Viñedos Organicos Emiliana
Het uitgaanspunt van het bedrijf is: "De kwaliteit ontstaat in onze wijngaarden"
"From lovely care of our land, great quality wines are born"
Viñedos Organicos Emiliana is een prestige project van de grote wijnproducent Santa Emiliana.
Naast hun diverse lijnen bulkwijnen besloten zij zich te gaan richten op de betere wijnen en dan wel de BIO-wijnen.
Zij trokken de bekende wijnmaker Alvaro Espinoza aan, die de beste percelen wijngaard (Maipo, Casablanca en Colchuaga) mocht gaan bestemmen voor biologische wijnbouw.
Alvaro komt uit een wijnmakersgeslacht en al vroeg was Alvaro gegrepen door druiven, wijnkelders en wijnmaken.
Hij studeerde in Bordeaux af voor oenologie en terug in Chili begon hij als assistent.
Momenteel is hij een beroemdheid en overal wordt zijn deskundigheid gevraagd.
De wijngaarden van VOE liggen op drie verschillende locaties:
de Casablanca Valley (voornamelijk Chardonnay en Pinot Noir),
de Maipo Valley (Cabernet Sauvignon) en
de Colchagua Valley (Carmenère en Syrah).
In deze laatste vallei staat ook de winery die in hout, koper en baksteen is opgebouwd.
Los Robles
De wijngaard in Colchagua , Finca Los Robles is de belangrijkste van VOE.
De wijngaard ligt in de heuvels van Nancagua en is acht hectare groot op een domein van 360 ha. De wijngaard ligt volledig geïsoleerd op het terrein. De wijnstokken op Los Robles staan op een bodem van rode kleigrond, graniet en brengen in combinatie met het Mediterrane klimaat uitsluitend blauwe druivenrassen voort.
Toen Espinoza na zijn ervaring bij Bonterra uit de Verenigde Staten terugkeerde, werd hij door José Guilisasti benaderd om het VOE-project op biodynamische grondslag op te starten. Espinoza stemde ermee in omdat de financiële middelen voorhanden waren en hij ook de Califonische biodynamische wijnconsultant Alan York in het project kon betrekken.
Samen met York kon Espinoza zijn ideeën over de opzet van een biodynamische wijngaard gestalte geven.
De wijnbouwpercelen van VOE werden omgezet in een ambitieus biodynamisch wijnproject en veranderd in ecosystemen.
De bestaande irrigatiesystemen werden volledig veranderd.
Percelen werden gesplitst en voorzien van ‘wildlife corridors’ met autochtone boomsoorten zoals acacia en kruidenplanten zoals de ‘verbana’.
De arbeiders van VOE verzamelden de zaden van planten in de omringende heuvels waarvan bekend is dat ze voor homeopathische middelen worden aangewend.
De volgende stap was het maken van een serie kwaliteitswijnen onder de naam Elemental. De beste stukjes wijngaard werden hiervoor geselecteerd. De druiven voor deze wijn zijn met de hand geplukt en geselecteerd, iets wat je in Chili niet zo veel ziet.
Het zijn moderne wijnen, met behulp van de moderne technische installaties van Emiliana gemaakt.
Emiliana krijgt "Fair for Life"-certificaat!
Het Chileense wijnhuis Emiliana is sinds kort de trotse bezitter van het ‘Fair for Life’-certificaat.
Dit certificaat wordt uitgereikt door het Zwitserse IMO (Institute for Marketecology) aan producenten die de Fair for Life-criteria voor eerlijke handel naleven, zoals het afwijzen van dwangarbeid en kinderarbeid, de vrijheid van vereniging en veilige en fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden.
Met het ‘Fair for Life’-certificaat heeft Emiliana niet alleen haar positie als belangrijkste biologisch-dynamische wijnhuis van Chili versterkt, het bedrijf staat nu ook internationaal bekend vanwege de goede arbeidsomstandigheden en mogelijkheden voor de medewerkers.
Het certificaat is een officiële bevestiging van het feit dat de rechten van de mens in elke fase van het productieproces worden gerespecteerd en dat de arbeidsomstandigheden passend en eerlijk zijn.
Sociale verantwoordelijkheid.
De eigenaars van Emiliana zijn ervan overtuigd dat een duurzame biologische wijnproductie hand in hand gaat met een optimale betrokkenheid van de medewerkers.
Met de ‘Corporate Social Responsibility Programs’ wil Emiliana de werknemerstevredenheid verhogen.
Voorbeelden hiervan zijn trainingen en studiemogelijkheden, huisvestingsprogramma’s, samenwerking met scholen, het opzetten van micro-ondernemingen en diverse andere inkomensverhogende projecten.
Deze projecten worden in samenwerking met vakbonden tot uitvoer gebracht.
De Chardonnay is een wijn met aroma’s van peer, ananas, amandelen en walnoot.
Coyam versloeg in Santiago én in Parijs alle "grote" chileense wijnen zoals Almaviva, Casa Lapostolle, Sena enz. Aan 16.95 euro per fles was hij trouwens de goedkoopste wijn van alle deelnemers. Eén van de weinige biodynamische producenten in Chili.
Coyam, sloeg in als een bom. Ongewone blend van carmenère, syrah, merlot, cabernet sauvignon en mourvèdre resulteert in een massieve wijn die toch nog complex is.
Alhoewel 15% alcohol is hij zeker niet lomp of vermoeiend, integendeel, de frisse vibrante zuren geven hem een souplesse die je naar een tweede glas doen verlangen.
Coyam uit Colchagua Valley
NIET OP VOORRAAD!
Bron: Coenecoop - wijnplein - roe - bythegrape
|