Webshop Eleveld Steenwijk
Aanmelden nieuwsbrief Eleveld Steenwijk
Eleveld Steenwijk

Portugal

Portugal
Authentiek karakter en verborgen schatten.
Wat de wijnen uniek maakt, zijn de inheemse druiven.

Wijnland Portugal is bij ons helaas (veel) te onbekend.
Dat is niet zo gek, want ze timmeren immers commercieel niet zoveel aan de weg.
Portugezen drinken hun wijnen liever zelf op dan ze met veel moeite aan het buitenland te slijten.
Een buitenbeentje in Europa dat zijn eigen druivensoorten trouw is gebleven en waar 'mondiale' druiven tot op heden nauwelijks voet aan de grond gekregen hebben.
Het is een ware schatkamer met vele tientallen druivensoorten waarvan buiten de eigen streek nog nooit iemand gehoord heeft.
Toch kun je Portugal allesbehalve ouderwets noemen.

Ook hier heeft men z'n voordeel gedaan met technische verworvenheden.
De wijnen hebben daardoor aan finesse gewonnen, terwijl hun authenticiteit onveranderd gebleven is.
In de meeste gevallen gaat het trouwens om assemblages van diverse druivensoorten .

 

 

 

Vinho do Porto

 

 

Vinhas de Cister

 

 

Vinho da Beira Interior

 

 

Vinho do Dão

 

 

Vinho da Bairrada

 

 

Vinho do Oeste

 

 

Vinho do Ribatejo

 

 

Vinho de Bucelas, Carcavelos e Colares

 

 

Vinho da Costa Azul

 

 

Vinho do Alentejo

 

Taylors'Port
Casal dos Jordões

Feuerheerd's Port
 

Herdade do Esporão

Azul Portugal

Wijnhuis Sivipa

Quinta do Pego

Hoewel Portugal en Spanje maar weinig met elkaar gemeen hebben, is er toch iets wat ze delen:
een grote verscheidenheid aan klimatologische condities.
Ook in Portugal heb je verrassende verschillen, van nat en koel in de noordelijke Minho tot zonnig en warm in de zuidelijke Algarve.

Etikettering
De Portugese wijnwet onderscheidt twee herkomstbenamingen voor kwaliteitswijnen:
Denominação de Origem Controlada (DOC), evenals de appellation contrôlée in Frankrijk toegekend aan wijnen van het hoogste niveau.
Indicação de Proveniencia Regional (IPR), enigszins te vergelijken met Vin de Pays.
Net als de DOC aan allerhande regels gebonden en soms een opstap in die richting.

Vooral portwijnen ondergaan een strenge kwaliteitscontrole .
Wanneer ze alle tests doorstaan krijgen ze daarvoor een speciaal garantiezegel op de fles.

Port
Portugals grootste troef is port.

De wijn dankt zijn naam aan de havenstad Porto maar komt uit de Dourovallei.
Je vindt hier een van de spectaculairste wijnlandschappen ter wereld met terraswijngaarden op steile hellingen.
's Zomers is het er brandend heet, 's winters ijskoud.

De Dourovallei werd al in 1756 afgebakend en is daarmee het oudste gereglementeerde herkomstgebied ter wereld.
Port zelf is een versterkte wijn.
Door de gisting te onderbreken door toevoeging van wijnalcohol behoudt de wijn zijn restsuikers en krijgt hij tevens zijn relatief hoge alcoholpercentage.
Port staat niet voor één enkele wijn, maar voor een hele serie wijnen.
Wijnen met heel verschillende stijlen en smaken als gevolg van verschillen in het mengen en opvoeden van de basiswijnen:

White Port: Witte port, droog, halfdroog of zoet van smaak. Gemaakt van witte druiven.
Ruby Port: Een port waarvan de levendige rode kleur doet denken aan die van de edelsteen robijn. Een levendige jonge wijn met vurige fruitigheid en een constante kwaliteit.
Tawny Port: Port met normaliter 3 tot 5 jaar rijping op vat. Hoe ouder de wijn is, des te meer oranje reflexen, soepelheid en finesse hij vertoont.
Vintage Character: Ietwat misleidende benaming voor een eersteklas Ruby met vijf jaar houtrijping.
Anders dan de naam doet vermoeden is dit een blend van basiswijnen uit verschillende oogstjaren.
Old Tawny Port: Bepaalde tawny's dragen een leeftijdsaanduiding: 10 years, 20 years, 30 years, of over 40 years old.
Zij zijn samengesteld uit wijnen van diverse oogstjaren waarvan de gemiddelde leeftijd op het etiket is aangegeven.
Colheita: Tawny van één enkel oogstjaar.
Rijpt lang op vat, van zijn prille jeugd tot aan het moment van bottelen.
Evenals het oogstjaar vermeldt het etiket ook het tijdstip van botteling.
Late Bottled Vintage Port - L.B.V.: Wijn van één enkel oogstjaar, dat met het jaar van botteling aangegeven is op het etiket.
Rijpt 4 tot 6 jaar op vat voordat hij gebotteld wordt.
Iets lichter, maar ook makkelijker toegankelijker dan een 'echte' Vintage.
Vintage Port: Wijn van één enkel, uitzonderlijk goed oogstjaar.
Wordt niet gemengd.
Ondergaat een opvoeding van twee jaar op vat en voltooit zijn rijping op fles.
Ontwikkelt zich langzaam en vormt daarbij bezinksel, wat decanteren noodzakelijk maakt.

Behalve de uit verschillende wijngaarden samengestelde Vintage met alleen de naam van de producent is er ook de Single Quinta Vintage. Deze is afkomstig uit één enkele wijngaard (quinta) en draagt de naam van die wijngaard.

En verder?
Uit het natte, groene noorden van het land komt de Vinho Verde , een levendige frisse wijn.
Hoewel het meeste rood is, zie je in het buitenland enkel de witte versie.
De beste is die met een hoog percentage Alvarinho druif.
De witte en rode tafelwijnen van de Douro - de Portstreek - behoren tot het beste wat Portugal aan tafelwijnen te bieden heeft.
Modern gevinifieerd maar gemaakt van eigen druivensoorten.
De productie ervan is trouwens groter dan die van portwijnen!

De Dão is een van de oudste wijngebieden in Portugal.
Het ligt rond Viseu, ten zuiden van de Douro en produceert hoofdzakelijk rode wijnen die goed kunnen rijpen.
Voor stoer, stevig rood met veel tannine moet je in Bairrada zijn.
De power komt daar van zo'n typisch Portugese druif, de Baga .

Een gebied in opkomst, en in zekere zin vergelijkbaar met de Languedoc en de Nieuwe Wereld, is de Alentejo . Je vindt hier, in het zuiden van Portugal, zowel goede rode als witte wijnen, hetzij met DOC (o.a. Redondo, Borba, Vidigueira, Reguengos) of als Vinho Regional.

Portugals meest onderschatte wijn komt van het eiland Madeira, ver weg in de Atlantische Oceaan.
Het is een wijn met een volstrekt uniek karakter , net als port.
Hij dankt dat karakter aan de geforceerde opvoeding, compleet met opslag in warme ruimtes.
In smaak varieert hij van droog tot zoet.
Vooral de zoete versies lijken het eeuwige leven te hebben.
Meer weten over Madeira >>>

 

bron: Wijn.org - wardswijnwereld.nl - infovini - winemakers