Webshop Eleveld Steenwijk
Aanmelden nieuwsbrief Eleveld Steenwijk
Eleveld Steenwijk

Prosecco

Prosecco, parelwijn uit Italië

Ongetwijfeld hebt u wel eens gehoord van Prosecco, het heerlijke fruitige en zacht schuimende aperitief uit Italië.
Deze bruisende, topaaskleurige wijn komt uit Veneto, in het Noorden van Italië.

DOC staat voor Denominazione di Origine Controllata, zeg maar de Italiaanse Appellation d'Origine Contrôlée.
Sinds 1996 heeft Prosecco recht op een eigen DOC.
Prosecco is genoemd naar de inheemse druif waarvan deze wijn wordt gemaakt.
De Prosecco-druif is alleen aangeplant in de provincie Veneto in Italië.
Men maakt er vaak zachte mousserende wijnen van, die meestal droog en soms halfdroog
zijn.
De wijn wordt aangeduid als: Prosecco,
Vino Frizzante of
Spumante.
Zo wordt de kwaliteit van Prosecco gewaarborgd.



In Noordoost Italië ligt, ten noorden, westen en zuiden van Venetië, de provincie Veneto.
Er zijn 3 regio's belangrijk voor de Prosecco.
Ten eerste de regio rond de plaatsen Valdobbiadene en Conegliano.
Hier komt het leeuwendeel van Prosecco's vandaan.
De beste prosecco's komen uit Cartizze, een gebied van 140 hectare bij het stadje Valdobbiadene, waar de duurste landbouwgronden van Italië liggen.
Ten tweede vinden we de Prosecco in de Colli Euganei bij de plaats Padova.
Ten derde is er de regio rond Treviso, waar uit de Colli Trevigiani uitstekende Prosecco's komen.

Naast de DOC Prosecco zijn er vele andere Prosecco-wijnen, afkomstig uit andere regio's en niet eens altijd gemaakt van de Prosecco-druif.

Spumante, Brut en Prosecco: dit zijn de bekendste mousserende wijnen van Italië.
De ene bubbel is de ander niet.

Ze komen allemaal uit een ander herkomstgebied, zijn van een andere druif gemaakt en worden op een verschillende manier geproduceerd.
Daardoor hebben ze ook allemaal een andere smaak en kennen ze hun eigen harmoniërende gerechten en favoriet genietmoment.
De een is geschikter als aperitief, de ander meer als dessertwijn.

In Italië drinken ze deze bubbels overigens het hele jaar door, iets waaraan wij Hollanders een voorbeeld zouden kunnen nemen!

Spumante Frizzante
Voor Spumante is de wijn onderworpen aan een tweede gisting, terwijl voor een Frizzante eenvoudig koolzuur aan de wijn wordt toegevoegd. Frizzante is vaak ook goedkoper, doordat Spumante in Nederland een extra hoog alcoholaccijns kent van € 1,75 per fles (0,75 l), te vergelijken met dat van Champagne en Cava.
Frizzante heeft een accijns van € 0,51 (ex. btw).
Gemiddeld heeft een Prosecco een alcoholgehalte van 10-11% .

Na de oogst van de druiven wordt het druivensap vergist op grote, gesloten tanks van roestvast staal.
Dit heet de methode Charmat.
Op deze manier worden de fijne fruitgeuren van de wijn behouden en verkrijgt de wijn een fijne mousse.

De Prosecco is een ideale aperitiefwijn.
Prosecco wordt gekoeld gedronken: hij wordt geserveerd op een temperatuur tussen 6-8 graden.
De wijn zal, door het zachte mousserende karakter en het prettige zuurgehalte de eetlust opwekken.
Daarnaast is de Prosecco een prima begeleider van voorgerechten zoals een zomerse salade met pasta en gerookte vis of wit vlees.
De kracht van Prosecco is niet zozeer de eigenschappen van de wijn, maar misschien nog meer de traditie en de lifestyle van de regio, waar
Prosecco wordt gedronken bij sociale ontmoetingen.
Prosecco in Italië is, wat bier is voor de Duitsers en Ieren.

Voordelen Prosecco
• Prosecco bevat tussen de 10-11% alcohol, dus is licht genoeg om elk uur van de dag te drinken.
• Prosecco wordt verkocht in een aantrekkelijk vormgegeven fles.
• Prosecco is overduidelijk Italiaans, dus wordt gemakkelijk geassocieerd met stijl & kwaliteit.
• Prosecco is stevig van kwaliteit en zet zich daarmee af tegen de ‘trendy' mixdrankjes van matige kwaliteit.


Wat te doen met Prosecco?>>> klik hier

Bron: proseccoinformatiebureau