Smaken van druiven
Elke druif heeft zijn eigen kenmerk.
Hij is afhankelijk van oa. de bodem waar hij groeit, het aantal zon uren dat hij krijgt, de hoeveelheid regen die valt enz.
De chardonnay uit Frankrijk zal anders smaken dan dezelfde druif uit bijvoorbeeld Amerika.
Dat heeft dus oa. te maken met de klimatologische omstandigheden en de terroir(grond).
Sommige druiven hebben een specifieke smaak/geur, denk maar eens aan een muskaat druif.
Hieronder een overzicht van de meest voorkomende en bekendere geuren.
We willen dit weten omdat we een wijn zo beter herkennen.
Als maaltijdbegeleider heb je houvast aan de gebruikte druif/druiven in de wijn, zodat je dit kunt combineren met het ingrediënt waar het meeste smaak in zit of wat eruit springt (meestal de saus).
71 smaken in wijn:
citrus
groente/zwam
exotisch
groene kruidachtige
pitvruchten kruiden
rood/zwart fruit
dier-/natuurlijk
noten/gedroogd
geroosterd /gebrand
bloemen