Wijn decanteren?
Decanteren en beluchten! Decanteren/ beluchten is het overgieten van een fles wijn in een karaaf en is om 2 redenen belangrijk: - een oude wijn moet ontdaan worden van het bezinksel dat zich in de loop der tijd heeft gevormd = decanteren. - een jonge wijn heeft zuurstof nodig om zijn tannines te laten 'rijpen' = beluchten. Er is behoorlijk wat discussie over decanteren. Sommige wijnen lijken het harder nodig te hebben dan andere. Zij geven bij het openen van de fles nauwelijks geuren weg, terwijl anderen bij het ontkurken al meteen een goed aroma hebben. Maar vindt u het heerlijk om een wijn te decanteren, volg gewoon uw gevoel. Het mag altijd. Decanteren is niet moeilijk: Zet om te beginnen de fles rechtop, zo kan het bezinksel naar de bodem van de fles dalen. Hou de fles vervolgens in een dusdanige hoek, dat het bezinksel niet kan ontsnappen. Laat de wijn voorzichtig in de karaf vloeien. Gebruik indien nodig een zeefje. |