
U kunt een kelderboek bijhouden waarin u van alles noteert.
Het is slim om wat flessen drinkbare wijnen op een makkelijk te bereiken plaats te leggen.
Bewaar witte wijnen, champagnes en port onderin uw rek en rode wijn mag wat hoger liggen.
Dan is hij ook ietsje eerder op kamer temperatuur.
De kamertemperatuur waar we het over hebben is ietsje kouder dan nu in de meest huizen het geval is (ongeveer 18 graden).
Veruit de meeste wijnen zijn gemaakt voor direkte consumptie (binnen 5 jaar na oogst).
Bewaar dus alleen wijnen die de moeite van het bewaren waard zijn.
Anders is het zonde van uw ruimte en van de wijn.
Wijnen met veel TANINES kunnen bewaard worden en worden nog beter door flesrijping.
Uw voorraad kan bijvoorbeeld uit de volgende flessen bestaan:
Betere witte wijnen
Chablis, Macon Blanc, Meursault, Sancerre, Sauternes, Tokay d'Alsace, Bourgogne Aligote, Moezel, Muscadet
Mousserend
Champagne, Moscato Spumante (betaalbaar en geschikt voor alledaags gebruik), Cava (zeer betaalbaar), Prosecco (trendy) of Crémant (voorheen Méthode Champenoise).
Rosé
Pinot Noir d'Alsace, Tavel, toegankelijke Argentijnse rosé: 'bloot in de boot rosé'
Rode wijn
Jonge Bordeaux omdat deze met het verstrijken der jaren beter en duurder wordt zoals Saint Julien, Medoc, Bergerac, Cru Bourgeois wijn.
Beaujolais
Alleen cru's zoals Fleurie, Moulin à Vent, Saint-Amour, Juliénas
Rhône
Châteaunauf du Pape, Gigondas, Vacqueras
Bourgogne
Pommard, Givry Premier Cru, Vosne-Romanée, Grand Cru wijnen
Wijn uit Italië
Denk aan wijn bij uw "pasta gerechten met bijvoorbeeld Chianti, Bardolino, Siciliaance wijnen
Wijn uit Spanje
Een Rioja bij uw zelfgemaakte "paëlla",
Wijn uit Afrika, Amerika, Argentinië, Australië, Chili, Italië, Nieuw Zeeland
met veel tanine en die uw eigen voorkeur genieten.
Port
Tawny port, Late Bottle Vintage (is al op dronk als hij in de fles gaat, kan nog bewaard worden, maar wordt niet beter van smaak).
Vintage port
Als u graag kookt met wijn kunt u bovenaan wat goedkopere flessen wegleggen.
Bron: wardswijnenwereld.nl
|