Pays Nantais
Echt waterland.
De Atlantische Loire streek is een van de gezegende gebieden waar rivier en oceaan het menu bepalen.
De wijnen hebben heel Frankrijk en de wereld veroverd; de Muscadet, de Gros-Plant, de Muscadet de Sèvre-et-Maine.
Veehouderij
Pré-salé schapen,
vooral in de baai van de Mont-Saint-Michel
Rund- en varkensvlees
Ganzen en eenden van Nantes
Kippen
Vis
Oesters
Mosselen
Sardientjes
Clams
Garnalen
Bigorneaux
Roodbaars
Landbouwprodukten
Primeurwortelen
Sla
Doperwten
Asperges
Appelen en peren
Frambozen
Meloenen "Petits-Gris rennais"
Radijs
Kaas
Caillebotte
Saint-Paulin
Kaas de la Trappe
Crêmets Nantais
Suiker en banketbakkerswerk
Patates de Saint-Malo
Crêpes dentelles de Dinan
Duchesse Anne (pralines)
Françoise de Foix (chocola met rozijnen)
Mimosas de Saint-Brévins
Rigolettes en Muscadins nantais
Biscuits: In 1862 werd in Nantes de eerste Franse biscuiterie gebouwd.
Tal van biscuits vormen een specialiteit van de streek zoals de petits beurres de Nantes.
Wijnen
Muscadet, bleek van kleur, droog maar niet onrijp past uitstekend samen met vis, schaal- en schelpdieren
Muscadet de Sèvre-et-Maine, verleidelijk, licht en fruitig
Muscadet sur lie, op droesem gerijpt, vol, verfijnd en ziltig
Muscadet des Côteaux de la Loire
Gros-Plant, geoogst rondom Nantes, helder, licht, fris en dorstlessend
Côteaux d'Ancenis levert rode, rosé en witte wijnen die meestal vermeld worden onder de naam van de wijnstok.
(het lekkerst in de regio).
Cider
Appelsap
Brandewijn
Ciderbrandewijn
Marc
Gastronomie
Omelette de la mère Poulard du Mont-Saint-Michel
Kabeljauw van Saint-Malo
Cotriade (vis soep met aardappelen)
Kreeft met room-saus
Sint-Jacobsschelp à la Nantaise
Eendenkuiken met doperwten uit Nantes
Verse varkensborst à la Nantaise
Konijn met nootmuskaat
Lamsbout van pré-salé lammeren (dankzij het feit dat het schaap graast op het zilte grasland aan de zee,
vooral in de baai van de Mont-Saint-Michel, heeft het vlees een bijzonder fijnen smaak).
|