Webshop Eleveld Steenwijk
Aanmelden nieuwsbrief Eleveld Steenwijk
Eleveld Steenwijk

Taylor's Port

PortugalWijnhuis Taylor's bestaat al meer dan 300 jaar en is nog altijd een onafhankelijk familiebedrijf.

Job Bearsley wordt beschouwd als de oprichter van het wijnhuis.
De Engelse handelaar deed rond 1670 zaken in Portugal. Rond 1692 begon hij met de eerste activiteiten in de wijnhandel.

Aan het begin van de 18e eeuw gaat Peter, de zoon van Job Bearsley, op zoek naar goede wijngaarden en wijn om niet alleen meer als transporteur op te treden. In 1744 wordt hij eigenaar van een stuk grond in het Dourogebied.

Vandaag de dag zijn het Alistair Robertson en Huyshe Bower die de leiding hebben over het wijnhuis.

Het wijnhuis staat in Oporto in de Douro Vallei.
Taylor’s is een grote naam in de portwereld en een huis met een indrukwekkende staat van dienst.
De grondslag ervoor werd al gelegd in 1692.
In de 20e eeuw was Taylor's één van de eersten in de Douro Vallei die druivenrassen separaat ging aanplanten.
Ook maakte het zich sterk voor een nieuw type port in de vorm van de Late Bottled Vintage.

Quinta de Vargellas
Taylor’s is sinds 1893 jaar eigenaar van deze wijngaard van 68 ha aanplant met ligging op het noorden, maar de wijnen ervan werden al 180 jaar geleden bij Christie’s verkocht.

Op Quinta de Vargellas staan de volgende druivenrassen:
Touriga Nacional (25%),
Touriga Francesa (25%),
Tinta Roriz (22%),
Tinta Barroca (7%),
Tinta Cão (6%),
Tinta Amarela (5%),
Rufete (2%) en
diverse rassen (8%).
Het rendement bedraagt minder dan 20 hl/ha.

In gedeclareerde vintage jaren wordt de wijn van Quinta de Vargellas verwerkt in de Taylor’s Vintage.
In andere jaren wordt Quinta de Vargellas als single quinta port uitgebracht.
Voor het eerst vond dit plaats in 1958.
Quinta de Vargellas rijpt over het algemeen wat sneller dan Taylor’s Vintage.

Wat te eten met Port?
- Oude kazen, blauw kazen
- Chocolade toetje met gedroogde vijgen
Hoe te maken?
Maak een ganache van 500 gr pure chocolade en 4,5 dl room.
Laat 1 kg gedroogde vijgen weken in een fles Taylor’s Select Ruby Port tot ze helemaal zacht zijn.
Snijd de vijgen in grove stukjes en vermeng ze met de ganache.
Laat opstijven in de koelkast.
Kook de port samen met 2 schijven sinaasappel in tot een stroop.
Af laten koelen in de koelkast.
Presenteer een bolletje ganache met daarop een kletskop of amandelkrul en wat portsiroop ernaast
(Bron: les sommeliers)

www.taylor.pt



Bron: taylor - foto flickr - picaweb