Webshop Eleveld Steenwijk
Aanmelden nieuwsbrief Eleveld Steenwijk
Eleveld Steenwijk

Seizoenen

De seizoenen in een wijngaard:

Voorjaar

Met het voorjaar in het vooruitzicht komt de sapstroom weer op gang.
Te laat gesnoeide stokken tranen.
- Ploegen.
Einde rustperiode
- Attachage:
De wijnranken worden vast gezet.
- La vigne "pleure"
- De eerste knoppen vormen zich.
20 à 25 dagen na de pleurs!
- Ebourgeonnage:
de knoppen lopen nu snel uit (in NL begin mei). Scheuten ontstaan. Dit is de groeiperiode van de wijnstok
- Nieuw blad,
- Er ontstaan bloemknoppen in trosvorm. Nog steeds vorstgevaar.
- Uitlopers weghalen
- Floraison, nouaison en petits pois:
Bloei gedurende een dag of 10,
- Vruchtzetting, ontwikkeling druif. Snoei, opbinden en selectie

Zomer
- Duiven rijpen langzaam. 
Rijping begint, ontwikkeling van suikers en tannine.
Zuren worden minder.
- De druif verkleurt.
- Selectie in de wijngaard van trossen, bessen.
Groene oogst: Soms kiest een wijnboer om wat trossen weg te halen zodat de overgebleven druiven meer smaakconcentratie krijgen.. 
- Effeuillage:
Blad wordt afgeknipt zodat de trossen druiven meer zon kunnen krijgen.
- Deze maand is het flink onkruid wieden en indien nodig worden te lange ranken van de wijnstok gesnoeid.
- De blauwe druiven beginnen al kleur te krijgen.

De verschillende werktuigen die de volgende maand nodig zijn voor de pluk worden nog eens goed geïnspecteerd.
Dit geldt tevens voor de kuipen en fusten die voor de komende oogst moeten worden ingezet.
Wijn in de kelders van vorige jaren die kort houdbaar is, wordt deze maand extra goed in de gaten gehouden. Indien nodig wordt deze wijn gefilterd en overgezet naar een schoon fust

Najaar
- Oogst kan beginen. De duiven zijn rijp of iets ... overrijp (voor meer suiker- en smaakconcentratie)
De oogst start ongeveer half september (behalve novello, nouveau, federweißer).
Vroegrijpe soorten worden eerder geoogst.
Rijp fruit wordt door vogels en insecten, gisten en schimmels als lekker hapje beschouwd.

Het verschil met laatrijpend fruit is tot 40 dagen 
Regen voor/tijdens de oogst is niet fijn: er komt water bij het vruchtensap, verdunning.
Oktober wijnmaand = oogstmaand.

Les vendanges: Oogst 100 dagen na de nouaison

- Vorming van pourriture noble
- November gisting volgen

Winter
- Begin rustperiode.
Doordat de koude intreedt zal de sapstroom in de plant verminderen.
Er kan worden gesnoeid voordat de sapstroom weer op gang komt, en het opbinden van de plant.
Repos: Rank in rust begin rustperiode, de bladeren vallen.

- Sneeuw en ijs
- Brulage des sarments = Takjes worden verbrand.
- Snoeiwijze:
Taille en gobelet
Taille en Cordon de Royat

- Chaussage
- Ploegen


Bron: het web - wijnorg - productschap wijn