Saté
In Nederland weten we niet beter dan dat het vlees op de sate stokjes vrij groot zijn (zeker 2 tot 3 cm.
Op Bali waar wij deze saté hebben gegeten zijn de stukjes vlees vrij klein, ongeveer 2 cm lang en1,5 cm. dik.
Het vlees is daardoor ook zeer snel gaar.
Doe deze ingrediënten die nodig zijn voor de pasta bij elkaar in een vijzel:
2 eetl. korianderzaadjes
1 1/2 theel. geroosterde komijnzaadjes
1 theel. gemalen zwarte peper
4 tenen knoflook, fijngehakt
1/2 theel. nootmuskaat
2 eetl. fijn gesnipperde rode peper, mag ook minder
1 1/2 eetl. palmsuiker (te koop bij de toko of goeie supermarkt),
of hak het zeer fijn doormiddel van een keukenmachine.
Zorg dat alles zeer fijn is, en het een pasta geworden is.
Alle smaken komen nu vrij.
Doe 500 gr. biefstuk, in blokjes van 2 cm. lang en 1,5 cm. dik (of gehakt)
bij de kruidenpasta en voeg er
sap van 1 limoen,
2 eetl. Ketjap manis,
1 eetl.lichte sojasaus,
1 eetl. zonnebloem- of arachideolie,
2 klein gesneden limoenblaadjes en
zout aan toe.
Meng alles goed door elkaar.
Laat het vlees minimaal 30 minuten marineren.
Meng na 15 minuten alles nogmaals door elkaar.
Snijd de citroengras op prikkerlengte of gebruik gewone stokjes .
Rijg vervolgens 3 of 4 stukjes vlees aan een stokje.
Zorg ervoor dat het uiteinde (circa 2 cm ) vrij is.
Door de warmte van de barbecue kan dit gaan verbranden.
Grill de saté 2-3 minuten aan elke kant.
Houtskool geeft de beste smaak, maar het kan ook in de grill pan of onder de elektrische grill.
Draai ze voorzichtig om want het vlees valt snel uit elkaar (als je gehakt gebruikt hebt)..
Serveer de saté met witte rijst (nasi putih), en lotek (gemengde groente met pinda dressing) of gado-gado.
Satay lilit = als het met gehakt bereid wordt.