Webshop Eleveld Steenwijk
Aanmelden nieuwsbrief Eleveld Steenwijk
Eleveld Steenwijk

Pasta & Kaas

Pasta en kaas: een culinair droomhuwelijk
Pasta ai sugo fromaggi al forno
Ovenschotel met pasta met Italiaanse kaassaus

Verwarm de oven voor op 180°.
Kook 500 g verse pasta van uw keuze beetgaar in ruim licht gezouten water (kijk op de verpakking voor de ideale kooktijd).
Giet 5 dl room in een pannetje en voeg er 150 g geraspte Vache Bleue en 50 g verkruimelde gorgonzola aan toe. De 100 g geraspte Parmezaanse kaas houdt u nog even apart.

Verhit op een zacht vuurtje terwijl u voortdurend blijft roeren met een klopper.
Ga door tot de kaas volledig met de room versmolten is tot een gladde saus.
Is de saus te dik? Voeg dan wat droge witte wijn (ja, ja…) toe tot de saus de gewenste dikte heeft.
Voeg een klontje ijskoude boter aan de saus toe voor een mooie glans en breng op smaak met nootmuskaat, zwarte peper en zout (wees spaarzaam met zout , want kaas heeft op zich al een zeker zoutgehalte).

Giet de pasta af, maar spoel hem niet.
Giet de kaassaus over de hete pasta en roer goed om. Schep de pasta over in een beboterde ovenschotel.
Rasp de Parmezaanse kaas over de pasta.

Zet de schaal gedurende 30 minuten in de oven, tot de bovenkant goudbruin kleurt.

Heerlijk met een fris slaatje van ruccola en kerstomaatjes met een eenvoudige dressing van balsamico en olijfolie.
En in het glas, een Pinot Grigio, romig en kruidig tegelijk die het romige van de kaas aankan!
Een trocken of Feinherb Riesling uit Duitsland is ook een heerlijk combi.
Buon appetito!

Pasta is een blijver.
Bekijk zijn geschiedenis maar even: al vroeg tijdens de 11de eeuw wordt de productie van pasta al opgetekend.

Martino Corno, de kok van de Patriach van Aquilea, beschrijft dan voor het eerst een pastarecept in zijn boek 'De arte Coquinaria per Vermicelli e Macaroni Siciliani', vrij vertaald 'De kunst van het koken van Siciliaanse macaroni en vermicelli'.
Toen de Napolitaanse schrijver Giordano Bruno in de zestiende eeuw voor het eerst het gezegde 'è cascato il maccarone dentro il formaggio'('de macaroni is in de kaas getuimeld') gebruikte, voltrok zich het ultieme huwelijk tussen pasta en kaas. De rest is geschiedenis…

Ze mogen dan wel hun roots hebben in de middeleeuwse Italiaanse keuken, de klassieke combinatie van spaghetti bolognaise met geraspte kaas of macaroni met ham en kaassaus hebben zich inmiddels genesteld in onze nationale bistrot keuken.

Het geheim van een geslaagde pasta-kaascombinatie?
Volg uw eigen smaak!

 



Bron: smaakvolplezier