Webshop Eleveld Steenwijk
Aanmelden nieuwsbrief Eleveld Steenwijk
Eleveld Steenwijk

Tarte Tatin

Tarte Tatin
of omgekeerde appeltaart.

Aan het einde van de XIXe eeuw, hadden Caroline en Stéphanie Tatin, twee zussen, een hotel in Lamotte-Beuvron, tegenover het station.
Eén van de twee, opgehouden door een praatgrage klant, maakte zich op een dag druk in de keuken toen ze er achter kwam dat er geen dessert was.
In paniek begon ze een taartvorm in te smeren met boter en suiker, legde er geschilde stukken appel in en stopte het zo in de oven.
Later bedacht ze zich dat ze het deeg vergeten was!
Zo snel mogelijk legde ze alsnog het deeg op de appels die al aan het bakken waren.
Toen het aparte dessert gaar was, stortte ze het omgekeerd op een bord... en een nieuw dessert kwam ter wereld !

Bak (in een pan die oven bestandig is) stevige appelen (Jonagold of elstar) in roomboter en suiker totdat de suiker gaat carameliseren. 
Leg er een lapje deeg boven op de appelen en laat in een voorverwarmde oven bij 190°C bakken gedurende 30 à 40 minuten.

Keer de taart om en serveren hem lauw.
Hij smakkt ook heerlijk met slagroom of een bolletje roomijs (of beide).


Drink een Tokay Atzu of een TrockenBeerenauslese.


Andere smaken!
- Tatin met pruimen,
- Tatin met vijgen en Port,
- Tatin met peer,
- Tatin met mango,
- met abrikozen,
- Tatin met ananas of
- met papaya.

 Mini Tatin met appelen of met abrikoos en lavendel of met mango.

Liever hartig!
- Tatin à la provençaalse, met paprika's, uien en aubergines,
- Tatin met sjalotjes,
- Tatin met tomaten,
- Tatin met tomaten, uien en marjoraan,
(lekker met een bolletje verse geitekaas)
- Tatin met zoete aardappelen, vijgen en geitekaas,
- of met aubergines en pijnboompitjes,
- ook lekker met artisjokken bodems.

Iets ingewikkelder!
- Tatin met witlof: 
stap 1, boter en suiker
stap 2, bekleden met witlof blaadjes
stap 3, deeg erover en bakken.
Deze taartjes moeten in individuele bakvormen worden gemaakt want ze zijn moeilijk te storten.

Tatin met gerookte magret de canard




Bron: papilles et pupilles - station gourmande - Maison de la France