Webshop Eleveld Steenwijk
Aanmelden nieuwsbrief Eleveld Steenwijk
Eleveld Steenwijk

Serveer temperauur

SERVEER-TEMPERATUUR 
Hierbij komen de aroma's het best tot hun recht. 

 

In dit schematisch overzicht vindt u de meest ideale serveer temperatuur van verschillende wijnen. 

U moet natuurlijk altijd uitgaan van uw eigen voorkeur.

Er zijn speciale wijn-thermometers in de handel verkrijgbaar. 

Is de wijn te warm, dan mag hij gerust eventjes in de koelkast voordat u hem opent. 
De temperatuur van de wijn op het terras loopt natuurlijk snel op. 
Zet de fles daarom koud weg. 

Bij een wijn-proeverij worden witte wijnen en rose's snel te warm en verliezen daardoor smaak. 
Als ze lang te lang (warm) staan, proef je andere smaken dan als ze koud staan. 

 

Als u het weten wilt: 
de meest ideale temperatuur van uw voorraad wijn, is constant tussen de 10-14 graden, met een luchtvochtigheid van 70%. 

 

8-10 graden voor lichte witte wijn, zoete wijn, Mousserende wijnen, Elzas, Chablis, droge Sherry 

 

10-12 graden voor de meeste witte wijnen 

 

12-14 graden voor grote droge witte wijnen, jonge fruitige rode wijn, Sherry en witte Port 

 

14-16 graden voor de meeste rode wijnen, grote witte Bourgogne, rode Port 

 

16-18 graden voor grote rode wijnen zoals Bordeaux en Bourgogne  

 

Bron: wardswijnwereld.nl