Savoie
Gastronomie onder leiding van bijzondere wijnen
Op de flanken van de Alpen en de Jura graast rundvlees dat een prima kwaliteit vlees en zuivel levert: room en melk spelen een heel voorname rol in de keuken en de industrie.
De bewoners van deze streek zijn handige kaasmakers.
Veehouderij
Rund-, varkens- en schapenvlees (Charolais-rund)
Gevogelte
Wild
Landbouwproducten
Walnoten uit Grenoble, de enige walnoten met een A.O.C. Moeten van de verschillende variëteiten Mayette, Franquette en Parisiennes zijn en in de departementen Drôme, Isère, en Savoie geoogst zijn.
Vis
Forel
Vleeswaren
Saucisson au sapin
Rosettes
Sabodet
Gerookte producten
Diots
Kazen
Emmentaler (60 tot 80 kg)
Beaufort (40 tot 50 kg)
Tomme de Savoie (1.2 tot 2 kg)
Bleu de Gex (tot 7 kg)
Smeerkaas
Reblochon de Savoie (450 gr)
Fromage de Clon (1.2 tot 2 kg - zeldzaam)
Wijnen
Vin de Savoie
Crépy
Seyssel Mousseux
Roussette de Savoie
Apremont
Vin du Bugey
Mondeuse
Chignin
Pétillant et Mousseux de Savoie cru Ayze
Siroop en water
Evian, natuurlijk mineraalwater, komt zo van de Alpengletschers
Tal van limonadesiroop fabrieken hebben zich in het gebied van Grenoble gevestigd
Likeur
Chartreuse, wordt altijd gemaakt door de Pères Chartreux, volgens een recept van het Gezondheidselixir dat ze in 1605 kregen van Maarschalk d'Estrées.
Er zitten 130 planten in de Groene (55°) en in de Gele Chartreuse (40°).
Suiker- en banketbakkerswerk
Chardons des Alpes
Chardons de Savoie, d'Annecy et de Chamonix
Biscuit de Savoie
Truffes de Chambéry
Touron met honing uit Gap
Gastronomie
Sauté à la Lyonnaise
Potage à la jambe de bois (rijkgevulde pot-au-feu)
Grillade des mariniers (rundvlees met ansjovis)
Poularde Celestine (gebraden kip met champignons, tomaten , Cognac en witte wijn)
Diots au grill of met kaas saus
Sabodet aux lentilles
Soufflé au Beaufort
Bijzonder
Lac de Lessy
Lac cornu et les lacs noirs
Rocher de Naye
Le Valais
en Wintersport-plaats.

En niet te vergeten, het Opinel-mes, met de "Croix de Savoie".
|