Wijn en salades..
Wat met een salade?
Lekker en makkelijk voor de luie zomerdagen,
met brood en ... passie
Salade Capresse, met tomaten, 'buffel' mozzarella en basilicum.
Dressing van olie en Balsamicoazijn.
Lekker met rosé, met een Pinot Grigio of een lichte rode wijn als een Saumur-Champigny
Capresse anders
Tomaat, mozzarella, ham, munt en lavendel.
Dressing van olie, honing, wijnazijn en roze peper
Lekker met een rosé met een licht zoetje (Heritage uit Argentinië)
Familie-tomaten salade
Allerlei soorten tomaten (rood, geel, groene, cherry) met
een dressing van Balsamico-azijn, olijfolie.
Versieren met Parmezaanse kaas.
Heerlijk met een glas stoere rosé
Griekse salade
Sla met tomaten, roze uien, olijven en feta (+ eventueel ham)
Dressing van citroensap en olie
Lekker met een Sauvignon Blanc wijn
Witlofsalade met walnoten
Witlof, goede walnoten en Hollandse jong belegen kaas.
Dressing van walnotenolie, appelazijn, gembersiroop en verse peper.
Lekker met een Muscat Sec
Poireaux à la Vinaigrette met Parmezaan
Beetgare jonge gekookte preitjes met Parmezaan krullen.
Dressing van olie, azijn, mosterd, zwarte gemalen peper en iets honing.
Lekker met een rosé uit Spanje of een Grüner Veltliner.
Salade composée met noten
Met ei, noten, vijgen en kaas.
Dressing van olie, mosterd, wijnazijn en iets honing.
Lekker met een droge rosé.
Komkommer en gamba's
Dun gesneden gemarineerde (in azijn, suiker en zout) komkommerplakjes
met mozzarella en gebakken gamba's.
Dressing afmaken in de koekenpan waar de gamba's zijn gebakken.
Wat citroensap, peper en verse bieslook aan de bakolie toevoegen.
Lekker met een Catarratto uit Sicilië.
Venkel-sinaasappel salade
Geblancheerde venkel mengen met verse sinaasappelpartjes.
Een dressing maken van honing, sinaasappelsap, citroensap en notenolie.
Drink hierbij een Muscat of een Gewürztraminer erbij.
Wortel salade met geitenkaas.
In julienne gesneden wortel aanmaken met wat olie en citroensap.
Een mengsel maken van verse geitenkaas met crème fraîche en citroensap.
Op smaak maken met zout en peper en afmaken met stukjes walnoten.
Er kan een appel bij de worteltjes geraspt worden voor een zachtere smaak.
Drink hierbij een Sauvignon Blanc.
Rijst, ui en wortel salade
Gekookte rijst vermengen met zoete witte uien en geblancheerde wortels.
Een dressing maken door wat mayonaise met sinaasappelsap, mosterd, zout en peper te kloppen.
Drink hierbij een stoere rosé.
Salade met witlof, Roquefort en walnoten
Een dressing maken van hazelnotenolie, appelazijn, weinig zout en peper.
Lekker met een zoete witte wijn als een Auslese of een Muscat uit de Elzas.
Linzen salade met ham
Voorgekookte linzen vermengen met mais, uitjes, bleekselderij en krokant gebakken stukjes ham.
Een pittige dressing maken van olie, azijn, mosterd, zout en flink wat peper.
Lekker met een lichte rode wijn als een Cru van de Beaujolais.
Linzen salade met noten-Jacob's vruchten
Een dressing maken van notenolie, citroensap, iets mosterd, zout en flink peper.
Mengen door de voorgekookte linzen.
Jacob's vruchten door een mengsel van geplette noten en paneermeel doorhalen,
krokant bakken en direct serveren.
Drink er een lekkere witte Bourgogne of een Viognier bij.
Romaanse sla met rosbief
Sla met rode uien en eventueel krokant gebakken spekjes.
Maak een Caesar dressing met (als je het lekker vindt) ansjovis.
Drink er een lekkere droge rosé bij.
Salade composée met spekjes
Verschillende soorten sla met spekjes, cherrytomaten, uienringen en blauwe kaas.
Een vinaigrette dressing met olie, azijn, mosterd, zout en peper is hier het lekkerst bij.
Drink een Sauvignon Blanc wijn bij.
Maaltijd salade
Kidneybeans met ontvelde tomaten, mais en avocado.
Heerlijk met verse koriander.
Maak een pittige dressing van witte Balsamicoazijn, honing, olijfolie, iets mosterd, wat citroensap, flink gemalen peper en zout.
Drink er een Chardonnay bij.
Salade met avocado, taugé en garnalen
met een dressing van citroensap, olijfolie, mint en cashew noten.
Lekker met een glas stevige rosé.
Salade met gemarineerde artisjokken en garnalen
met een dressing van citroensap, olijfolie, mosterd en verse kruiden
Heerlijk met een glas Gewürztraminer uit Spanje of Zuid-Afrika.
Salade Niçoise
Sla met haricots verts, tonijn, tomaten, olijven, gekookte aardappelen en ei.
Vinaigrette dressing en aioli
Drink een Rosé de Provence hierbij
Caesar salade
Romaanse sla met kip, ansjovis, Parmezaanse kaas en een zacht gekookt ei
Drink hier een Garganega uit Italië
Salade met een zacht gekookt eitje, rauwe ham en croutons
Drink hier een droge witte Sauvignon Blanc. Alleen met het ei zal hij niet combineren, maar dat doet geen enkele wijn.
Salade met tomaten, mozzarella, zalm, krokante ham en zachtgekookt ei
Ook hier zal de wijn niet bij het ei combineren, maar voor de rest van de salade, zal een
Sauvignon Blanc erg lekker zijn.
Een rosé uit Spanje zal hierbij ook aangenaam zijn.
Nieuwe haring, aardappel salade
Een dressing maken van 1 deel crème fraîche, 2 delen kwark, mosterd, bieslook, zout, peper en citroensap.
Mengen met nieuwe gekookte aardappelen en nieuwe zoute haringen.
Drink een Garganega uit Italië erbij of een gekoeld glaasje Aquavit.
Ook lekker met een Manzanilla Sherry.
Avocado met mosterdkiemen
Maak een dressing van citroensap, olijfolie, iets grove mosterd, zout en peper.
Drink er een jonge Grüner Veltliner bij.
Salade met tonijn en ugly
Bak zeer kort maar zeer heet verse tonijn.
Meng avocado, appelen, ugly en koriander door elkaar.
Maak een dressing van uglysap, gemberpoeder, zout, peper en sesamolie.
Drink een Spaanse rosé hierbij
B.L.T. salade
Een salade maken van sla, bacon en tomaten.
Een Caesar dressing erbij serveren
Drink een strakke witte wijn als een Grüner Veltliner.
Salade met gegrilde groenten
Gril verschillende groente naar wens (paprika, courgette, ui, aubergine, tomaat, knoflook).
Maak een dressing van olijfolie, azijn en Provençaalse kruiden.
Breng op smaak met zout en peper.
Drink er een glas droge Muskaat erbij.
Salade met mango, feta en spekjes
Meng kropsla, verse mango, blokjes feta-kaas samen.
Bak spekjes krokant.
Rooster pijnboompitjes.
Breng alles met elkaar en maak een vinaigrette dressing.
Drink hierbij een lichte Gewürztraminer uit Zuid-Afrika
Appel, camembert salade
Rode sla met kropsla en veldsla samen mengen.
bedekken met schijven appelen en daarna plakjes Camembert.
Wat geroosterde pijnboompitjes erover doen.
Een dressing maken van crème fraîche, appelazijn, zout en peper.
Drink hierbij een glas gekoelde Cider.
Salade met pasta, feta en basilicum
Gekookte en afgekoelde pasta mengen met olijfolie, citroensap, flink zout en peper (liefst roze peper).
Feta kaas eraan toevoegen en op het moment van serveren verse basilicum.
Drink hierbij een gekoelde rosé of een Soave.