Webshop Eleveld Steenwijk
Aanmelden nieuwsbrief Eleveld Steenwijk
Eleveld Steenwijk

Terugblik op 2020

Terugblik op 2020

januari
vakantie Thailand
23 januari hebben wij de deur achter ons dicht getrokken en zijn wij heerlijk 3 weken naar de Thaise zon gegaan.
Wat een geweldige vakantie: heerlijke zon, zee, strand en curry's.

Paar kilootjes erbij, maar die lopen we er weer graag vanaf in onze winkel!
Wij hebben veel zin om een heerlijk nieuw jaar met veel zon, louter nachtelijke regen, verrassende smaakervaringen en een perfecte verhouding tussen spannend en lui.

februari
De storm Ciara (uitspraak Keira; in Duitsland storm Sabine[2] en in Scandinavië storm Elsa) was een zware Europese windstorm die naderend vanaf de noordelijke Atlantische Oceaan grote delen van Noord-Europa trof vanaf 7 februari 2020, met een windkracht van 9 tot en met 12.
Het was de derde storm in het Europese stormseizoen van 2020 en kreeg daarom een naam beginnend met de letter C.
De storm ontstond op 4 februari 2020 als een zwak lagedrukgebied in het zuidoosten van de Verenigde Staten.
De storm kwam in Nederland met een windkracht 10(25m/s) en een windstoot van 129 km per uur op Vlieland nipt op de lijst van zware stormen van het KNMI.
De verzekerde schade in Nederland werd 11 februari voorlopig geschat op 150 miljoen euro.
Fotograaf Martijn Bijzitter maakte dinsdagavond (11 februari)  een indrukwekkende foto van blikseminslagen rond de 87 meter hoge Grote- of Sint-Clemenskerk in Steenwijk.

Corona virus
In de regio Wuhan in China startte in december 2019 een uitbraak van een nieuw coronavirus, ook wel SARS severe acute respiratory syndrome -CoV coronavirus -2 genoemd. Het virus kan de ziekte COVID-19 veroorzaken. De meeste patiënten met dit virus hebben koorts en luchtwegklachten. Samen met de Wereldgezondheidsorganisatie WHO onderzoeken de Chinese autoriteiten het coronavirus. Wereldwijd worden er maatregelen genomen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan.
In Nederland zijn nu geen patiënten met het nieuwe coronavirus. De meeste patiënten komen uit de regio Wuhan of zijn in deze regio geweest. Ook buiten China is het virus opgedoken, onder andere in Japan, Thailand, de VS Verenigde Staten , Duitsland, Frankrijk, Noord-Italië, Zuid-Korea en Iran.

Wijnen en gerechten proeven bij de Pergola met alle collega’s…
klaar voor nieuwe seizoen!
Nieuwe gerechten en nieuwe wijnen met elkaar proeven

maart, april, mei

De wereld is in de ban van het corona virus.
De corona pandemie zorgt voor allerlei problemen op het gebied van zorg en welzijn.
De pandemie en de getroffen maatregelen hebben allerlei knelpunten tot gevolg: tekort aan personeel, gebrek aan medicijnen en middelen, eenzaamheid als gevolg van sociale isolatie, chronische zorg die toch door moet gaan, en uiteraard de extreem hoge acute zorgvraag…
Lock down in Europa en de rest van de wereld.
Het coronavirus legt het openbare leven in grote delen van de wereld plat.
Om verspreiding van het virus tegen te gaan, zijn in Nederland alle evenementen tot 1 september verboden. Alle festiviteiten rond Koningsdag zijn afgelast in verband met de maatregelen.

Volop bloeiende akkerranden
In Steenwijkerland zijn de komende zomermaanden zo’n 75 kilometer aan akkerranden volop in bloei. Dat is straks het kleurrijke resultaat van de speciale actie voor biodiversiteit in de landbouw.

Een initiatief van LTO Steenwijkerland, VisscherHolland, Imkerij van Beek en de gemeente. Steenwijkerlandse boeren kregen daarbij tot 1 mei 50% korting op zonnebloemen of bloemenmengsels die aan de akkerranden ingezaaid konden worden. Wethouder Marcel Scheringa: „Missie geslaagd. Deze akkerranden zijn straks een geweldige voedselbron voor vele soorten insecten. En die hebben we nodig voor een gevarieerde flora en fauna. Daarnaast leveren de bloemen natuurlijk een prachtig plaatje op.”

16 mei – Schietpartij in de Oosterstraat
 ’s middag.
In het centrum van Steenwijk is op dit moment een klopjacht gaande. Een deel van het centrum is afgesloten voor mensen. Het gaat voornamelijk om de Oosterstraat.

Het centrum van Steenwijk is vanaf de Doelenstraat tot de Oosterpoort afgezet met linten.
De politie is met kogelwerende vesten aanwezig. Ook een speciaal arrestatieteam is zojuist ter plekke gekomen en is een woning binnengevallen. Er zou een persoon met een wapen zijn gezien.

In de nacht van vrijdag op zaterdag heeft er omstreeks 01.15 uur een schietpartij plaatsgevonden in het centrum van Steenwijk. In de Oosterstraat werd door de politie een gewonde man aangetroffen.

Het slachtoffer was aanspreekbaar. Hij had een schotwond in zijn been. Hij is onder begeleiding van de politie per ambulance naar het ziekenhuis overgebracht. Het incident zou mogelijk hebben plaatsgevonden op de parkeerplaats Oosterpoort.

De politie heeft in verband met het onderzoek de Oosterstraat en de gehele parkeerplaats ruim afgezet. Aanleiding van de schietpartij is niet bekend.

Of beide incidenten verband houden met elkaar is niet bekend.

Juni/juli
Corona heeft een grote impact op de horeca.
Vanaf 1 juni 2020 mochten restaurants, bars, terrassen weer open.
Maandag 15 juni waren Nederlanders en veel andere Europeanen weer welkom in Frankrijk.
En vanaf 1 juli gingen de grenzen ook weer open voor veel andere landen.
Op vakantie gaan naar Frankrijk kon deze zomer dus toch. Dat habben de ministers van Binnenlandse Zaken en Buitenlandse Zaken bekendgemaakt in een gezamenlijke verklaring.

24 juni - Het kabinet versoepelt de coronaregels per 1 juli verder dan eerder was aangekondigd. Dat bevestigen bronnen rond het kabinet.
Op de persconferentie kondigen premier Rutte en minister De Jonge (Volksgezondheid) aan dat er straks geen bovengrens meer geldt voor het aantal personen dat binnen of buiten bij elkaar komt.
Wél moeten zij 1,5 meter afstand tot elkaar houden.

augustus 
actie voor Pink Ribbon met de dames van de PZ (pijnlijke zadels)

Feest in de stad (i.p.v. Kopje Cultuur)

Proeven met Ruben
Seroe wijnen van het wijnhuis Domaine Preignes le Vieux die gelegen is in de Provence. Het Domaine ligt tussen Béziers en Agde, op een steenworp afstand van de Middellandse Zee.
Het wijnhuis is in de handen van Robert Vic, maar de geschiedenis begint bij zijn overgrootvader Jérôme die het domein aan het begin van de 20e eeuw kocht. Als arbeider verdiende hij zijn geld met de verkoop van druivendistillaten.
Na enige tijd investeerde Jérôme ook in het planten en kweken van meer wijnstokken.
Het domein is binnen de familie gebleven en is door de generaties heen telkens verbeterd.

Vue Steenwijk sluit eind september zijn deuren. Vue heeft het huurcontract van het pand aan de Goeman Borgiusstraat in Steenwijk opgezegd. Vue Steenwijk is een van de kleinere bioscopen van Vue Nederland. Het theater telt drie zalen en 322 stoelen.

'Wij zagen geen lange termijn toekomst voor deze bioscoop', laat Vue-directeur Ron Sterk desgevraagd aan Holland Film Nieuws weten.
Ook zag de bioscooponderneming geen ruimte in de markt voor nieuwbouw. Daarom werd besloten het huurcontract niet te verlengen.
De bioscoop aan de Goeman Borgiusstraat opende in 1959. Het publiek in Steenwijk en omstreken leerde het theater kennen als City Steenwijk. De bioscoop werd op dat moment geëxploiteerd door de familie Vos. De zonen Ludie en Albert Jan Vos groeiden beiden in het theater op.
Ludie - ook eigenaar van het cinemasofwarebedrijf ReBiTicks - voerde lange tijd de leiding over het theater dat in 2010 werd overgenomen door broer Albert Jan Vos die het omdoopte tot Luxor Steenwijk. Een jaar later werd de bioscoop onderdeel van JT Bioscopen dat in 2015 werd overgenomen door Vue.

september
3 september
Bakkerij Muis opent een tweede filiaal in Steenwijk naast hun winkel aan Gelderingen in Steenwijkerwold.
Het is een sfeervolle winkel met een kleine koffiecorner ingericht voor het Steenwijks Koffiekwartiertje.
Verder is ook de oude politiecel aan de Scholestraat in gebruik. „Mensen kunnen reserveren voor een uitgebreide ‘MuisTee’ hier.”

Proeverij bij de prachtige buitenplaats Kameryck van Les Grands Chais de France.
Ontdekking wijnhuis: Les Belles Eaux met een uniek terroir in de omgeving van Pézenas, met meerdere waterbronnen op het domein zelf, die zorgen voor een goede hydratering van de wijngaarden en ook aan het behouden van het frisse karakter van de wijnen.

Aangekomen op buitenplaats Kameryck werden wij ontvangen met een glas crémant de Limoux van Terroir La Baume St. Paul.
 Het was een prachtige omgeving.
De experience bestond uit een 5-gangen diner waarin de spijzen gecombineerd worden met bijpassende wijnen, 14 in totaal.
Tussen de gangen door luisteren we naar een presentatie door Zuid-Frankrijk-specialist Paul Bartkowiak over de wijnen van Zuid-Frankrijk.

Proeverij van de Delta groep in Utrecht
Een Najaarsproeverij in het ‘nieuwe normaal’.
Een totaal aangepaste opzet in de geweldige industriële locatie van maar liefst 6000m2 van de Werkspoorkathedraal.
Speciale aandacht was er voor de wijnen van Vicente Gandia en een zeer gewaarde masterclass van de Grosse Gewächse jaargang 2018 van Franz Keller.

Nieuwe wijnhuis proeven met Jan
Het historisch wijndomein Buena Vista ligt in St. Helena, Californië en heeft een uiterst boeiende geschiedenis. Oprichter 'Graaf van Buena Vista', Agoston Haraszthy, was een excentrieke pionier die in 1840 emigreerde naar de Amerikaanse westkust om er zoek te gaan naar het perfecte terroir voor uitzonderlijke wijn.
Hij vestigde zich in Sonoma en stond daarmee aan de bakermat van Californië als wijnregio. In 1857 richtte hij Buena Vista Winery op.

Elke cuvée van Buena Vista is een mooie referentie: als Zinfandel, solo of geblend, Pinot Noir én Chardonnay.

Nederland moet echt alles op alles zetten om het coronavirus te bedwingen.
VNO-NCW en MKB-Nederland herhaalden hun oproep aan iedereen om zich aan de regels te houden om nog strengere maatregelen te voorkomen', stond in een gezamenlijke verklaring.
Tijdens de persconferentie van maandagavond 28 september maakte Rutte enkele nieuwe, vergaande, coronamaatregelen bekend.
Onder meer alle horecagelegenheden moeten om 22.00 uur de deuren sluiten en er mogen maximaal 30 bezoekers naar binnen.
De nieuwe maatregelen gelden voor de komende drie weken.
'Het is ongelofelijk vervelend dat we in deze situatie terecht zijn gekomen. Het is een hard gelag voor heel veel ondernemers, vooral voor die branches die nu wederom hard worden getroffen.'

Oud-eigenaar van sterrenrestaurant Kaatje bij de Sluis overleden.
Fons van Groeningen bracht de sterren naar Blokzijl.
In Blokzijl werd revolutionair gekookt.
Uit alle windstreken kwamen mensen naar het Zuiderzeestadje getogen om Franse doperwten en haricots verts te proeven. Er werd gekookt met eetbare rozen, rivierkreeftjes, kwarteleieren en ganzenlever, om maar eens wat exclusieve lekkernijen te noemen.

november
Democraat Joe Biden wordt de 46e president van de Verenigde Staten, na zijn overwinning op zijn Republikeinse tegenstander, de huidige president Donald Trump.

december

  Feest in de stad…

'Nederland opnieuw in lockdown'
Om het virus onder controle te krijgen ging Nederland voor 5 weken in lockdown met een sluiting van heel de detailhandel.
Uitzondering hierop zijn de essentiële winkels.  Gelukkig vallen wij daar onder.
‘Het coronavirus verspreidt zich razendsnel. Om de zorg toegankelijk te houden, moeten we onze contacten tot een minimum beperken’.
Premier Rutte heeft dat live verteld op televisie. De premier zegt dat hij snapt dat de maatregelen heftig zijn, maar hij zegt dat het echt nodig is.
De meeste maatregelen gelden tot en met 19 januari.

Volop inpakwerk
  

Kerst 2020


SAMEN heeft nog nooit zoveel betekenis gehad als dit jaar.
Laten we de momenten die we SAMEN kunnen zijn daarom koesteren.
SAMEN gaat het ons lukken!
Alleen SAMEN maken we een succes van 2021.
 

Elke dag is een geschenk, vergeet het niet uit te pakken!