Rhône
Een gastronomisch middelpunt en een "fleuve à vin"!
Met Lyon als kloppend hart, de stad die al jaren nummer één staat in de toplijst der Franse gastronomie.
Gevarieerd aanbod van de omringende landerijen:
Charolais-vlees, gevogelte uit Bresse, vissen uit de meren van Dombes, vleeswaren uit Lyon en wijnen! Voor de juiste wijn-spijscombinatie, hoeft je niet ver te zoeken, want de beste begeleiding komt van de zelfde 'stal'.
Veehouderij
Schapen-, geiten-, varkensvlees
Charollais-rund
Gevogelte (parelhoenders en kalkoenen)
Vis
Forel
Snoekbaars
Landbouwproducten
Kropsla,
artisjokken en bloemkool
Knoflook
Spinazie
Paprika's
Courgettes
Aubergines
Tomaten, worden tot een heel gamma conserven verwerkt.
Abrikozen, nectarines en perziken
Goudgele Chasselas druiven
Kersen uit Remoulin
Meloen uit Cavaillon, de beroemdste!
Landproducten
Truffels
Kruiden
Knoflook
Kaas
Pélardon
Picodons
Poivre d'âne
Banons
en de Mascare. Begeleiden met een glas Viognier!
Vleeswaren
Cervelaatworsten
Farçon de Montélimar
Salmis van kwartels met provençaalse kruiden
Saucisson d'Arles
Caillettes d'herbes
Suiker- en banketbakkerswerk
Nougat de Montélimar
Chocolade van Grignan
Réglisse
Papalines d'Avignon
Caladons
Croquants de Nîmes
Berlingots de Carpentras
Pichoulines (olijfvormige bonbon)
Honing
Gekonfijte vruchten
Calisson d'Aix
Wijnen
Het wijngebied van de Côtes du Rhône strekt zich uit over een lengte van 200 km aan beide zijden, daar waar oevers het zonnigst zijn.
De wijnen verschillen aanzienlijk van het ene eind tot het andere maar ze zijn allemaal solide, koppig en vol en diep van kleur.
De Zuidelijke Côtes du Rhône leveren nog krachtiger en meer gespierde wijnen.
Op de rechteroever groeien fijne en fruitige rosé's:
Tavel en Lirac (de twee grootste rosés van Frankrijk),
Chusclan, Laudun en Saint-Gervais.
Laten we vooral de droge, witte Laudun en de genereuse rode Côtes du Rhône-Villages vermelden.
In het departement Gard wordt op de linkeroever,
door de wijngaarden van Châteauneuf-du-Pape die temidden van grote zwerfkeien liggen,
één van de bekentste Franse rode wijnen geproduceerd.
Het is wijn, dieprood van kleur, koppig, en een kruidige geur.
Zijn buurman, de fraaie, volle Gigondas komt ook als rosé voor.
In het departement Vaucluse vindt u de witte en rode Rasteau, en de witte goudgele Beaumes-de-Venises (natuurlijk zoete wijnen), met een verrukkelijke fruitige smaak.
Een belangrijke hoeveelheid rode, rosé en witte wijn wordt geproduceerd en in de handel gebracht onder de gecontroleerde soortnaam
Côtes du Rhône.
Het zijn vaak aangename fruitige wijnen.
Voor 17 gemeentes in de departement Gard, Drôme en Vaucluse is de appellation Côtes-du-Rhône-Villages gemaakt.
Deze rode, rosé en witte wijnen zijn krachtig en vol.
Côteaux du Tricastin en
Côtes de Ventoux hebben recht op de appellation A.O.C.
Côtes du Luberon zijn V.D.Q.S. wijnen.
Hiervan zijn de rode, rosé en witte krachtig en vol.
Côteaux d'Aix-en-Provence, Côteaux des Baux-de-Provence en Côteaux de Pierrevert zijn prettige, fruitige en volle V.D.Q.S. wijnen.
Drank
Pastis, is een drank bestaande uit anijsessence die verkregen wordt door een dubbele distillatie van alcohol waar zoethout en aromatische planten op getrokken zijn.
Deze drank is het populairste aperitief in heel Frankrijk en wordt gedronken met veel ijskoud water erbij.
Gastronomie
Brandade de morue (aardappelpuree met gezouten morue)
Ratatouille
Geitenkalf met zuring
Pieds et paquets
Lamsbout
Tapenade
Rode poon in papierfolie
Tonijn met tomaat
Soupe au pistou
Bourrride (vissoep)
Bouillabaisse (zeer goed gevulde vissoep)
Gardiane de taureau
Slakken
Bijzonder
De kleurige markten puilen uit van de regionale produkten.
Ze hebben nog altijd iets folkloristisch en trekken veel toeristen. en één van de beroemdste wijn, heerlijk langs de oevers van de Rhône!
|