Webshop Eleveld Steenwijk
Aanmelden nieuwsbrief Eleveld Steenwijk
Eleveld Steenwijk

Vivianne's kroketjes

Garnalen kroketten van Vivianne
Of garnalen croquetje uit België

Week 4 gelatineblaadjes in koud water.
Smelt 90 gram boter in een pan en voeg in één keer 120 gram bloem erbij.
Roer goed met een spatel om een gladde massa te verkrijgen en laat gedurende drie minuten koken om de bloem te laten garen.

Voeg 300 g gevogeltebouillon toe en breng de massa onder goed roeren aan de kook.
Haal de pan van het vuur.
Knijp de gelatineblaadjes uit en voeg deze toe aan de massa.
Laat iets afkoelen.

Voeg 500 gram gepelde grijze garnalen toe.
Proef en voeg naar smaak cayennepeper, peper, zout, knoflookpoeder en bieslook toe.

Dek de massa af en zet het mengsel in de koelkast om te laten opstijven.

Portioneer vervolgens de massa tot croquetten, croquetjes of bitterballen op vetvrij papier dat is vastgeplakt op het aanrecht met tape.
Vivianne gebruikt een paletmes om de croquetten tot cilinders te rollen.

Rol de kale croquet eerst door fijn paneermeel , vervolgens door het losgeklopte, maar niet schuimende eiwit en
daarna nog een keer door gemalen broodkruim.

Verwarm de arachideolie tot 180°C en laat de croquetten gedurende drie minuten frituren en laat ze vervolgens uitlekken.

Eet ze als lunch,
als tussendoor of
bij de warme maaltijd, met lekkere sla.

Drink een gekoeld glas Catarratto of Grillo erbij.


Hollandse recept van garnalenkroketten:
Fruit 1 sjalot en 1 teen knoflook in wat boter.
Voeg 50 gram bloem langzaam toe, laat het garen en voeg daarna beetje bij beetje 1 dl melk toe.
Klop de dooier van 1 ei los met 1 dl slagroom en roer dit door de ragout.

Voeg gehakte peterselie, dragon, zout en peper toe en laat de ragout iets afkoelen.
Hak 75 gram garnalen fijn en meng dit samen met nog 75 gram hele garnalen door de ragout.
Laat dit 2 uren opstijven in de koelkast.

Vorm van de ragout kroketten.
Haal ze door de bloem , dan door het ei (losgeklopt) en vervolgens door paneermeel .
Licht invriezen en bakken in hete olie (175°C) ca. 5 minuten.





Bron: Vivianne - Station gourmande - Murphy