Viooltjes likeur
VIOOLTJESLIKEUR
Gebruik alleen geurige vioolblaadjes bijvoorbeeld deze van het paarse viooltje
Ingrediënten
35 gram verse bloemblaadjes van geurige viooltjes
13 gram iriswortel poeder
1 gram anijszaad
1 gram kaneel
1 stuks kruidnagel
1 gram sinaasappelschil zonder wit
120 gram suiker
7 ml glycerine
± 270 ml water aanvullen tot 0,5 liter
180 ml alcohol van 90/94% (of 450 ml van 40 - 45 % en dan geen water meer)
Bereiding
Doe alle ingrediënten, de suiker uitgezonderd, in een bokaal van ± 1 liter en sluit deze goed af.
Zet de bokaal op een redelijk koele plaats en laat deze zes weken staan.
Af en toe schudden kan geen kwaad.
Vervolgens filtreren we het vocht eruit door een kaasdoek of koffiefilter.
Aan dit alcoholische vocht wordt de suiker toegevoegd waarna de likeur nog drie weken afgesloten wordt weggezet, regelmatig schudden tot de suiker is opgelost is nu een voorwaarde.
2 theelepels glycerine toevoegen.
Met wat zuiver water vullen we daarna aan tot ½ liter drank.
Dit recept kan ook toegepast worden met het meiklokje (Lelietje van dalen).
Men krijgt dan een likeur voor hartlijders.
Door de relatieve giftigheid (digitalis) van het meiklokje mag men dan van deze drank slechts één enkel glaasje per dag drinken.
De huisdokter in dit geval op de hoogte brengen.
Bron: home scarlet - foto: Sogno Italiano