Webshop Eleveld Steenwijk
Aanmelden nieuwsbrief Eleveld Steenwijk
Eleveld Steenwijk

Sushi maken?

How to make: Sushi

Sushi is lekker, gezond en met de vulling kun je volop variëren.
Extra voordeel is dat je het tijdens veel momenten kunt serveren. Als lunch of diner, maar ook als snack bij de borrel en je neemt het makkelijk mee voor onderweg.

In principe hoeft er qua hardware alleen en sushimatje aan te worden geschaft om sushi te maken, de overige materialen zijn meestal al in huis.

Het koken van de rijst is een kunst op zich en vereist soms wat oefening. Deze moet voldoende blijven plakken maar mag weer niet te kleverig zijn. Neem zelf alvast de proef op de som met het onderstaande recept:

Sushi
460 g sushirijst
5 dl water
75 ml sushi azijn
8 norivellen
vulling naar keuze zoals reepjes komkommer, gerookte zalm, tonijn, avocado en wortel
versgeraspte wasabi
sojasaus

- Laat de rijst enkele minuten in een kom met water weken.
Giet af en was de rijst tot het water helder is. Giet het troebele water steeds af.
Laat goed uitlekken. - Doe de rijst met de 5 deciliter water in de rijstkoker, zet de deksel op de rijstkoker en kook de rijst volgens de aangegeven tijd op de verpakking gaar. - 
Neem de deksel van de rijstkoker, dek af met een schone theedoek en leg de deksel terug. Laat 15 minuten staan.
- Schep de rijst in wijde, bij voorkeur houten, schaal.
Besprenkel met de sushi azijn en schep met een houten spatel voorzichtig om. Blijf af en toe omscheppen tot de rijst iets is afgekoeld.
- Leg een norivel met de gladde kant naar beneden op een bamboematje.
Maak de vingers nat en verdeel een laagje rijst van ca. 1 cm dik over het norivel en laat aan de bovenzijde een rand vrij. Druk de rijst iets aan.
- Leg de vulling naar keuze horizontaal over de rijst, bevochtig het uiteinde van het norivel en rol met behulp van het matje strak op.
Maak alle rolletjes op dezelfde wijze en snijd ze met een scherp mes in plakjes.
Serveer met de wasabi en sojasaus.


Bron: Inge van der Helm - Food Specials