Webshop Eleveld Steenwijk
Aanmelden nieuwsbrief Eleveld Steenwijk
Eleveld Steenwijk

Wijn en taart

Wijn & taart

Dessertwijnen krijgen vaak geen eerlijke kans om hun imponerende kracht en schoonheid te laten zien.

Na een diner met ruim voldoende wijnen en eten, zijn geest en smaakpapillen vermoeid en krijgen dessert en dessertwijn niet de aandacht die ze verdienen.
Vaak zelfs gaan wij liever door naar de koffie. U weet niet wat u mist!

Verblijdt eens op een vrije zondag middag uzelf of uw gasten niet met koffie en taart, maar op taart met een bijpassende dessertwijn.
Zowel taart als wijn komen in het middaguur veel beter tot hun recht!

Klassieke appeltaart, met frisse appels, rozijnen, wat citroen en een mooi ruitjespatroon bovenop.
Een bijpassende wijn moet fruitig en fris zijn en voldoende zoet hebben vanwege het deeg.

1 - Beerenauslese , met mooie geur van druiven, rozijnen, perzik en sinaasappel.
Heerlijk fris
2 - Muscat de Rivesaltes , met aroma's van sinaasappel en verse abrikozen. De smaak is vol, aangenaam fruitig met een frisse afdronk.
3 - Vin Santo , minder fruitig, maar wel met de smaak van gedroogde rozijnen en appelstroop.

Tarte Tatin (omgekeerde appeltaart), met gecaramelliseerde appel en een dunne korst.
Een bijpassende wijn moet stevig, complex en iets fris zijn met tonen van vanille.

1 - Tokay 5 puttunos uit Hongarije, een traditie oude wijn met aroma's van gedroogde krenten, iets van oude sherry en gedroogd fruit.
Smaken van appel en wijn sluiten naadloos aan, en hij verfrist de mond.
2 - Beerenauslese , als boven omschreven.
3 - Eiswein, een frisse en fruitig dessertwijn, met iets van petroleum (echt lekker). Houdt prima stand en voegt een smaak van noten toe in de afdronk.

Perentaart, met een dunne bodem gekruid met gember.

1 - Late Harvest Semillon uit Chili , met aroma's van boter, mango, noten, kruiden, vanille en botterbabbelaars.
De smaak is fruitig en gaat daarom goed met de frisse smaak van de peren.
2 - Auslese uit Duitsland , een hele frisse wijn met smaak van citroen, peer en grapefruit.
Een elegante wijn die het uitstekend doet bij dit gerecht.

Ricottataart , klassieke Italiaanse taart met ricotta, rozijnen en pijnboompitten. Licht zoet en bitter,
maar elegant en licht.

1- Moscato Spumante, een heerlijke frisse, lichtzoet wijn met veel fruit en een elegante afdronk.
Door het sprankelende ook lekker fris en feestelijk. Ook licht in zijn alcohol en daarom de ideale combinatie voor overdag.
2 - Moscato Passito di Pantelleria , complex en zeer lekker.
Geur van rozijnen, amandel, perzik en mango.
De wijn haalt juist de meest belegen en rijpe smaken van de taart naar voren.

Abrikozentaart fris maar zacht en vol van smaak.

1 - Sauternes, met de geur van abrikozen, perzik en noten. Een goede combinatie!
2 - Beerenauslese, kruidig en licht exotisch. Zowel het zoet als het fris sluit mooi aan.
3 - Riesling late harvest uit Nieuw-Zeeland , met goede zuren en een zeer exotisch afdronk.

Pruimentaart , fris en complex van smaak.
Kies voor een frisse dessert wijn of een Lagrima Port.

1 - Moscato Spumante, vanwege zijn lage alcohol percentage, zijn fruitige en frisse smaak.
2 - Lagrima Port, een bijzonder witte port die tegelijk zoet, zuur en complexiteit biedt = de beste combinatie.

Aardbeientaart, zoet maar fris vanwege de aardbeien.
Daar is maar een wijn mogelijk:

1 - Moscato Spumante , gemaakt van de muskaat druiven met een laag alcohol percentage.
De frisse en sprankelende smaak past zeer goed met de aardbeien, zelfs als er slagroom erop komt.

Dezelfde aardbeientaart, maar met pistachenootjes wordt voller van smaak.
Daarbij past een iets steviger wijn beter bij.

1 - Asti Spumante , iets voller dan de Moscato Spumante.
2 - Vin Santo uit Italië , met een aangename bittertje, doet het goed met de pistaches nootjes.

Vruchtentaart.
Daarbij kunnen dezelfde wijnen als bij een aardbeientaart, maar

1 - Een Vouvray met mooi zuren en een aangenaam zoetje is ook een goede combinatie.
Lekker Frans bij een Franse taartje!

Oma's cake , romig en iets vettig.
Kies hierbij voor een glas Sauternes , elegant, zwoel en geweldig lekker.

Een iets bijzonderde cake, met geconfijnte citroen of sinaasappel
vraagt om een complexere wijn met aroma's van citrus fruit.

1- De Australische Noble One , van de Bortoli, gemaakt van de Semillon heeft in zijn smaak tonen van gekonfijte sinaasappel = een perfecte combinatie.
2 - een Muscat uit Australië is een goed huwelijk.

Chocolade taart , of truffeltaart (van Ineke) of chocolade truffels, daarbij is een glas Sherry het allerlekkerst.

1 - Pedro Ximenès , met aroma's van chocolade, rozijnen en vijgen.
Iets gekoeld drinken. Een geslaagde combinatie
2 - Banyuls uit Zuid-Frankrijk . Een zeer traditionele Vin Doux Naturel die ook iets van chocolade en rozijnen in zijn smaak heeft.

Originele citroentaart.

Om de frisse smaak van de citroen te kunnen benadrukken, is een wijn met wat meer zuren een goede keus.
1 - Tokay 5 puttunos uit Hongarijë met zowel zuur en zoet en een zeer complexe afdronk.
2 - Beerenauslese uit Duitsland of
3 - een Eiswein. Zo bijzonder van smaak. Een goede combinatie.