Webshop Eleveld Steenwijk
Aanmelden nieuwsbrief Eleveld Steenwijk
Eleveld Steenwijk

Ruffino



Ruffino, Toscane


Ruffino is een modern wijnbedrijf, waarvan de wortels ver teruggaan in de geschiedenis en traditie van Toscane.
Meer dan 100 jaar geleden - om precies te zijn in 1877 - besloten twee neven met de naam Ruffino om hun geluk in de wijn te beproeven.

Zij zetten een gebouw neer in het plaatsje Pontassieve, voorzagen dit van het - voor die dagen - meest moderne materiaal voor het produceren van wijn en begonnen druiven te kopen van lokale druiventelers voor het maken van fijne Chianti.

Omdat zij helaas beiden zonder erfgenamen bleven, besloten zij, na 40 jaar, hun wijnbedrijf te verkopen aan de familie Folonari.
Folonari was een bekende familie uit het noorden van Italië, die aldaar een succesvolle wijnhandel exploiteerde.
Luigi Aldolfo
Folonari zou Ruffino uitbouwen van een bescheiden bedrijf tot de imposante onderneming, die het vandaag de dag is.
Met meer dan 2000 hectare aan land, waarvan 700 op de beste lokaties zijn beplant met wijnstokken.

Ruffino heeft zich altijd ingespannen om Chianti van hoge kwaliteit te produceren met de Sangiovese-druif als dé druiven varieteit.
Ruffino was lange tijd synoniem voor Chianti , zoals Chianti lange tijd synoniem was voor Italiaanse wijnen.

Chianti Ruffino had een soort rol als ambassadeur van Toscane met een zeer goede distributie in Italie zelf en vooral óók in het buitenland.
Het Huis Ruffino was - al vóór de eerste Wereldoorlog - de eerste om Chianti te exporteren.
Geen wonder dat Chianti Ruffino beschouwd wordt als een van de grote klassieke wijnen van Italie.

Maar Ruffino is niet stil blijven zitten; zij is met haar tijd meegegaan en heeft haar agrarische erfenis uitgebreid met wijngaarden, die beplant zijn met een grote variëteit aan druivenstokken van zowel lokale als internationale origine.
De filosofie van Ruffino is daarbij altijd gericht op verbetering van kwaliteit en staat voor:
- een beplanting met een grote hoeveelheid wijnstokken per hectare,
- een laag rendement per hectare,
- veel onderzoek naar de beste clonen in iedere variëteit,
- de toepassing van de laatste technieken op het gebied van wijnmaken en een groot respect voor de goede zijden van de traditie in wijnmaken, waar dan ook altijd een dankbaar gebruik van wordt gemaakt.
 



Bron - ruffino - de fijne neus