Webshop Eleveld Steenwijk
Aanmelden nieuwsbrief Eleveld Steenwijk
Eleveld Steenwijk

Vlierbloesem ijs

Vlierbloesem ijs
Een recept van Sandrina, Haflinger liefhebster  ‘In Zweden wordt citroen/vlierbloesemijs verkocht.
Zo zalig!!! heel fris en fruitig. Dat wilde ik namaken en dat is redelijk gelukt’


Je maakt dus eerst vlierBLOESEM (dus geen vlierBESSEN) limonade.

Reinig 30 vlierbloesem trossen en 2 citroenen,
meng deze in een grote pan of emmer die hitte kan hebben.
Meng 1,7 kg suiker en 50 gram citroenzuur en doe laag voor laag bloemen, suiker/zuur en citroenschijven.
Giet 1,5 liter kokende water erop en laat het onder voortdurend roeren afkoelen.

Laat het 2 dagen staan in een koele ruimte.

Zeef de limonade, giet het in plastic halve liter flessen en vries in wat je niet direct nodig hebt.

‘Dan heb ik van een ijsmachine een recept gepakt en dat aangepast (de melk wordt vervangen door de limonadesiroop) het wordt dan’:

Ijs maken van
3 eierdooiers,
5 gram vanillesuiker en
100 gram fijne suiker.
300 ml vlierbloesemlimonade er langzaam aan toevoegen.
200 ml slagroom in een aparte kom stijfkloppen en de twee mengsels samenvoegen.
Dat in de ijsmachine tot ijs roeren.
Ik heb het zelfs in het simpele ijsmachientje van de Gamma kunnen maken, dus jullie lukt het zeker’.
 

Het smaakte zalig!

Dit kan dus ook met "gewone" citroenlimonade: met een grote kom/pan/emmer kan je dit recept makkelijk verdubbelen.
Ik maak deze limonade graag in hartje winter= goedkope citroenen’
.

4 grote citroenen daar de schilletjes met een citroentrekker afhalen, kan ook met een dunschiller, maar let op de bittere onderlaag.
1kg suiker
30 gram citroenzuur
0,9 liter water
(hoe minder water, hoe dikker de limonade) citroenschilletjes in een kom doen, suiker en citroenzuur toevoegen, citroenen uitpersen en in kom gieten met alles vruchtvlees pitten (maakt niet uit; alle smaakstoffen, het wordt er immers toch weer uitgezeefd) water koken en heet erop gieten.
Onder voortdurend roeren laten afkoelen tot de suiker is gesmolten.
Deze techniek wordt "broeien" genoemd.
De volgende dag zeven en invriezen in flesjes.

De overgebleven citroenschilletjes wilde ik wel in een cake verwerken, die zijn ook niet vies geworden!!!’

De vlierbloesem- citroen limonade kan ook vervangen door gezoet zwartebessensap



Bron: Sandrina - odelices - Becky en scally 
foto: kooktijdschift