Wijn en paddenstoelen
Wat schenken met paddenstoelen.
Bij gebakken eekhoorntjesbrood, met peterselie en knoflook, is een witte Rhône-wijn heerlijk.
Wilt u een wat mooiere wijn, kies voor een belegen witte Bourgogne.
Bij een quiche met bos-paddenstoelen, of een feuilleté (bladerdeeg gevuld met bos-champignons) is een witte Côteaux du Languedoc heerlijk of een Witte Saint-Joseph.
Kies u liever rood dan is een Crozes-Hermitage een goede keus.
Bij een brouillade forestière (roer-ei met bos-paddenstoelen) is een witte Châteauneuf-du-pape erg lekker.
Bij Champignons in room-saus is een Riesling (liefst belegen van ± 5 jaar) = een geweldige combinatie.
Bij risotto met eekhoorntjesbrood is een boerse Bourgogne op zijn plaats.
Bij paddenstoelen à la Bordelaise, met knoflook, peterselie en boter is een stevige Bordeaux de beste keus.
Kies voor een wat belegen wijn, liefst een Bordeaux samengesteld uit Cabernet Sauvignon en een beetje Merlot.
Bij eekhoorntjesbrood in room saus, zijn een belegen Riesling of een hout gerijpte Bourgogne de beste keus.
Bij een ragoût van champignons, is een witte Bourgogne smakelijk.
Bij gebakken, sterk gekruide champignons, past een Rioja Crianza of Reserva goed bij.
Bij champignon-taart, romig en zacht van smaak, is er een hout gerijpte Chardonnay goed op z'n plaats.
Bij een salade met gebakken oesterzwammen past een witte wijn gemaakt van de Sauvignon Blanc druiven.
Bij gebakken cantharellen past een ronde vette en nootachtige witte wijn het best zoals een Vin du Jura of een witte Rhône wijn.
Bij morieljes met venkel, tuinbonen en spekschuim past een aardse wijn als een witte Bourgogne, liefst op hout gerijpt.
Bij truffels past een zachte wijn gemaakt van de Merlot, Malbec of eventueel Tannat druiven het best.
Denk aan een Pomerol, Saint-Emilion en Madiran die al iets belegen zijn (zachte tannines).
Hoe langer een paddenstoel gebakken wordt, hoe krachtiger de wijn!
Wijn-spijs combinatie blijft magisch en uniek.