Webshop Eleveld Steenwijk
Aanmelden nieuwsbrief Eleveld Steenwijk
Eleveld Steenwijk

Rhône

Rhône
Op de kaart zijn de diverse wijngebieden in de Rhône vallei aangegeven. De wijnen uit de diverse gebieden bezitten allen hun eigen karakteristiek. 
Zo smaakt een Hermitage, gemaakt van de Syrah, heel anders dan een Châteauneuf du Pape, welk hoofdzakelijk van Grenache en Syrah, eventueel aangevuld tot 13 druivensoorten, wordt gemaakt. Gemakkelijke wijnen voor iedereen. 

De sterke troef van Rhône wijnen is dat ze zeer gemakkelijk en smaakvol zijn. 
Zowel bij de Hollandse als de Franse keuken zijn deze wijnen bij veel gerechten uitstekend te combineren. 

Ruime keuze aan wijnen. 
Al zo'n 20 jaar komen wij in dit gebied en hebben de ontwikkelingen op de voet gevolgd. Inmiddels hebben we al een jarenlange relatie met wijnproducenten die wijnen van zeer goede kwaliteit maken. 

Blauwe druiven 
- Grenache 
- Syrah 
- Mourvèdre 
- Carignan 
- Cinsault 
Witte druiven 
- Marssanne 
- Roussanne 
- Viognier 
- Clairette 
- Bourboulenc 
- Grenache blanc 

De Cru's van de Côtes du Rhône 
De rode wijnen met een Cru status zijn 
Châteauneuf du Pape, 
Gigondas
en 
Vacqueyras. 
De wijnen van Cairanne en Rasteau komen de Cru's versterken en zullen stevige concurrentie opleveren. 


Côtes du Rhône Villages 
De zuidelijke Côtes du Rhône Villages zijn toegankelijke wijnen met een stevige fruitige smaak. 
Er zijn echter behoorlijke verschillen in kwaliteit, zodat het van belang is omte weten wie de producent is. 
De Villages wijnen zijn verdeeld in met en zonder vermelding van de dorpsnaam. 
De dorpen Cairanne en Rasteau gaan vanaf 2005 over naar de Cru status. 

Côtes du Rhône 
Deze wijnen mogen uit het hele Rhône gebied komen, maar de meeste komen uit de zuidelijke streek. 
De Côtes du Rhône wijnen zijn vurige, fruitige wijnen. Iets koeler (16 graden Celsius) geserveerd komen deze wijnen goed tot hun recht. De methode Maceration Carbonique wordt wel toegepast om de fruitigheid in de wijn te bewaren. 
Voor de meer robuuste wijnen wordt echter de traditionele vinificatie methode toegepast. Door het verschil in productie methodes en toegepaste druiven combinaties zijn er grote verschillen in de smaak en de kwaliteit. 
Het zijn goede maaltijd begeleiders. 

Côtes du Ventoux 
Het karakter van deze wijnen is dat ze fruitiger en wat lichter zijn dan de Côtes du Rhône. 
Hierdoor zijn ze zeer aantrekkelijk om op veel willekeurige momenten te drinken. Het zijn zeer toegankelijke wijnen met een doorgaans aantrekkelijke prijs/kwaliteit. 
Een aantal wijnproducenten hebben de ambitie zich te willen onderscheiden, zodat er al behoorlijke verschillen in kwaliteit zijn ontstaan. 


WIJNHUIZEN:

Château de Panery  
Het domein is sinds 1670 in Pouzilhac (Gard) in bedrijf en beschikt over een aantal mooie 17e eeuwse gebouwen. 
In de 19e eeuw zijn de eerste wijngaarden aangeplant. 
Rutger Grijseels, een Nederlandse ondernemer, is sinds een aantal jaren eigenaar van het domein dat nu een gemengd bedrijf is met naast de wijngaarden ook 
graan, zonnebloemen, truffeleiken en fruitbomen. 
Het bestaat in totaal uit 528 hectaren waarvan 72 hectaren wijngaard. 
Een wijnbedrijf in handen van Rutger Gryseels, een stoere, eigenzinnige Nederlandse 
wijnbouwer in Frankrijk, op de westelijke oever van de rivier de Rhône, nabij Pouzilhac. 
In de tijd dat hij hier de scepter zwaait winnen zijn wijnen veel prijzen op de internationale wijnconcoursen. 
Het domein ligt op de grens van de wijngebieden Côtes du Rhône en Languedoc. 
De wijngaarden zijn bepland met typische druiven voor het Rhônegebied, te weten 
Grenache, 
Syrah, 
Cinsault en 
Carignan en verder met 
Chardonnay en 
Merlot voor de Vin de Pays wijnen. 

De veelal machinaal geoogste druiven worden zo snel mogelijk naar de cuverie gebracht en daar streng geselecteerd. 
De wijze van vinificatie is afhankelijk van het perceel waar de druiven vandaan komen. 
Elk perceel krijgt een vinificatie 'op maat'. 
Voor een optimale oogst worden een minimum aan bestrijdingsmiddelen gebruikt en wordt er gewerkt volgens ‘la lutte raisonnée’. 
Dit is een methode waarvan het doel is om beter op de omgeving in te spelen, de natuur zo weinig mogelijk te belasten en de kwaliteit van de geproduceerde wijnen te verhogen. 
De wijnen van Château de Panery hebben een sulfietgehalte dat ligt op slechts maximaal 60% van de toegestane norm. 

De witte Vin de Pays d'Oc wijnen van Château de Panéry worden uitsluitend van Chardonnay druiven gemaakt. 
Het rendement wordt laag gehouden, op zo'n 55 hl/ha. 
Na persing wordt het sap vergist met speciaal geselecteerde gist. 
Een deel van de witte wijn ondergaat ook een malolactische gisting. 
De rode wijnen kenmerken zich door extractie, verkregen door inweking op schillen. 
Chateau de Panery Côtes du Rhône AOC Cuvée Henry 2005. 
Het is de topwijn van dit Chateau en als medaillewijn geselecteerd door de Guide Hachette. ... 
Gemaakt van de Syrah en Grenache druiven. 
De wijn heeft 12 maanden gerijpt op Frans eikenhouten. 
Deze donkerrode wijn heeft een complexe neus met minerale tonen, zwart fruit en is iets gerookt. 
In de smaak sappig fruit, kruidigheid en zachte tannine. 
Lange romige afdronk met mooie zuren.  
Voor de rosé wordt gezocht naar expressie en evenwicht. 
De gemiddelde productie bedraagt 250.000 flessen wijn per jaar. 
Zijn wijnen worden regelmatig onderscheiden met medailles en krijgen eervolle vermeldingen in de Guide Hachette, een toonaangevend wijngids in Frankrijk. 
La Madone is uitgekozen tot rosé van het jaar. 
Rosé la Madone - AOC Côtes du Rhône- 60 % syrah en 40 % grenache 
Helder aardbeienrood. 
In de neus expressief klein rood fruit (bosbessen, frambozen). 
Een zuivere frisse en fruitige smaak met droge afdronk. 

Anno 2012 
Toen Rutger Grijseels, jaren geleden zijn eerste voetstappen op het domein zette, trof hij hier een ouderwets wijnproductie-bedrijf aan. 
Het ging vooral om volumes, en weinig over kwaliteit. 
Het eerste wat Rutger gedaan heeft, is de kwaliteitstandaard opschroeven door de wijnstruiken anders, met meer aandacht voor de struik en zijn omgeving te behandelen en de wijn op fles te gaan brengen. 
Dit vroeg een volledig andere bedrijfsvisie en structuur, en het heeft Rutger in die eerste jaren heel wat tijd gekost om de juiste mensen op de juiste plaatst te krijgen en de juiste partners om zich heen te verzamelen om het huidige product op tafel te krijgen.
  
Het landgoed behapt dus nu 72 hectare wijngaard, waarvan 32 hectare Vin de Pays D’Oc en 40 hectare Côtes du Rhône. 
Er worden witte wijnen geproduceerd (100% Chardonnay), 
één Tavel kleur Rosé (Tavel is ons buurdorp) en 
twee lichtere Rosé’s (Grenache, Syray en Cinsault), 
en meerdere prachtige rode wijnen met druivensoorten als Grenache, Syrah, Maurvèdre, Carignan en Merlot. 
 
Anno 201
Vandaag de dag is Domaine de Panéry een wijngoed dat goed bekend staat, zowel bij de Franse klanten die inmiddels doorhebben dat die “Grand Gris de Pays Bas”, hele mooie wijnen produceert, als bij de Nederlandse klant, die in de afgelopen jaren steeds meer respect en waardering kreeg voor wat die “hardwerkende Hollander in Zuid-Frankrijk” voor elkaar kreeg. 
Samen met vrouw en kinderen woont hij midden op zijn prachtige landgoed, waar naast wijnbouw ook akkerbouw, bosbouw en jacht plaatsvindt. 
Rutger en Angélique hebben zich toegelegd op het imkeren, de groentetuin, en zorgen samen met de kinderen goed voor hun paarden, honden en poezen. 
Daarnaast verhuurt Angélique gîtes voor een ieder die van natuur, rust, wijn en het goede leven houdt. 
 
Voor de diegene die tijdens zijn vakantie in de buurt komt: het is mogelijk om langs te komen om onze wijnen te proeven in onze caveau. 
Deze “salle de degustation” is niet het gehele jaar door geopend, dus het is raadzaam om even vantevoren te bellen als je in de buurt bent.


 


Michel Chapoutier
Winemaker – Winegrower – Winelover !
Op het visitekaartje van Michel Chapoutier staat niet Winemaker, maar Winelover vermeld !
In 1988 komt Michel Chapoutier (26) in dienst bij z'n vader.
Hij behoort dan tot de 7e generatie wijnbouwers van het gelijknamige familiebedrijf in de Rhône.
De zaken gaan dan al een tijd niet voortvarend en het wijnconcern zit zelfs bijna aan de grond.
Michel gelooft echter in de toekomst en neemt het bedrijf in 1990 helemaal over.
Een logische stap was dan ook, zijn omschakeling naar de biodynamische wijnbouw.
Op de vraag waarom, geeft hij vaak een van de volgende antwoorden:
"Omdat ik de wijn van mijn grootvader niet lekker vond: ouderwetse wijnen, rijk aan alcohol, een stijl die me niet kon bekoren" of
"Ik proef geen terroir in de hedendaagse scheikundige producten'' of
"Ik heb evenveel AOC-wijnen als ik terroirs heb".
Ieder appellationwijn heeft zijn eigen identiteit".
Het domein van Chapoutier groeide vanuit Tain verder uit richting het zuiden van Frankrijk en zelfs naar Australië.
Naast wijnen uit de noordelijke Rhônevallei, zoals Hermitage, Condrieu, Côte-Rôtie en
Crozes-Hermitage, heeft Chapoutier eveneens bezittingen in het zuidelijk Rhônegebied, o.a in
Châteauneuf-du-Pape, Gigondas en Tavel.
Maar ook in de Ardèche, de Roussillon, alsmede in gebieden waar hij hoogstaande ‘vins doux' produceert, zoals in Banyuls, Maury en Rivesaltes.

Momenteel bezit Chapoutier zelfs de belangrijkste wijngaard in de beroemde Cru Hermitage.

De wijngaard AC Crozes-Hermitage ‘Les Meysonniers', is gelegen in zuidoostelijke richting en kan daardoor optimaal profiteren van de geboden zonnewarmte.
‘Les Meysonniers' is beplant met Syrahstokken, met een minimale leeftijd van 25 jaar, alsmede met Marsanne, waarbij de ouderdom ligt tussen de 20 en 40 jaar.


Marsanne is een druivenras dat veelvuldig voorkomt in bijna alle noordelijke witte Rhônecru's, behalve voor die van Condrieu en van Château-Grillet, waar Viognier de scepter zwaait.
Marsanne verkiest weinig vruchtbare, warme en keiachtige bodems.
De wijnen op basis van deze druif zijn vaak krachtig met weinig zuren.
De aroma's ontwikkelen zich gunstig bij het ouder worden van de wijn. Vaak wordt Marsanne geblend met Roussanne oogstgoed.
Marsanne wijnen zijn inzetbaar bij kip en kalkoen, bij vis- en kalfvlees gerechten en bij ‘Reblochon de Savoie’.

Als nieuwe wijnmaker gooit hij het roer rigoureus om.

Zijn nieuwe methodiek heet biodynamische en organische landbouw, in die periode een revolutionaire ontwikkeling in de wijnwereld.
Maar deze werkwijze heeft succes want enkele van Michels eerste vintage wijnen worden door Parker met 100 punten beloond.
Michel Chapoutier wordt bovendien door een gerenommeerd Frans wijnblad uitgeroepen tot 's werelds beste jonge wijnmaker.
Het verhaal van een fantastisch Rhônehuis met uitzonderlijk mooie wijnen is begonnen.

Michel: 'Grote wijnen worden in de wijngaard gemaakt en niet in de kelder’.
Het is terroir dat de kwaliteit van de wijn bepaalt.
De wijnmaker moet zichzelf in dienst stellen van de natuur.'
Daardoor bestaat er dus geen algemene Chapoutier wijnstijl; ‘wijnen verschillen ieder jaar’.
Strenge selectieve beperkte en handmatige oogst
maken dat iedere wijn, wit en rood, jaar na jaar, voldoet aan de hoge kwaliteitseisen.
Er werd dus ook geen gebruik meer gemaakt van gewas stimulerende en beschermende chemicaliën of kweekgist.
Belangrijk uitgangspunt bij Chapoutier is voorts dat wijn en spijs een eenheid moeten vormen .
Of zoals Michel het zelf zegt:
'Wij pleiten voor terroir maar zijn bovenal dienders van de gastronomie’.

Passie voor wijn is inherent aan passie voor lekker eten.'

Chapoutiers etiketten
Opmerkelijk is nog, dat de term ‘blind proeven' bij Chapoutier een heel andere betekenis heeft dan wijnliefhebbers voor ogen staat.
Als in 1993 een blinde vriend van Michel hem vertelt veel problemen te ondervinden in winkels bij het vinden van de juiste wijn, gaat de jonge wijnmaker direct aan het werk.
Als student had Michel ervaring opgedaan in een ouderwetse drukkerij en met die kennis ontwikkelde hij de eerste etiketteermachine in de wijnwereld die labels van de kenmerkende braillepuntjes kon voorzien. De lancering van deze inmiddels legendarische etiketten vond plaats tijdens een receptie van de L'Association Valentin Haüy.
Deze Franse organisatie voor blinden en slechtzienden was opgericht door Graaf Monier de la Sizeranne, die ook nauw betrokken was bij de totstandkoming van het huidige moderne brailleschrift.
Tot zijn grote verbazing ontdekte Michel op deze gelegenheid dat zijn familie het landgoed voor de rode Hermitage destijds in 1808 had gekocht van Maurice de la Sizeranne, de oom van deze graaf.
Het etiket op de deze wijn herinnert daar nog aan.
Behalve de naam M. Chapoutier vermelden alle etiketten van Chapoutier in braille de appellation, naam van de wijn, het jaartal en de kleur.
" Ik denk dat visueel gehandicapten evenveel recht hebben om van een fles wijn te genieten zoals u en ik'' , zijn de woorden van Michel Chapoutier !
"Une terre que j'aime, c'est un terroir vivant, unique, que j'ai cherché à décoder, afin de dévoiler son potentiel de légende"

De grote wijnen van het Huis M. Chapoutier: Een wereld te ontdekken!
Of ze nu rood, rosé, wit of natuurlijk zacht zijn, deze Streekwijnen zijn karakteristiek van een veranderende wereld die op het ritme van de Rhône uit elkaar valt.
Van Vienne tot Avignon, van de heuvels totaan de Middellandse Zee, zoveel verschillende streken aan de twee oevers van de rivier en die in elke wijn van het Maison M. Chapoutier terug te vinden zijn.
Op de weg van bekoringen en smaak biedt zich een grote variëteit van wegen aan aan de reiziger...
Op dit moment zijn de wijnen van Chapoutier bij ons uitverkocht!!!!
Bron : Chapoutier - kwast