Tips voor Tapa's
Hartigheidjes bij het eerste glas...
Weinig werk en veel resultaat!!!
Lekker met een glas Sherry, een glas bubbels...
Een glas rosé of... droge witte wijn
Maak ontvangsthapjes van brickdeeg als een soort stengel.
Kwast wat brickdeeg in met lobbig geklopt eiwit met wat knoflookpulp. Strooi er royaal kruiden overheen (peterselie, salie, koriander, basilicum naar eigen smaak) of pesto.
Snijd dat vervolgens in dunne reepjes en bak af op 180°C. Serveer met gemarineerde olijven en een dipsaus.
- Parma-gressini
Een gressini met een blad basilicum en een plakje Parmaham onwikkelen.
Eventueel een strikje maken met een bieslook sprietje.
- Lucifers bladerdeeg.
Maak reepjes van bladerdeeg.
Bak ze met koriander zaadjes.
Maak van Mon-Chou bolletjes en doop ze in paprikapoeder.
- Stokje Capresse
Een stokje met mozzarella, kerstomaat en basilicum.
Lekker met een dressing gemaakt van olijfolie en Balsamicoazijn.
- Capresse op toast
Tomaat op een toast, plakje mozzarella erop en kort in de oven laten smelten.
Versieren met verse basilicum.
- Crostini met olie en knoflook
Stokbrood reepjes inwrijven met knoflook, wat olie erop druppelen en in de oven bakken.
Lekker met...
- Saint-Maure (geitenkaas).
- met tomaat en Mozarella
- Crostini met geitenkaas en pomodori tomaten
Bladerdeeg bedekken met mosterd, iets paneermeel en daarop een plakje verse geitenkaas, schijfjes tomaten en wat verse kruiden.
Afbakken in de oven op ± 180°C gedurende 15 à 20 minuten.
- Geitenkaas en komkommer
Geitenkaas kruiden met zout, peper en iets citroensap.
Plakje komkommer erom rollen.
Een idëe van Requia.
- Crostini's met knoflook en peterselie.
Getoaste broodjes met knoflook-peterselie olijolie bedruipen, zout en peper erover strooien.
- Abrikoos met foie-gras
Vul een gedroogd abrikoos met een mousse van foie-gras. Afmaken met een crumble van pistachenootjes.
- Crostini met Gorgonzola, vijg en Balsamico.
Vijgen konfijten in Balsamicoazijn, rode Port en suiker.
Een crostini beleggen met gorgonzola en daarop de gekonfijte vijg leggen.
- Broodje Roquefort-groene tomatenjam.
- Tomaten-plakjes met geitenkaas
Geitenkaas mengen met iets room, diverse kruiden, zout, peper en citroensap en daarmeer de tomaatjes vullen.
- of gevulde cherry-tomaatjes met geitenkaas.
Geen zin om te vullen!
Rol de geitenkaas in verse gesneden bieslook en prik een plkje tomaat erop.
- Stokje biet-kaas.
Een plakje oude kaas + een plakje gekookte biet en amandelcrumble.
- boerenbrood met rauw ham.
Goede kwaliteitsbrood beleggen met rauw ham.
Als je portemonnaie het toelaat, met patta negra!
- Stokje rettich, zalm en ietje mierikswortel.
Een beetje pittig en een beetje apart!
- Met peppadew:
Peperboter
Milde peppadew goed afspoelen en met ongezouten boter in de keukenmachine doordraaien.
Heerlijk op zuurdesembrood of oerwoudbrood van Bakker Muis.
Peppadew
zelf vullen met kruidenkaas, een sierstokje er door en versieren met een blaadje koriander en een steel bieslook.
Peppadew met oude Cheddar en rauw ham.
Gegrilde peppadew met tomaten
Lekkere rijpe tomaten, peppadew en olijfolie roosteren in de oven +/- 15 minuten op 180°C.
Zout er verse basilicum erover doen en geniet!
- Garnalen pannenkoekjes.
Maak een beslag van 200 gram bloem, 1 tl suiker, 1.5 tl bakpoeder, 2 eieren, 3 dl melk.
Voeg 1 el peterselie, 1 el bieslook, 1 tl kerrie, wat zout, vers gemalen peper en
200 gram gekookte garnaaltjes aan het beslag en laat dit geheel minimaal 15 minuten rusten.
Bak de pannenkoekjes in een ingevette koekenpan en serveer ze liefst lauw.
- Gekookte kwarteleitjes.
- Stokje gerookte eend en verse vijg.
- Stokje gerookte eend met sinaasappel.
- Vijg gevuld met amandelboter.
Boter mengen met amandelpoeder, vijgen ermee vullen en kort in de oven bakken.
- witlof met tonijn
- Stokje kruidkoek, blauwe kaas en banaan.
- Schelpje zalm.
Een mini schelpje vullen met roomkaas aangemaakt met citroensap, bieslook, zout, peper en in stukjes gesneden gerookte zalm.
Garneren met een mooie stukje zalm en een spriet bieslook.
- Rolletje zalm gevuld met rijst en avocado.
Rijst aanmaken met een lichte vinaigrette. Avocado in dunne reepjes snijden en met citroensap druppelen. Omwikkelen met een reepje gerookte zalm.
- Nacho-chips garnaal.
Een mengsel maken van garnalen, miniblokjes kaas, blokjes tomaat (zonder vel, zonder pit),
citroensap, verse koriander en een tipje mayonaise.
Een nacho-chips daarmee vullen.
- Brochetje vis.
Verse kabeljauw, blokjes brood, plakje spek en verse rozemarijn rijgen op een stokje.
Serveren met wasabi mayonaise.
- Brochetje vis op jasmijnrijst.
Een mengsel maken van komijn-, mosterd-, fenegriek- en sesam zaadjes.
Blokjes kabeljauw daarin wentelen en krokant bakken.
- Getoasted brood met gedroogde tomaten en geitenkaas.
Brood met iets boter en mosterd insmeren, dan beleggen met (liefst half-) gedroogde tomaten en verse geitenkaas.
In een voorverwarmde oven bij 180 °C roosteren en garneren met een bladje gebakken salie.
- Cabrales picos (blauwschimmelkaas uit het noordelijke Spanse Picos gebergte) verkruimelen, mengen met kleine stukjes peren en wat ingekookte PedroXimenes (eerst laten afkoelen). Heerlijk op getoasted maisbrood van bakker Muis uit Steenwijk(erwold)!!
- Cavaillon meloen met mozzarella, basilicum en ingedikte Balsamicoazijn
- Mousse van cavaillon en serrano
Een mousse maken van een cavaillon meloen en wat tasty-tom tomaten. Iets indikken met gelatine en laten afkoelen
Wat serranoham in reepjes snijden en mengen met basilicum en rucola.
Doe wat van het ham/kruidenmengsel in een borrelglas, wat koude meloen mousse erover en weer versieren met de ham met kruiden.
- Bolletje meloen met Szetchuan peper.
Meloen in suiker water glaceren. Op een blokje brood met belegd met belegenkaas prikken en dan pas strooien met peper.
- Pakketje Parma-Mozzarella.
Wikkel een blokje mozzarella (gezout en gepeperde), een groot blad basilicum in een palkje parmaham.
- Pruimen met geitenkaas.
Gedroogde pruimen open snijden, pit verwijderen en vullen met zachte geite kaas. Is zo al lekker! Rol ze eventueel met een plakje bacon en bak ze in wat olijfolie. Nog lekkerder!
- Groene asperges met verse geitenkaas.
Kook wat groene asperges aldente.
Vermeng wat verse geitenkaas met wat peper, citroensap, rose peperkorrels en iets crème fraîche. Serveer samen op een bord of in een kommetje.
- Geitenkaas met radijsjes.
Dezelfde geitenkaas mengsel kan ook geserveerd worden met jonge radijsjes.
- Asperge en Pancetta.
Pancetta uitbakken tot hij krokant is. Getoasted boerenbrood (liefst oerwoudbrood van bakker Muis) beleggen met beetgare asperges en de uitgebakken pancetta.
Een vinaigrette dressing erover en geniet.
- Blokje foie-gras
met kumquatsjam (van Tine) op een bladergdeeg kussentje
- Gevuld eitje op een glasje Wodka
- Kipfilet met geitenkaas.
Meng wat geitenkaas, bieslook, zout en peper en draai dit tot een rolletje. Plet een gepocheerde kipfilet plat. Leg het rolletje geitenkaas erop, daarop wat bieslook of basilicum, en draai het stevig aan. Laten afkoelen in de koelkast en in reepjes snijden.
Een stokje erin en wat Piment d'Espelète!
- Kip-kerrie spies.
Gekookte kip en verse peer marineren in olie en kerrie. Om de beurt op een spies rijgen.
- Elly's hapjes.
Rul gehakt los in een koekenpan met veel peper, gehaktkruiden en iets sambal.
Breek een aantal eieren (± het gewicht van het gehakt) en klop ze los met wat room.
Roer alles door elkaar. Bak het tot het ei gestold is en laat het afkoelen.
Maak hapklare koekjes van het ei/gehakt mengsen en bak ze bruin in een koekenpan.
Lekker met een yoghurt dip of met tomaten ketchup.
- Rolletje prei.
Prei blancheren en vullen met crab (of zalm) salade. Op smaak brengen met zout en flink peper, oprollen en minimaal 1 uur laten opstijven in de koelkast..
- Gebakken geitenkaas op oudewijvenkoek.
Rooster plakken koek en beleg ze met een plak geitenkaas.
Even onder de gril roosteren, wat pijnboompitjes voor de garnering en serveer direct.
- Geitje met nootjes en ham.
Wat noten roosteren in een droge koekepan en dan verkruimelen (geen poeder!). Verse geitenkaas erdoor wentelen. Ham droog maken in een verwarmde oven en samen serveren.
- Gebakken courgettes.
Courgettes bakken. Pijnboompitten bakken. Zout, peper erover. Oprollen en bedruipen met een goede olijfolie.
- Jacobsmosselen met avocado
Een avocado en een stuk komkommer in blokjes snijden.
Bedruipen met citroensap en vermengen met crème fraîche, wat zuivere olijfolie, zout en peper. De zeer verse jacobsvruchten ook in blokjes snijden, even laten marineren in citroensap en olie, en op de groente leggen. Afmaken met iets Piment d'Espelète.
Ook leuk in een mini jampot.
P.S. De jacobsmosselen moeten zeer vers zijn, want ze worden rauw gegeten.
- Waaier Saint-Jacques.
Verse coquille insnijden, kort bakken. Iets citroensap en vers gemalen peper erover doen.
- Mosselen met tapenade.
Maak een tapenade van half-zongedroogde tomaten, zwarte olijven en iets knoflook.
Kook de mosselen (liefst de grote spaanse mosselen met een groenere schelp).
Ontdoet ze van hun schelpen en vul een helft met wat tapenade, leg de mossel er weer op en verkruimel wat zachte geitekaas erover.
Verwarmen in een oven op 180°C .
Serveer met stokbrood en eventueel knoflookboter gemaakt van gepofte knoflook.
Knoflookbollen in een oven op 180°C (in een stenen schaal) met flink wat olie poffen gedurende +/- 20 minuten.
- Aardappel anders!
Een stevig aardappel bijna gaar koken.Inkepingen maken en vullen met gedroogde tomaat, mozzarella, basilicum en knoklook.
Bakken in de oven tot de kaas gesmolten is.
- Gamba's in tempurabeslag.
Wat tempurameel vermengen met water, thaise oestersaus en een beetje sesamzaad.
Grote gepelde gamba's door de bloem halen, dan door het beslag en frituren in de olie.
- Gebakken gamba met pancetta.
Wikkel een gamba in een zeer dun gesneden plakje pancetta. Krokant bakken en serveren met rijst en chilisaus.
- Gestoomde garnalen op groentetartaar.
Maak een tartaar van verse groenten (wortel, komkommer, venkel, uitjes, tomaat, paprika enz..). Doe de gekozen groenten samen met wat olijolie, citroensap, peper en zout in een kom.
Laat het minstens 30 minuten rusten.
Serveer met de gestoomde gamba's en wat Kikkoman sojasaus.
- Imitatie zalm-sushi.
Gekookte rijst mengen met avocado,citroen sap, roomkaas en flink peper.
Een plakje gerookte zalm daarmee vullen.
- Gestoomde langoustines met mayo.
Verse langoustines in een court-bouillon garen. Een mayonaise aanmaken met wat tabasco, citroensap, iets tomatenpurée, een druppel sherry (of Whisky), verse bieslook en zout.
Serveer zoals afgebeeld in een glas. Versier met wat rucola, citroen of limoen.
Indrukwekkend en zeer gemakkelijk.
Eventueel zijn kant-en-klare gegaarde langoustines ook goed te gebruiken. (Ze zijn wel minder lekker!).
- Kataifi-gamba
Kataifi deeg iets uit elkaar halen
(te koop in diepvries bij Toko) en wikkelen om rauw gamba's. Bakken in olie op middelbare vuur. Zout en peper erop en direct serveren.
bron: cucinadelsole.typepad.com
- Lepeltje Saint-Jacques.
Verse Jacobsmosselen in kleine blokjes snijden. Marineren in citroensap, vanillemerg, kleine blokjes pastinaken en olie. +/- 1 uur laten staan en serveren op een lepeltje.
Zout en peper naar eigen wens toevoegen.
- Jacobsmossel met een olijf.
Bak een verse jacobsmossel en maak de vetten los met een scheut sherry. Serveer met een met amandel gevulde olijf. De verfijnde smaak van de jacobsvrucht is goed te combineren met linzen.
- Jacobsmossel op houtvuur.
Ben je in het bezit van een haard, of een bbq, laat dan jacobsvruchten in hun eigen schaal garen. Zout, peper, wat (liefst gezouten) boter op de vrucht doen, en boven het houtvuur laten garen!!! Dit gerecht kan alleen boven hout, geen briket.
- Jacobsmossel met Sherry.
Oloroso Sherry verwarmen met piment d'Espelète en tot de helft laten inkoken.
Wat roomboter er aan toevoegen en over een rauwe jacobsmossel (in de schelp) schenken.
Even in de oven of onder de grill en dan genieten van de pure smaak. (Lekker met brood).
Opletten: niet weglopen, want de zeevruchten zijn snel gaar.
- Jacobmossel met morieltjes.
Morieltjes weken, weekvocht inlaten koken tot een derde. Een scheutje witte wijn eraan toevoegen, weer in laten koken, zout en peper + klontjes boter erbij doen en opschuimen.
Ondertussen de jacobsvruchten bakken in roomboter, net als de morieltjes.
Samen toevoegen en eten met lekker brood.
- Gepaneerde Saint-Jacques.
Maak een grove paneer van pistache-en hazelnootjes, vers gemalen peper en een puntje kerrie. Bak de zeevruchten krokant en serveer direct.
- Tom-pouce ham/kaas.
Koekjes maken van 100 gram parmezaanse kaas, 2 koffielepels bloem en peper.
In de oven bakken ± 4 minuten. Laagjes maken van parma ham, halfgedroogde tomaten, basilicum en kaaskoekje. Versieren met basilicum en kappertjes.
- Toast gerookte eend.
Beleg een getoasted oerwoudbrood van bakker Muis met gerookte eendeborstfilet, mozzarella en geroosterde paprika. Versier met wat rucola en verdeel wat dresssing erover.
(Vinaigrette van Balsamico, olijfolie en iets mosterd)
- Ganzenrilllettes.
Heerlijk op stokbrood of boerenbrood (oerwoudbrood van bakker Muis!)
- Rillettes van makreel.
Maak een court-bouillon met witte wijn, uien, wortel en diverse kruiden.
Hierin de verse makrelen pocheren.
Doe wat witte wijn in de pan, laat tot de helft inkoken. Wat kerrie poeder en slagroom erbij en opnieuw laten inkoken. De uitgeplozen makreelfilets en een zeer dun gesneden vers rood pepertje erbij doen en mengen tot een dikke smeerbare saus wordt verkregen.
Bron: Tournemain
Heerlijk op geroosterd brood.
Wil je sneller resultaat!
Maak een rillettes van gerookte makreel, vermengd met Mon-Chou, citroensap, bieslook, zout en peper. Snel klaar en ook lekker!
- Makreel exotisch!
Een 'peper'makreel op een bedje van verse groente met een dressing van olie, sinaasappelsap, kervel, zout en peper.
Serveer met wasabi mayonaise (Mayonaise met wasabi en bieslook)
- Roerei met groene asperges
Groene asperges in koekenpan beet gaar bakken.
Eieren, zout, peper en iets geraspte kaas los kloppen
en over de asperges gieten. Zachtjes laten stolen en direct serveren.
bron: cucinadelsole.typepad.com
- Worteltagliatelles.
Maak van jonge winterpeen lange slierten. Kook ze beetgaar (± 5 à 7 minuten). Marineer de wortelreepjes in citroensap, komijn, olijolie, honing en mosterd minimaal 1uur. Laat ze uitlekken, breng ze op smaak met zout, peper en eventueel wat suiker.
Gaarneer met verse koriander en wat in stukjes gepelde hazelnoten.
- Lepeltje tonijn.
Verse tonijn in kleine blokjes snijden. Ietsje crème fraîche vermengen met augurkenblokjes, sjalotjes, tabasco, limoen, piment d'espelète en zout en peper.
Samen toevoegen en serveren op een lepeltje.
- Gamba op mangotartaar.
Maak een tartaar van verse mango, komkommer, sinaasappelsap, honing en roze peper.
Bak een gamba en serveer samen.
- Verse zalm met Kikkoman.
- Champignons in tempurabeslag.
Wat tempurameel vermengen met bronwater met prik, groene kruiden als peterselie, bieslook basilicum, kervel, rucola (naar eigen smaak) en iets knoflook.
Haal de paddenstoelen (als ze groot zijn, doormidden snijden) door het beslag en frituur ze in hete olie. Ook lekker met wasabi mayonaise.
- Carpaccio van geitenkaas
Snij een buchette geitenkaas in dunne plakjes. Vermeng wat crème fraîche met citroen, peper en zout. Maak een spiegel van deze crème op een bord. Schik de plakjes kaas erover.
Snij wat beenham van zeer goede kwaliteit in dunne reepjes en leg die over de kaas.
Versier met wat basilicum en basilicum olie. (druivenpitolie met basilicum).
- Verschillende harde kazen met portpruimen.
Snijd wat verschillende 'spaanse' harde kazen op een plank en serveer ze met zelf gemaakte portpruimen en noten brood.
Voor de portpruimen: smelt wat boter in een pan, voeg ontpitte pruneaux d'Agen toe en bak ze even mee. Doe vervolgens een scheut port en wat sinaasappel bij en laat het even stoven op zacht vuur. Laten afkoelen in het vocht en serveer bij de kazen.
- Mini kaasfondue.
Snijd een deel van het kaapje van een Vacherin Mont d'Or af, doe 1 of 2 knoflookteentjes en een scheut droge witte wijn erbij. Dek hem af met een vel bakpapier en verwarm de kaas in een oven van 180°C.
Serveer de kaas met getoasted blokjes brood op lange satéstokjes geprikt.
of met gekookte aardappelen.
- Roquefort met peer en walnotenolie.
Op een blokje oerwoudbrood (van Bakker Muis), een plakje Roquefort, een plakje verse peer en dan bedruipen met walnotenolie van zeer goede kwaliteit.
- Roquefort op een noot
- Artisjokbodem met geitenkaas.
Een artisjokbodem vullen met verse , flink gekruide geitenkaas. Verwarmen in de oven totdat de kaas begin te kleuren. Afmaken met zout, peper, verse tijm, bieslook en een straaltje olijf-of noten olie.
- Stokje mozarella en vijg.
Rijg een mini mozzarella bolletje met een vijg op een stokje. Eventueel met een plakje ham omwikkelen. Lekker met een dressing op basis van Balsamico azijn.
- Rocamadour in spek
- Brickdeeg met ei.
Een vulling maken van jong belegen geraspte kaas, stukjes gedroogde tomaten, gehakte peterselie en zachte geitenkaas.
Leg op een stukje brickdeeg wat van de vulling en breek er nu een kwarteleitje op. Vouw het deeg dicht zodat er een buideltje ontstaat.
Bak het zakje in hete olie en serveer hem met een lekkere dressing. (bijvoorbeeld een pittige chilisaus, een knoflookmayonaise of een bbqsaus.)
- Pizza van brickdeeg met geitenkaas.
Zeer snel te maken. Snijd het deeg in kleine punten en bestrijk ze met wat eiwit. Leg er nu een plakje geitenkaas op en lepel er wat tomatentapenade over. Naar eigen smaak kunnen er ook champignons bij.
Bak de pizza's warm in een oven van 180°C en serveer ze eventueel met wat aangemaakte rucolasla.
- Getoast brood met foie-gras.
Brood licht roosteren, plakje foie-gras en afmakken met fleur de sel of met vijgenjam.
- Gepaneerde kwarteleitjes.
Kook de kwarteleitjes 4 minuten.
Pel ze. Maak van bloem, ei, zout en veel peper een beslag. Bebloem de eitjes en doop ze in het beslag. Herhaal 2 keer. Bak vervolgens de eitjes in hete olie.
Serveer deze eitjes met eventueel een sla gemaakt van veldsla en kerstomaatjes.
- eitje en geitje.
Een ei breken op wat harde geitenkaas. 5 minuten in een oven van 180°C au bain-marie verwarmen. Na 5 minuten, wat room eraan toevoegen en nogmaals 1 1/2 minuten terug in de oven zetten. Versieren met verse bielook en kruiden naar wens.
Heerlijk met dun gesneden brood.
- Casino rolletjes.
Laat bij de bakker een vierkant casino-brood in de lengte snijden. Besmeer de lange plakken met bijvoorbeeld kruiden roomkaas en sla,
met gerookte zalm en zeer dun gesneden komkommer,
met rillettes,
met gerookte kip en wasabi-mayonaise,
met geitenkaas en rucola,
iets zoets
of iets anders wat je lekker vindt.
Rol het brood op in plastic folie en draai goed aan (als een worst).
Laat de rollen opstijven en snijd in dunne plakken en werk af met een passend decor (een saté prikker met een olijf, een plakje ei, een bieslook sprietje.
Weinig werk, kan voorbereid worden en geeft een goed resultaat.
- Pesto van rucola.
100 gram verse rucola met 20 gram parmezaan, wat knoflook, zout en peper malen en met olijfolie tot de gewenste dikte mengen.
Meer pesto's? klik hier!
- Kip met avocado.
Braad een kipfilet krokant en bruin. In dezelfde koekenpan een plak avocado om en om bakken (zeer kort). Serveer op een bedje van sla met een goede dressing (Kiooms witte wijn dressing), zout en peper.
- Rolletjes lahmacuns.
Dit zijn dunne turkse pizza's die je al gebakken en voorzien van pittig lamsgehakt en pepersaus kant en klaar kunt kopen.
Beleg de pizza's royaal met rucola, rol ze strak op en snij in dunne plakjes. Streek in elk plakje een stokje en maak ze nog even warm voor serveren.
- Getoast bruin-brood met champignons.
Verschillende soorten champignons even aanbakken met sjalotjes en eventueel knoflook.
Op een broodje leggen. Royaal met kaas afdekken en in de oven laten roosteren.
- Getoast brood met Roquefort en appel.
Een mousse maken van Roquefort, crème fraîche en iets Parmezaan, kruiden met peper en bieslook. Op brood smeren en daar bovenop schijven appels leggen. Onder de grill kort verwarmen en direct serveren.
- Zalm en papillotte.
Wok wat groentes aan zoals, bosui, venkel, tomaat, peuljes en doe dit op een stuk bakpapier.
Leg er een stukje verse zalm op. Zout en peper toevoegen.
Knoop het bakpapier (of fata-folie= doorzichtige bak-folie) dicht met ovenbestendig rollade touw en zet de pakketjes in een voorverwarmde oven van 170°C. Gezond, licht en erg lekker.
- Koud wortelsoepje.
Licht en lekker, voor op een zonnige dag. Wortelsap, uit een fles of zelf geperst, aanmaken met citroensap, vers gemalen peper, iets honing, wat slagroom en zeer fijn gesneden peterselie. Blenden of stevig mengen. Serveer in miniglazen met een takje groen en een soepstengel. Voor de pittige mensen onder ons, serveer wat Tabasco erbij.
- Haringbal.
Snijd verse haringen tot een grove tartaar. Snijd zeer fijn wat rode ui en bieslook. Meng het door de haringtartaar. Maak met behulp ven een lepel kleine bolletjes van en paneer deze in gebakken uitjes (toko). Rol ze tot ballen en serveer met een toefje crème fraîche.
Haring anders!
- Stokje gerookte zalm.
Blancheer wat peultjes. Rol een stukje (geen plakje) gerookte zalm in wat maanzaad en prik hem zoals afgebeeld.
- Mini-taartje met tomaat en sardien.
Van bladerdeeg een taartvormpje bekleden. Mosterd erop smeren, verse tomaten in schijven en daarop een sardientje (uitgelekt uit een blik) + zout en pepernaar smaak.
Op 180°C verwarmen in de oven en warm serveren.
- Schorseneren en pastinaken chips.
Twee klassiekers onder de groenten en lekkere ingrediënten om te gebruiken.
Schil de pastinaak rondom en maak er met behulp van een dunschiller dunne plakjes van. Schorseneren voor de helft schillen. Frituur deze, in hete olie, tot ze krokant zijn.
Betrooi met wat grof-of kruidenzout en serveer ze met een dipsaus naar eigen smaak.
Een lekkere dip erbij?
Wat blauwschimmelkaas met crème fraîche, iets chilipoeder, beetje mayonaise en wat gehakte walnoten samen mengen.
Deze groente chips zijn ook leuk om een gerecht te versieren!
en zijn ook op dezelfde manier te maken met winterpeen en cassave. Ook een leuke combinatie samen.
- Bloedworst met appelstroop.
Maak een eigen appelstroop door wat elstar appels te bakken in wat boter, af te blussen met calvados en er dan royaal appelstroop aan toe te voegen.
Snijd bakbloedworst in vierkante blokjes en haal ze even door de bloem. Bak ze om en om krokant in boter en serveer met de appel-calvados stroop.
- Gemarineerde spare-ribs.
Lekker pittig marineren en in enkelstuk serveren.
- Kaaskoekje.
Meng 50 gram bloem met 50 gram roomboter (in miniklontjes).
Meng met 50 gram geraspte belegen kaas en breng op smaak met zout en peper.
Laat dit deeg opstijven in de koelkast.
Rol het uit en steek er kleine rondjes (of ander vorm) van. Bak op bakpapier af op 180°C.
Heerlijk met notenpesto.
- Parmezaanse krullen.
Geraspte Paarmezaanse kaas op een bakplaat bakken. ERBIJ blijven!!!!
- Slakjes met knoflookboter.
Lekker met boerenbrood of stokbrood.
- Grand-aioli
Heerlijke verse groenten (rauw en/of geblancheerd), garnalen, gekookte kip, gekookte aardappelen, gestoomde vis en die dan snoepen met een knoflookmayonaise.
Wil je het helemaal te gek....
kruid een maiskip, zet hem op een 3/4 vol (bier) blik , en braad hem op een BBQ. Ruim een uur wachten. Smullen maar.
- Gegrilde worst met verse kruiden.
Rol een verse worst met rozemarijn, thijm, salie en peper op. Grill hem op open vuur en geniet.
Iets zoets na?
- Bevroren kiwi met mintsiroop .