Webshop Eleveld Steenwijk
Aanmelden nieuwsbrief Eleveld Steenwijk
Eleveld Steenwijk

Telmo Rodriguez

Telmo Rodriguez
Spanje's eigen angry young man

Wijnmaker Telmo Rodriguez wordt bestempeld als één van de 'jonge honden' van de Spaanse wijnindustrie.
Kenmerkend voor Telmo is dat hij kiest voor inheemse druivenrassen, die ook op een inheemse manier worden gesnoeid.
Dat betekent dat hij alleen werkt met 'bush-vines' ofwel wijnstokken die niet langs draden worden geleid maar als zelfstandige struik groeien.
De struiken staan ook verder van elkaar af dan bij draadgeleiding.
Dit heeft in het warme Spanje twee voordelen:
iedere struik vindt voldoende vocht, ook in droge jaargangen en de trossen hangen in de schaduw van de eigen bladeren, zodat ze minder 'gestoofd' worden.
Telmo werkt graag met oude stokken, zodat de wortels diep zitten om vocht te vinden.
Het komt ook de kwaliteit van de druiven ten goede. Oude stokken geven namelijk een lagere opbrengst, maar wel van hoge kwaliteit en complexiteit.

Hoewel niet formeel gecertificeerd, werkt Telmo biologisch: hij gebruikt geen kunstmest of insecticiden/pesticiden.
Echter, deze situatie vormde vreemd genoeg wel de basis voor een filosofie die hij sindsdien niet meer heeft losgelaten.
Wijngaarden zoeken in gebieden met oude autochtone wijnstokken waarin de meeste lokale wijnboeren het vertrouwen hebben verloren, en de authenticiteit van de druif respecteren .
Vervolgens een partner zoeken in de regio die de installaties aan kan bieden, wijnmaken en verkopen.

Inmiddels heeft hij op basis van dit concept ook zijn eigen bodega in Rioja Alavesa en hij verbond zijn naam aan tal van andere wijnen die op een of andere wijze zijn stempel dragen. Zo treffen we zijn wijnen aan in
Rueda,
Alicante,
Malaga,
Galicië,
een vino de la tierra in Cebreros,
Cigales,
Castilla Y Leon en
Ribera del Duero.

Telmo pretendeert niet dat iedere wijn die hij maakt de beste wijn van de regio moet zijn, maar hij probeert wel het karakter van de lokale druif terug te laten komen in de wijn .
“De wijn moet eerlijk en toegankelijk blijven, en dat kan alleen als de druiven die gebruikt worden goed zijn” aldus Telmo.

Fenomeen Telmo
foto: Yumpu

Wie is Telmo Rodriguez eigenlijk?
De bijna verfranste Spanjaard (hij studeerde oenologie in Bordeaux en trouwde later een Française) is een telg uit de Rodríguez familie die ook Remelluri in Rioja Alavesa acief is.
Tot 1997 was Telmo er oenoloog, maar hij was ambitieus en liet zich door zijn vader niet tegenhouden.
In 1994 richtte hij zijn eigen bedrijfje op die erop gericht was wetenschappelijk informatie uit te wisselen met diverse docenten aan de universiteit van Bordeaux.
Dit idee was ontstaan toen hij in Rioja terugkwam van zijn studie in Bordeaux en tot zijn verbazing absoluut geen historische data over de druiven kon vinden.
Het enige wat er in die tijd werd bijgehouden was het suikergehalte van de druif.
Tot op de dag van vandaag meet hij, rebels zoals hij is , dan ook geen suikers meer in de druif.
Zijn uitgangspunt is dat het suikergehalte van de druif hem niets zegt over een wijn die hij wil maken.

Telmo is één van de bekendste oenologen van Spanje, en kent als geen ander de potentie van de Spaanse wijnbouwgebieden.
Als hij ergens iets begint dan is dat, omdat hij er iets bijzonders heeft gevonden,
een onbekende druif,
zeer oude stoken,
unieke combinaties van de bodems
, hij kan niet stilzitten.

Zoals hij zelf aangeeft: “ik ben nooit tevreden”.
De drang tot prestatie drijft hem uiteindelijk naar zo´n beetje alle gebieden van Spanje en dus ook naar Toro.
In Toro begint hij, omdat hij in het naburige Rueda al samenwerkte met Antonio Sanz om er zijn Rueda Basa te maken.
Toen Antonio in Toro begon was dat ook de ideale gelegenheid voor hem om mee te gaan en de tempranillo in de gedaante van de tinta de toro op zijn eigen wijze aan te pakken.

De bodega is niet bepaald mooi.
Het heeft - zoals veel andere bodegas aan de 'wijnboulevard' van Toro - geen trendy vormgeving.
Als je bijna het dorpje Toro binnen rijdt vanuit Tordesillas zie je een reeks van bodegas naast elkaar aan weerszijden van de N122.

Telmo: “Sommige bezoekers zijn geschokt als ze mij bezoeken.
Omdat ik toevallig bekender ben dan de meeste andere oenologen, verwachten mijn bezoekers ook een 'state of the art' bodega bij me aan te treffen.
Mij interesseert het niet of de bodega mooi is, als mijn wijnen het maar zijn

Hij koopt zelf zijn eikenhout in en laat het twee jaar in Frankrijk drogen alvorens er fusten van te maken”.
Hij geeft zelf toe dat hij op dat vlak aardig is doorgeslagen.
Hebben we hier met een freak of een genie te maken.

De wijnen:
Gaba do Xil - Godello 2006
Spanje - Valdeorras - Galicië
100% Godello
Zachte geur met witte bloemen, kruidigheid, gedroogd wit fruit en honing. In de mond rondeur, vol en zelfs wat romig maar mooi droog met rijp fruit, amandelen en mineralen.
Een zachte persing, gevolgd door een koele traditionele witte vinificatie. De lagering van de wijn heeft plaatsgevonden op roestvrij stalen tanks.

LZ
Jonge niet-houtgelagerde Tempranillo.
Zwoel, zacht en fruitig.
Recentelijk is deze wijn uitgeroepen tot rode huiswijn van het jaar 2006

Al Muvedre, Alicante.
100% Tinto Joven (zeer oude monastrell)
De Al Muvedre is afkomstig van zeer oude Monastrell (Mourvèdre).
Geconcentreerd zwart fruit met kruidige aardse tonen en peper. Mondvullend met een finish van pruimen en
chocolade.
Telmo weet zichzelf wel te verkopen. Hij is een businessman en een wijnboer.
Én wel een hele goede en hij weet wel de wijnboeren zo aan te sturen dat er superwijn uitkomt.
De meest favoriete en bekendst wijn van Telmo is de Basa

 Viña 105 Cientocinco
Gemaakt van de Tempranillo-druif aangevuld met een klein beetje Garnacha.
Intens diep donkerrode kleur. Heerlijk bouquet van rode bosvruchtjes, aardbei, bramen en specerijen (zwarte peper). De smaak is bijzonder vol, intens sappig, licht kruidig en bomvol fruit. Een zwoele en bijzonder toegankelijke wijn. Voortreffelijk

Dehase Gado
Gemaakt van de Tinto de Toro
10 dagen op de schillen, traditionele vergisting op 28 graden,
geen houtrijping om zoveel mogelijk fruit te behouden.
Hoge kleurintensiteit met een kersenrode kleur.
In de geur aroma’s van frisse kersen en bramen, chocolade, een zekere kruidigheid en licht animaal en aards.
Prettige, maar vrij forse structuur met plezierig fruit, een beetje zwoel maar fris en een zacht mondgevoel.

Gago G
Gemaakt van de Tinto de Toro
Traditionele rode vinificatie, daarna 14 maanden opgevoed in houten vaten.
Zeer karaktervolle wijn met een volle robijnrode kleur.
In de geur aroma’s van sappig rood fruit, cacao, leer en een zekere kruidigheid.
Goede structuur met plezierige fruit nuances en een spannende finish.
Serveer deze wijn op een temperatuur van 18 graden bij rood vlees, stoofgerechten en harde kazen.
Serveer deze wijn op een temperatuur van 16-17 graden bij vlees- en lichte stoofgerechten en paddenstoelen

MR Moscatel gemaakt van 100% Moscatel.
Spanje zou voor Telmo en Pablo geen compleet wijnland zijn geweest als je er geen topwijn op wat zoeter niveau zou kunnen produceren.
Hun liefde voor traditionele producten als Sherry op oxidatieve basis is er, maar toch was de uitdaging een wijn à la top Sauternes of auslese op traditionele basis te maken.
Na tien jaar hard weken in Malaga, in de regio 'Montes de Competa' werden van de fantastisch oude wijnpercelen beplant met hele oude Moscatel stokken een van de meest speciale wijnen gemaakt in de mediterranee. De MR is opulent, een rijke neus met tonen van witte bloemen en acaciahoning.


Bron: wijnplein - Pallas