Webshop Eleveld Steenwijk
Aanmelden nieuwsbrief Eleveld Steenwijk
Eleveld Steenwijk

Pinot Gris uitgelicht!

Pinot Gris
Pinot Grigio
Grauburgunder,
Fromenteau
Malvoisie en
Szürkebarat

Pinot Grigio is alles behalve grijs!

Pinot gris is de kameleon onder de druivenrassen.
Hij hoort thuis in dezelfde familie als Pinot Blanc en Pinot Noir, in wat de Duitsers zo fraai omschrijven de ‘Burgunder’-familie.

Naar alle waarschijnlijkheid gaat het om een in de Bourgogne ontstane spontane mutatie van
de Pinot Noir. In de Bourgogne zelf kom je hem vandaag de dag nauwelijks meer tegen, maar van daaruit verspreidde hij zich over Midden-Europa en later tot ver daarbuiten.
Niet alleen is het aantal synoniemen indrukwekkend, ook de stijl van de wijnen is heel gevarieerd. Van neutraal en lichtvoetig tot exotisch en rijk.
Synoniemen zijn onder andere Pinot Grigio en Grauburgunder, maar ook Fromenteau, Malvoisie en Szürkebarat.

In de Elzas werd hij lange tijd– volstrekt ten onrechte – Tokay genoemd.
Laat geplukte, zeer rijpe druiven geven daar in de regel rijke, vrij exotische geurende en wat zoetige smakende wijnen met bescheiden zuren.
Droge, maar krachtige wijnen vind je in Duitse gebieden als de Pfalz en Baden.
Pinot gris is verder aangeplant in Luxemburg, Hongarije, Oregon, Nieuw-Zeeland en Argentinië.
Dankzij zijn toenemende populariteit ontwikkelt hij zich steeds meer tot een wereldburger.

Kameleon
Pinot gris is wat kleur betreft een tussengeval.
De schil is niet blauw, zoals bij de Pinot Noir waar hij van afstamt, maar ook niet ‘wit’, zoals bij de Pinot Blanc.
De kleur van de schil gaat eerder de kant op van grijsblauw of -roze.
Het is een vroeg rijpend ras dat bij een late oogst voor hoge mostgewichten kan zorgen.

Alleen verliest hij dan veel van zijn zuren. Vandaar dat hij het best gedijt in een niet te warme omgeving.
De wijn ervan is zeker niet ‘grijs’ te noemen.
Je komt hem in allerhande gedaanten tegen, van strak droog tot edelzoet.
Wijn van Pinot gris is in principe wat aromatischer en steviger van smaak dan die van Pinot Blanc, al is het uiteindelijke resultaat sterk afhankelijk van het moment van plukken.

Italiaanse specialiteit
Zijn grootste bekendheid en populariteit dankt de Pinot gris tegenwoordig aan zijn Italiaanse versie, Pinot Grigio.
Met name in het noordoosten van dat land – in gewesten als Trentino-Alto Adige, Veneto en Friuli – staat hij op grote schaal aangeplant. De Italiaanse Pinot Grigio is qua stijl totaal anders dan de Elzasser variant.
De voornaamste reden daarvoor is dat men de druiven wat eerder plukt.
Zodoende ontstaat een droge, levendige wijn die eerder bescheiden is in aromatische intensiteit.
Het is daarmee een verfrissend en niet opdringerig type wijn dat zich uitstekend leent om, bijvoorbeeld als terraswijn, op zichzelf gedronken te worden, of om allerhande gerechten te begeleiden.
Hierbij valt te denken aan mosselen, coquilles, frisse salades, mediterrane visgerechten of wit vlees.



Bron - wijnplein - les vins d'Alsace