Webshop Eleveld Steenwijk
Aanmelden nieuwsbrief Eleveld Steenwijk
Eleveld Steenwijk

Provence - Côte d'Azur

Provence -Côte d'Azur
Zongekuste keuken!

De Provençaalse keuken die pikant, gekruid en kleurig is, straalt levenslust uit.
Olijfolie, tomaat, ui, knoflook en kruiden (tijm, rozemarijn, kwendel, wilde tijm, bonenkruid, salie, basilicum enz.) geven de toon aan in bijna alle specialiteiten van deze streek.
Een geurige en zonnige keuken waarin simpele, verse produkten centraal staan.
Er is een overvloed aan verse fruit- en groentesoorten, de basis voor ratatouille, tian en grand aïoli.

Veehouderij
varkens-, rund-, en schapenvlees

Landbouwproducten
Vijgen uit Solies-Pont
peren en appelen
Kersen
Perziken uit Fréjus
Artisjokken
Olijven
De Provence is een streek van olijfbomen. De kwaliteit van verschillende soorten zwarte en groene olijven:
Picholine, Lucques, Nyons, Nice is een algemeen erkend feit.
Na persing verkrijgt men een heerlijke olie, lekker fruitig en zuiver.
Bij een pastis passen prima zwarte of groene olijven à la Pichouline of hapjes met tapenade.
Carpentras, een van de grootste markten voor verse
Truffels

Vis
Goudbrasem
Roodbaars
Rode poon
Zeewolf
Ansjovis
Mosselen
Schelpdieren
Zee-egel en
Kikkers (cuisse de grenouille)

Kaas
Banon
Banon pebre d'aï (Banon geparfumeerd met kruiden)
Brousse
Verse kaas

Suiker- en banketbakkerswerk
Mendiants de Toulon
Vijgen in caramel
Geglaceerde kastanjes uit Collobrières
Nougat de Saint-Tropez en de Draguignan
Gekristalliseerde bloemen uit Grasse
Gekonfijte vruchten en Pistoles de Digne
Heerlijke broden.

Wijnen

Het wijngebied van de Provence, voornamelijk bekend om zijn droge en fruitige rosé's,
brengt ook uitstekende rode en witte wijnen voort.
Dit wijngebied vertegenwoordigt de belangrijkste Appellation d'Origine Contrôlée (A.O.C.) van de hele streek.

Vier andere wijngebieden in de Provence hebben ook een eigen originaliteit:
Palette (A.O.C.), rode, rosé en witte wijn, fijn, complex en fruitig.
Cassis (A.O.C.), vooral bekend om zijn droge witte wijn.
Bandol (A.O.C.), krachtige, fluwelige, karakteristieke rode wijn, en droge en fruitige rosé en witte wijn.
Bellet (A.O.C.), zeer kleine wijngaard gelegen op het grondgebied van Nice, frisse en temperamentvolle, rode, rosé en witte wijn.

Vin de Pays du Var,
Vin de Pays des Maures,
en Côteaux d'Aix en Provence
brengen ook uitstekende wijnen voort.


Al deze (witte) wijnen doen het bijzonder goed bij Banon, kaas van koeien-, geiten- of schapenmelk met kastanje bladeren erom zodat hij heerlijk vers blijft.

De aller lekkerste Pastis die wij ooit dronken, met Danielle en Claude, is van Bardouin. Iets sirop d'orgeat, wat Pastis en gekoeld water.....

Gastronomie
Aïgo-boulido
Aïgo-Saou d'iou, vissoep met aardappel, tomaten en knoflook
Soupe au Pistou
Daube van rund
Pieds et Paquets (soort worst van schapenvlees)
Porchetta, gevulde speenvarken uit Nice

Gesmoorde kip met tomaten
Gebakken aubergines

Tomaten à la Provençale met brousse en ansjovis
Kardoens met saus
Gevulde courgettes
Raviolis en cannellonis
Pissaladière (soort plaat pizza met ansjovis en olijven)
Socca de Nice (gepeperd flensje)
Sartagno, stoofschotel van kleine visjes
Panbagna
Bouillabaisse
Rode poon met rozemarijn
Mélet, gepeperde ansjovis
Mosselen rauw of gegrild
Kikkerbillen, rijkelijk bestrooid met peterselie
Rouille
Tian
Grand Aïoli
Gasconnade, lamsbout met ansjovis en knoflook
Brouillade met truffel

Konijn met tomaten.


Bijzonder
Nîmes kent drie ferias: met Pinksteren (6 dagen!!!), in september en in februari.
Precieze data zijn op te vragen bij het office de Tourisme, www.ot-nimes.fr
De streekmarkten
zijn indrukwekkend, kleurijk en zeer goed gesoorteerd:
Arles: elke zaterdagochtend in het historischce centrum van de stad (2 km lang).
Apt: elke zaterdagochtend in het centrum.
Carpentras: elke vrijdag, al sinds mensenheugenis.
L'Isle-sur-la-Sorgue: streekmarkt op donderdagochtend,
Provençaalse markt op zondagochtend en antiekmarkt op zondag.
Aix-en-Provence: elke dag en de grote Provençaalse markt elke zaterdagochtend.
uitnodigende bistro's,
GORDES, echt typisch Provençaalse dorp.

Maar vergeet vooral niet de lavendel!