Webshop Eleveld Steenwijk
Aanmelden nieuwsbrief Eleveld Steenwijk
Eleveld Steenwijk

Thaise curry

Authentieke rode Thaise curry met beef
Één van de meest bekende Thaise recepten is curry.

Er zijn talloze recepten om dit te maken.
U kunt kiezen uit
groene curry,
rode curry,

vegetarisch curry, met aardappelen = Massaman
curry met kip,
curry met rundvlees,
curry met krab of gamba’s etc.
In dit recept gaan wij uit van rode curry met rundvlees,
zoals deze traditioneel in Thailand gemaakt wordt.

Curry is een pittig gerecht dat het beste in een wok bereid kan worden.

scheutje zonnebloemolie
3 theekopjes (pandan)rijst
300 gr rundvlees
takje Thaise basilicum
blikje kokosmelk
stukje palmsuiker
stronkje Laos
ca. 1 eetlepel rode *currypasta
half kopje water
4 Thaise aubergines
scheutje vissaus

Voorbereiding

Voordat u begint met koken moet er een aantal dingen worden voorbereid.
Snijdt de laos in dunne plakken.
Doe hetzelfde met de aubergines.
Snijdt vervolgens het vlees in reepjes.

Bereiding

Zet een pan met water op het vuur voor de rijst.
Verhit olie op hoog vuur in een wok.
Bak hierin een paar minuten de currypasta aan.
Voeg iets water toe, dan het vlees en laat het vlees sudderen tot het aan alle kanten bruin is.
Doe nu de Laos en de citroenbladeren in de pan en voeg een half blikje kokosmelk toe. Laat dit geheel ongeveer 5 minuten op een laag vuur doorkoken.
Let op, als het te hard kookt schift de kokosmelk.
Doe nu de aubergine en basilicum erbij en voeg naar eigen smaak de vissaus, palmsuiker en meer kokosmelk toe.
Laat het geheel nog even door pruttelen, zodat de smaken zich goed met elkaar vermengen.
Kook ondertussen de rijst.

Eet smakelijk! Het is vooral lekker met een glas koude, witte Elzaser Pinot Gris, een Torontès of een Gewürztraminer.


*Curry pasta zelf maken:
5 piments gedroogd
1 lepeltje korianderzaden
1 lepeltje komijn
1 teen knoflook gesneden
2 sjalotjes gesneden
1 eetlepel citroengras
2 lepeltjes curry
1 lepeltje paprika poeder
iets gemberwortel geschild en gesneden
2 curry blaadjes 
4 eetlepel water
tot homogene pasta vijzelen of fijn maken met de blender

Curry laat zich graag door bier begeleiden.
Kies je voor wijn, drink dan er een Gewürztraminer bij.




Bron: miali - smulweb