Vega Sicilia
Dé rode draad op dit domein: om goede wijnen te maken is er geen haast...
Spanjes onbetwiste equivalent van een Premier Cru is Vega Sicilia.
Sinds de aanplant van de eerste druivenstokken zo'n anderhalve eeuw geleden verwierf de bodega een enorme reputatie.
Vega Sicilia is vooral befaamd om de concentratie, levensduur en het unieke karakter van zijn wijnen. Na de instelling van de herkomstbenaming in 1982 maakt Vega Sicilia deel uit van de D.O. Ribera del Duero.
Pablo Alvarez staat aan het hoofd van de groep Vega Sicilia.
Sinds 1998 staat Xavier Ausas als oenoloog aan het hoofd van de technische staf.
De geschiedenis van Vega Sicilia ontstaat in 1864 met een voor die tijd ongekend revolutionaire stap.
In dat jaar sticht Eloy Lecanda het wijngoed en importeert 18.000 stekken van Cabernet Sauvignon, Malbec, Merlot en Pinot Noir uit Bordeaux.
Die stekken plant hij op de finca van zijn vader, iets ten oosten van Valladolid. Een lange opvoeding op barrique en houten foeders volgt.
Pas in 1915 bottelt het domein zelf de eerste Valbuena en Vega Sicilia.
Vega Sicilia vestigt zijn reputatie voorgoed in 1929 op de wereldtentoonstelling van Barcelona.
Daar krijgen de jaargangen 1917 en 1918 een onderscheiding.
Vanaf dat moment vergroot het bedrijf zijn imago tot de huidige, haast legendarische dimensies.
In 1982 breekt een nieuw tijdperk aan met de overname van het domein door de huidige eigenaar, de familie Alvarez.
Onmiddellijk start de nieuwe bezitter een omvangrijk programma van investeringen in de wijngaarden en de kelders, zonder het unieke karakter van Vega aan te tasten.
In dat jaar wordt ook de D.O. Ribera del Duero ingesteld.
Na de succesvolle overname van Vega Sicilia denkt de familie Alvarez aan verdere expansie.
Zij gaan op zoek naar de beste terroirs en voegen in relatief korte tijd een aantal beroemde of veelbelovende wijngebieden aan hun bezit toe.
Aliòn
In 1992 neemt de familie in Peñafiel Bodegas Liceo over.
Deze bodega was twee jaar daarvoor opgericht in het hart van de D.O. Ribera del Duero, een klein stukje stroomopwaarts.
Daarmee ontstaat Aliòn: een naam beladen met emotie
omdat het de naam is van de geboorteplaats van de patriarch van de familie: David Alvarez.
Tokaj Oremus
Eén jaar later is er een volgend project, nu in Hongarije: Tokaj Oremus.
Met respect voor de eeuwenoude tradities van dit beroemde wijngebied optimaliseert de familie het niveau van de wijnen. Daarbij maakt men gebruik van de laatste inzichten.
Pintia
In het wat minder bekende Toro sticht de familie Alvarez in 2001 Pintia.
Velen zien dit gebied als een D.O. met een enorm potentieel voor kwaliteit. Daarom koopt het bedrijf na een zorgvuldige selectie zeventig hectare wijngaarden aan.
Op dit moment legt men de laatste hand aan de state-of-the-art kelders.
In Pintia streeft men een variant na met veel concentratie, een moderne persoonlijkheid en een explosie van aroma’s.
Een stijl dus, die minder rustiek is dan de doorsnee Toro.
Druivensoorten
Het landgoed aan de rivier de Duero is duizend hectare groot.
Daarvan is tweehonderd hectare beplant met druivenstokken. Het merendeel is Tinto Fino, de lokale variant van de Tempranillo.
Maar er zijn ook stokken met Cabernet Sauvignon, Malbec, Merlot en zelfs Albillo, een lokale, witte druivensoort.
De tinto Fino en Albillo groeien in gobelet-vorm, terwijl de Bordeauxvariëteiten langs ijzerdraad in guyot worden geleid.
Negen jaar geleden is er ook een kleine oppervlakte aangeplant met de druivensoorten Chardonnay, Viognier, Marssanne en Roussanne.
Het zal nog even duren voordat we witte Vega Sicilia tegemoet kunnen zien: Vega wil alleen wijn van oudere stokken uitbrengen.
Late oogst
De bodem in het gebied is sterk kalkhoudend met een sediment van klei en kiezels.
Er heerst een typisch landklimaat met warme dagen en, zelfs in de zomer, koude nachten. Dat komt door de ligging: zevenhonderd meter boven zeeniveau.
Daarom worden de druiven pas zeer laat in het seizoen geoogst en hebben zij veel tijd om aroma's te vormen. Vaak haalt men de oogst pas half november binnen.
Variëteiten
Het gehele domein beslaat 1000 ha.
250 ha daarvan zijn wijngaarden, verdeeld onder Tinto fino (200 ha), Cabernet Sauvignon, Merlot en Malbec.
Er werd voor de viticultuur een meticuleus systeem ingevoerd waarbij de productie nooit boven de 22 hl/ha kan stijgen (max. 2 kg druiven per stok).
De druiven worden nooit geoogst onder de 13% alcohol. Er staan 2200 stokken per ha aangeplant.
De oudste wijnstokken worden gebruikt voor de Unico, de andere voor de Valbuena.
Deze laatste bevat ook meer Merlot dan Cabernet Sauvignon, terwijl het bij de Unico net omgekeerd is.
Terroir
Het hele gebied heeft een klei-kalkbodem, met een aantal gemengde zones en een deel alluviaal met zandbodems en keien (van het domein naar de Duero toe).
Het klimaat is continentaal met Atlantische invloeden. Weinig neerslag (nooit meer dan 500 mm). Gemiddeld 2200 uren zon.
De nabijheid van de Duero zorgt ervoor dat de ochtenddauw een verfrissend effect heeft op de wijngaarden.
Het geheim van Vega Sicilia is gelegen in een complex van factoren:
* kwaliteit van de bodem
* klimaat (micro en meso)
* groot percentage zeer oude stokken
* zeer laag rendement, acht tot twintig hectoliter per hectare, afhankelijk van het jaar
* zeer lange rijping op vat
* perfectionisme in alle aspecten.
De wijnen
Reserva Especial
Deze wijn wordt gecomponeerd uit een selectie van minstens drie verschillende topjaargangen Unico van Tinto Fino en Cabernet Sauvignon.
Dit is uniek in Spanje en mogelijk zelfs in de hele wereld. De jongste jaargang is minstens tien jaar oud en rijpt op hout tot de assemblage en botteling plaatsvindt.
De Reserva Especial wordt in zeer kleine hoeveelheden geproduceerd en haalt elke keer weer buitengewoon hoge scores in de vakpers.
Door de druiven van oude wijnstokken met een bijzonder hoge natuurlijke concentratie kan deze voortreffelijke wijn zijn fruit en geweldige complexiteit behouden en lengte ontwikkelen.
Unico
Unico is Vega's referentiewijn.
In een goed jaar kan ongeveer éénderde van de productie bestaan uit Unico.
Het systeem van de houtrijping is ongewijzigd sinds Vega zijn reputatie vestigde.
Na de gisting gaat de wijn een tijdje in grote eikenhouten foeders. Hierna vindt selectie van de wijn plaats: wordt het Unico of Valbuena? Als er voor Unico gekozen is, gaat de wijn ongeveer een jaar in nieuwe Franse eiken barriques. Vervolgens rijpt hij in Amerikaans eiken barriques.
De duur daarvan hangt af van het jaar. Daarna gaat de wijn weer in grote foeders.
Unico wordt meestal na ongeveer zes jaar houtrijping gebotteld en krijgt na die tijd nog minimaal vier jaar flesrijping.
In uitzonderlijke jaren kan de duur van de houtrijping oplopen tot wel negen jaar. Vega brengt Unico alleen in goede jaren uit.
Unico wordt louter geproduceerd van druiven van gemiddeld 35 jaar oude stokken.
De blend bestaat meestal voor circa 80% uit Tinto Fino en circa 20% uit Cabernet Sauvignon. Soms gebruikt men ook een klein percentage Merlot.
Valbuena
Valbuena maakt men meestal van een blend van ongeveer 80% Tinto Fino en 20% Merlot en Malbec.
In een jaar dat er geen Unico wordt gemaakt kan daar Cabernet Sauvignon bijkomen.
De stokken zijn minstens twintig jaar oud en de wijn krijgt drie tot vier jaar houtrijping volgens hetzelfde recept als Unico: eerst foeder, daarna één jaar Frans en Amerikaans barrique, vervolgens weer terug in houten foeder en tenslotte nog 1 à 2 jaar rust op fles.
Pas na vijf jaar wordt Valbuena op de markt gebracht.
Valbuena is een grote wijn op zich en heeft eigenlijk alle karakteristieken van de Unico, maar met een iets andere samenstelling van druivensoorten.
Alle wijnen van Vega combineren concentratie met elegantie, paren intensiteit en ras aan complexiteit en lengte.
Valbuena is wat meer open en gemakkelijker te begrijpen dan de haast esoterische Unico en Reserva Especial.
Aroma's die vaak terugkomen in proefnotities zijn: rood fruit - cassis, aardbei, kers - pruimen, mint, vijgen, kruiden, zoethout, mokka, kokos, chocolade en dergelijke.
De wijnen lijken vaak veel jonger dan ze werkelijk zijn; met name de Unico en Reserva Especial.
Barriques
Een groot deel van de houten barriques die gebruikt worden op het domein zijn gefabriceerd in de eigen tonnellerie en hoofdzakelijk van Amerikaans eikenhout.
Het hout wordt minstens 3 jaar gedroogd. Als de vochtigheid beneden de 12% is gedaald begint de maître-tonnelier aan zijn werk.
De door ons verkochte wijnen
Valbuena
Gemaakt van 85% Tinto Fino en 15% Merlot & Malbec.
Tijdens het groeiseizoen heeft men 40% van de druiven weggeknipt (groene oogst) om geconcentreerde druiven te verkrijgen.
De oogst begon op 14 oktober en resulteerde in een rendement van 20 HL/HA.
Na de gisting bracht de wijn 3 maanden door op grote foeders, vervolgens 14 maanden op nieuwe barriques – 65% Frans en 35% Amerikaans – gevolgd door 6 maanden op tweedejaars barriques en weer 3 maanden op grote foeders.
De wat kortere opvoeding op hout komt duidelijk tot uitdrukking in de wijn.
Er is meer verfijnd fruit aanwezig van een ongekende complexiteit terwijl de aroma’s afkomstig van de houtrijping nu al meer geïntegreerd zijn.
Referenties: Robert Parker 94
Unico
Druivensoorten : 90% Tinto Fino, Cabernet Sauvignon 10 %.
Unico wordt geproduceerd van de alleroudste en beste wijngaarden van het estate wat zich vertaalt in een grote concentratie en een enorm potentieel om te ouderen.
Na de gisting rijpt de wijn eerst 20 maanden op grote foeders gevolgd door 24 maanden op nieuwe Franse en Amerikaanse barriques.
Hierna weer 24 maanden op barriques van een jaar oud en vervolgens nog 19 maanden op foeders.
Het is verbazingwekkend hoe jong de wijn zich presenteert en hoezeer de aroma's van de barriques in de wijn zijn geïntegreerd.
Opnieuw een fantastische kenmerkende finesserijke en mineralige Unico met een fijne smaak van rood en zwart fruit met geïntegreerde kruiderij, met op de achtergrond tonen van cacao, vijgen en florale tonen.
Vanwege de langere rijping komen deze wijnen pas nu beschikbaar.
Alleen de allerbeste vleesgerechten of wild zijn een zeer goede combinatie met deze Icoonwijn.
Op dronk en nog 20 tot 25 jaar na de oogst te bewaren
Referentie: Robert Parker 97 punten
www.vega-sicilia.com
Bron en foto's: culturadelvino - james sturcke - wikipedia - le vin en direct