Webshop Eleveld Steenwijk
Aanmelden nieuwsbrief Eleveld Steenwijk
Eleveld Steenwijk

Thaise curry

Authentieke Thaise curry met kip of beef
Één van de meest bekende Thaise recepten is curry.
Denk je aan Thailand, dan denk je natuurlijk meteen aan de Thaise keuken!
Rijst. Noedels. Geurige kruiden. Vissaus. Pruttelende wok pannetjes. Eetstalletjes.
De combinatie van zoet, zuur, pittig en zout. Verse groentes en stukjes vlees die binnen no-time worden omgetoverd tot verrassend gerecht.

RECEPT CURRY
Zet een wok op het vuur en zet ‘m gierend hoog.

Doe de kokosmelk erin en breng flink aan de kook.
Voeg de currypasta toe en laat deze mee sizzlen. Is het geheel te droog?
Doe er dan meer kokosmelk bij. Voeg een eetlepel bruine suiker of palmsuiker toe, plus (eventueel) wat vissaus.

Roer wat kipblokjes los met 1,5 eetlepel vissaus.
Pak met een lepel kleine hompjes kip en laat deze in de gloeiend hete curry-kokosmelk vallen. Dit gaat het beste als je je lepel eerst even door kokosmelk haalt.

Dan is het tijd voor de rest van de vulling.
Voeg achter elkaar toe in de hete wok:
kaffir lime leaves,
gember,
chilipepertjes,
aubergine en
erwten.

Doe de Thaise basilicum pas helemaal op het eind erbij.
De kokosroom erbij en klaar ben je! Opscheppen op mooie diepe borden en bestrooien met verse koriander en een halve limoen.


Lekker met jasmijn rijst en een Thaise salade
Kook de rijst gaar volgens aanwijzingen op de verpakking.

Maak vervolgens de salade door peultjes beetgaar te koken in ongeveer 2 tot 3 minuten.
Snijd een komkommer in schuine reepjes en snipper een rode ui.
Snijd de rode peper fijn en bewaar wat ter garnering voor over de curry. Overgiet wat verse taugé met kokend water (bijvoorbeeld in een zeef of metalen vergiet).
Schep de peultjes, taugé, komkommer en rode ui door elkaar in een kom.
Meng alle ingrediënten voor de dressing en zet even weg.

saladedressing: 1 eetlepel sojasaus 1 eetlepel sesamolie scheutje limoensap ½ rood pepertje 1 paar verse muntblaadjes, fijngesneden 1 theelepel honing.


Kor hai mue nee pen mue arhan tee aroi na! (ofwel smakelijk eten!)
Aroi aroi! (= heel erg lekker)


Er zijn talloze recepten om dit te maken.
U kunt kiezen uit
groene curry,
rode curry,
vegetarisch curry, met aardappelen = Massaman
curry met kip,
curry met rundvlees,
curry met krab of gamba’s etc.

In dit recept gaan wij uit van rode curry met rundvlees,
zoals deze traditioneel in Thailand gemaakt wordt.

scheutje zonnebloemolie
3 theekopjes (pandan)rijst
300 gr rundvlees
takje Thaise basilicum
blikje kokosmelk
stukje palmsuiker
stronkje Laos
ca. 1 eetlepel rode *currypasta
half kopje water
4 Thaise aubergines
scheutje vissaus

Voorbereiding

Voordat u begint met koken moet er een aantal dingen worden voorbereid.
Snijdt de laos in dunne plakken.
Doe hetzelfde met de aubergines.
Snijdt vervolgens het vlees in reepjes.

Bereiding

Zet een pan met water op het vuur voor de rijst.
Verhit olie op hoog vuur in een wok.
Bak hierin een paar minuten de currypasta aan.
Voeg iets water toe, dan het vlees en laat het vlees sudderen tot het aan alle kanten bruin is.
Doe nu de Laos en de citroenbladeren in de pan en voeg een half blikje kokosmelk toe. Laat dit geheel ongeveer 5 minuten op een laag vuur doorkoken.
Let op, als het te hard kookt schift de kokosmelk.
Doe nu de aubergine en basilicum erbij en voeg naar eigen smaak de vissaus, palmsuiker en meer kokosmelk toe.
Laat het geheel nog even door pruttelen, zodat de smaken zich goed met elkaar vermengen.
Kook ondertussen de rijst.

Eet smakelijk!

Liever vega:
kikkererwten
gebruik dan puntpaprika’s, trostomaten in kleine stukjes, peultjes en kikkererwten, gekookt (uit blik of zak).
OF
Pompoen curry:
met pompoenstukjes, ui, grof gesneden, mais, sperziebonen of peultjes en rode paprika.

Massaman Curry
Deze kruidige, gele curry met stukjes aardappel en grote stukken kip is één van onze grote favoriet. Vooral wanneer er een kippenboutje in dobbert. Massaman is een verbastering van ‘moslim’, omdat de gedroogde specerijen vroeger werden ingevoerd door islamitische handelaren.
Net als Indiase curry’s is de Massaman Curry dus erg gekruid en aromatisch. Lekker met rijst of roti.

Green Curry
Hmmm… voor een flinke kom kruidige, Green Curry (Kaeng Khiao Wan) kun je ons wakker maken!
Green Curry is misschien wel het lekkerste gerecht dat je in Thailand kunt eten.
De groene kleur van dit gerecht is afkomstig van de groene chilipepertjes die in de kruidenpasta zitten.
Het dampende kom wordt gevuld met kokosmelk, Thaise (groene) aubergines, vissaus, vlees of visballetjes en palmsuiker.
Ondanks de vele pepertjes is deze curry een stuk milder dan de rode curry’s.
Lekker met gestoomde rijst of roti.


*Curry pasta zelf maken:
5 piments gedroogd
1 lepeltje korianderzaden
1 lepeltje komijn
1 teen knoflook gesneden
2 sjalotjes gesneden
1 eetlepel citroengras
2 lepeltjes curry
1 lepeltje paprika poeder
iets gemberwortel geschild en gesneden
2 curry blaadjes 
4 eetlepel water
tot homogene pasta vijzelen of fijn maken met de blender

Curry laat zich graag door bier begeleiden.
Het is vooral lekker met een glas koude, witte Elzaser Pinot Gris, een Torontès of een Traminer of een Gewürztraminer.




Bron: Thailand - miali - smulweb