Sauternes
![]() Vloeibaar goud Sauternes is er dankzij onze voorouders, die dol op zoete witte wijn waren. Omdat de Koningen er in de gouden eeuw wel pap van lustten, stapte de wijnboeren in de Bordeaux maar al te graag over de productie van zoete witte wijn. Jonge Sauternes smaakt als een exotische fruitcocktail. Speel met deze smaak en serveer er niet al te zoete desserts bij. ![]() ![]() Cérons, Sauternes en Barsac. Door de combinatie van de gebruikte druivensoorten, het microklimaat, de ligging, de bodemsamenstelling en de aanwezigheid van riviertjes met koud water heeft men hier de mogelijkheid om de mooiste zoete wijnen te maken. De druivensoorten: Voor de productie van de zoete Sauterneswijnen worden de Sémillon (70 à 80%) voor kracht en volheid, Sauvignon Blanc (20 à 30 %) voor de frisse tonen en de Muscadelle (1 à 5 %) voor een beetje muskaat- en verse druivenorma gebruikt. De productie varrieert van 8 (Yquem) tot max. 25 hl/ha. ![]() Door de Sauternes loopt het riviertje de Ciron. Doordat het water van dit riviertje vrij koud is en deze uitmondt in de warmere Garonne ontstaat er in het najaar in de ochtend heel vaak mist. Dit, in combinatie met de middagzon en de gemiddeld iets hogere temperatuur in deze streek van de Bordeaux, vorm een ideaal klimaat voor de productie van zoete wijnen waarvan de druiven bij voorkeur de nobele rotting hebben meegemaakt. foto: e wines De ligging: Het Sauternes gebied ligt 35 kilometer vanaf de stad Bordeaux tegen de stad Langon aan. Het strekt zich uit over in totaal 2.100 ha, waarvan 1.500 ha in de gemeente Sauternes en 600 ha in de gemeente Barsac. De volgende gemeenten behoren tot het Sauternesgebied: Barsac, Preignac, Fargues, Sauternes en Bommes. De bodemstelling: Kiezel, zand, klei en kalk. Door de verschillen in de bodemsoorten verschillen de wijnen behoorlijk van karakter. Hoe ontstaat Pourriture noble? Kortweg komt het erop neer dat een schimmel, de Botrytis Cinera, zich op de schil van de druif nestelt en via openingen in de schil smaak afgeeft aan de druif. De schimmel nestelt zich automatisch op de druiven, maar tiert welig door het vochtige klimaat (ochtenmist). In de loop van de dag zorgt de zon ervoor dat het vocht van de schillen verdwijnt, maar ook dat de druppels als vergrootglazen werken. De schil van de druif wordt aangetast en de smaak van de Botrytis Cinera kan zo in de druif komen, terwijl een groot deel van het vocht uit de druif verdampt.. Gevolg: aangetaste druiven met veel smaak, weinig vocht en veel suiker. De ideale situatie voor een goede Botrytis-smaak doet zicht maar één keer in de 4 à 5 jaren voor! ![]() De druiven worden met de hand geoogst en per oogstronde (trie) worden alleen die van trossen geknipt die voldoende verkleurd en uitgedroogd zijn. Meestal tot 5 keer, maar soms moet men wel tot 10 keer een oogstronde doen. Uiteraard is dit een tijdrovende en dus kostbare klus. Daarbij genomen de lage opbrengst per hectare kan het niet anders dan dat we met een kostbare wijn te maken hebben. De kwaliteitsindeling van 1855 geld nog steeds. 1 - Premiers Crus Classés met één Premier Cru Superieur (Yquem) 2 - Seconds Crus (2e Crus Classés) 3 - A.C. Sauternes en A.C. Barsac. Premier Cru Superieur =" Chateau d'Yquem Premiers Crus =" Château Rieussec (Fargues) Château Climens (Barsac) Château Suduiraut (Preignac) Château Coutet (Barsac) Château Guiraud (Sauternes) vroeger Château Bayle, Château La Tour Blanche (Bommes) Château Lafaurie-Peyraguey (Bommes) Château Rayne Vigneau (Bommes) Château Rabaut-Promis (Bommes)-(Château Pexoto hierbij geïntegreerd)- Château Sigales-Rabaud (Bommes) Seconds Crus =" Château de Myrat (Barsac) Château Doisy-Daëne (Barsac) Château Doisy-Dubroca (Barsac) Château Doisy-Védrines (Barsac) Château Broustet (Barsac) Château Naurac (Barsac) Château Caillou (Barsac) Château Suau (Barsac) Château Romer-du-Hayot (Barsac) Château de Malle (Preignac) Château d'Arche (Sauternes) Château Filhot (Sauternes) Château Lamothe-Despujols (Sauternes) Château Lamothe-Guignard (Sauternes) A.C. Sauternes (Barsac) Cru d'Arche-Pugneau Château Bêchereau Château Bastor-Lamontagne Château Closiot Château Duc de Sauternes Château Dudon Château de Fargues Château de Rolland Château Guiteronde Château Lafon Château Haut-Bergeron Château Lamourette Château Laville Château du Mayne Château Pascaud-Villefranche Château Raymond-Lafon Château Saint-Amand Omdat de wijnen van Barsac een vrij sterj eigen karakter bezitten hebben de autoriteiren toegestaan dat wijnen uit de gemeente Barsac tevens onder de appellation Barsac op de markt mogen worden gebracht. Deze toestemming is een uitzondering binnen de hele AOC en mag als bijzonder worden aagemerkt. Dus Barsac is ook Sauternes! Ben u van plan om een Sauterneswijn aan te schaffen, laat u adviseren, want zijn er veel verschillen in stijl en smaak. |