Webshop Eleveld Steenwijk
Aanmelden nieuwsbrief Eleveld Steenwijk
Eleveld Steenwijk

Uiensoep

Uiensoep
Een recept van Joep

Bak in een koekenpan zonder anti-aanbaklaag met hete olie 4 in ringen gesneden uien
Z
et het vuur niet te hoog want het mag niet aanbranden.
Bak ze tot ze een bruine kleur krijgen.
Schep regelmatig om en voeg een mespuntje (bruine) suiker toe.

Voeg dan 1 liter water toe en verkruimel er 2 groentenbouillonblokjes boven uit.
Voeg 1 laurierblad, 2 kruidnagels, zout en peper
Roer het goed zodat ook de aanbaksels van de bodem los komen, dit zorgt voor een bruine kleur van de bouillon.
Voeg er naar smaak gedroogde Italiaanse kruiden toe en breng het op smaak met zout en peper.
Laat het als het eenmaal gekookt heeft het zachtjes pruttelen voor minstens een half uur.

Rooster intussen 4 sneetjes witbrood of stokbrood.
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius of zet de grill aan.

Verwijder het laurierblad en de kruidnagels uit de soep.
Schep de uiensoep in ovenvaste soepkoppen.
Snijd de geroosterde sneetjes brood zo nodig op maat en leg ze op de soep.
Verdeel er 100 g geraspte belegen kaas over.
Zet de soep in de oven tot de kaas smelt en begint te kleuren.

Variaties
- Vervang 2 dl bouillon door witte wijn
- Neem in plaats van bruine suiker 1 eetlepel honing of ketjap manis (zoet)
- Besmeer het geroosterd brood met mosterd en verdeel daarover de kaas
- Voeg 1 of 2 steranijs aan het bouillon toe!
Steranijs en uien hebben een soort symbiotische relatie. Het stoven van uien samen met steranijs zorgt volgens voor McGee voor de vorming van "phenolic compounds" die een vleessmaak hebben.