Webshop Eleveld Steenwijk
Aanmelden nieuwsbrief Eleveld Steenwijk
Eleveld Steenwijk

Palacio de Menade

’Nunca una uva le dio tanto a un vino’’
‘Nooit heeft een druif zoveel waarde aan een wijn geschonken.’

Palacio de Menade Ecologisch wijnbouw in Rueda

Marco, Alejandra & Richard Sanz zetten Ecologische wijnbouw op de kaart.

De familie Sanz, (Spaans voor Jansen want de achternaam komt hier veelvuldig voor) is sinds 1870 actief in de wijnbouw en heeft een naam hoog te houden in deze regio.
Antonio Sanz Sr., pionierde over de hele wereld om ervaring op te doen bij verschillende wijnbedrijven.
Met die kennis op zak kwam hij terug naar Rueda waar hij in 1976 een nieuwe Bodega oprichtte.
Overschakelen van Rueda Dorados naar droge, lichtvoetige Verdejo was voor die tijd revolutionair.
Samen met zijn zoon Richard, op jonge leeftijd al verantwoordelijk voor de vinificatie en Marco die zich over de wijngaarden ontfermde heeft hij het familiebedrijf (inter)nationale allure gegeven.

Tot het moment aanbrak dat Richard de als maar groter wordende (commerciële) druk genoeg vond en besloot in goede harmonie met zijn familie in 2005 een eigen weg te gaan.

Zijn broer Marco volgde kort daarop en zus Alejandra werd “ingelijfd” voor het commerciële deel.
Toen Richard en Marco zich zakelijk van hun familie (Palacio de Bornos) afscheidde en 60 hectare van hun vader als vooruit betaalde erfenis meekregen konden ze eindelijk de wijnen naar hun eigen (Ecologische) hand zetten.

Lagere opbrengsten per hectare, betere druiven en vooral biologischproduceren was hun doel.
Tegenwoordig behoren de broers Sanz als 6e generatie wijnmakers niet alleen tot een van de beste Verdejo producenten maar zijn ze tevens vooruitstrevend als het gaat om biologisch geproduceerde druiven.
Veel producenten kijken argwanend naar de broers en vinden bio productie van Verdejo helemaal niet noodzakelijk.
De risico’s zijn groter,
het werk intensiever,
de opbrengsten lager en dus brengt het minder op.
De Sanz denken daar anders over.
Het jonge, energieke Sitios de Bodega is het eerste ECO gecertificeerdewijnbedrijf van Rueda.
Het gebouw dat simpel maar zeer efficiënt is ingericht, staat midden in de wijngaard.
Uiterst belangrijk is, wanneer men werkt met oxidatief gevoelige druivenrassen (Verdejo, Sauvignon en Viura),dat druiven zo snel mogelijk verwerkt worden.

Oogsten doet men hier dan ook ’s nachts tot vroeg in de morgen.
Binnen een uur zijn de druivengeperst en ligt de most gekoeld op tank.
Zo behouden de druiven hunfrisheid en wordt oxidatie vermeden.
Het hele proces van wijn maken tothet bottelen houden de Sanz broers zelf in de hand.

Alejandra ontfermt zichover de exportmarkt en verzorgt de algemene communicatie.

Buiten Ecologisch produceren maken de Sanz nog een verschil met hun wijnen in vergelijking met de gemiddelde Rueda.
Er wordt zeer veel tijd gestoken in de verzorging van de wijngaard en de opbrengst per hectare is lager dan gemiddeld.
Naast evenwicht hebben de wijnen dan ook een goede minerale inhoud.
Mineralen zorgen ervoor dat wijnen spanning hebben en interessanter worden naar mate ze ouderen.
Iets dat menig op massa geproduceerde Verdejo uit Rueda niet in zich heeft.
Dit zijn (technologische) wijnen die op korte termijn best redelijk smaken maar na enige tijd (soms na enkele maanden al) oxidatief en smakeloos worden en uiteindelijk door de mand vallen door het gebrek aan algehele inhoud.
Jammer dat dit feit vaak onontdekt blijft, want de meeste wijnen uit Rueda worden (of moeten…) binnen 1 jaar na de oogst gedronken, hetgeen door de meeste producenten en hun importeurs vanzelfsprekend gepromoot wordt.

Toegegeven, een Verdejo is geen een wijn om lang te bewaren (wellicht enkele uitzonderingen daar gelaten) maar een paar jaar moet mogelijk zijn en is een grote Verdejo juist gebaad bij 1-2 jaar flesrijping.
Dat is het grote verschil in kwaliteit tussen een ogenschijnlijk lekkere Verdejo en een echt goed gemaakte wijn.

Die van de broers Sanz bijvoorbeeld!

De wijnen:
Palacio de Menade Verdejo.. een heerlijke zomerse wijn!
De Palacio de Menade Verdejo Ecologico, gemaakt van 100% Verdejo, heeft een bleekgele kleur, een heerlijk stuivende geur waaraan je blijft ruiken en ontdekken; appeltjes, bloemen, tropisch fruit (ananas) en wat anijs.
In de rijke, verfrissende en sappige, zachtdroge smaak komen deze elementen weer terug.
De wijn heeft een mooie balans tussen fruit en zuur.
Na circa een jaar wordt de wijn rustiger, raken de zuren meer geïntegreerd en komen de minerale elementen naar boven waardoor Menade complexer wordt.
Zelfs 2 jaar na de oogst blijkt dat, in tegenstelling tot massa geproduceerde Verdejo’s, deze wijn nog steeds staat als een huis.
Een frisse verfijnde fruitboom in neus en mond, met voldoende mineraliteit en zuur, waardoor die zeer evenwichtig en elegant overkomt in de mond en bij de lange afdronk.
Hij laat zich als aperitief lekker doordrinken en voelt zich prima thuis bij koude voorgerechten,
vis (vette makreel),
gerookte kip, kalkoen,
pastasalades, salade Niçoise,
schaal- en schelpdieren,
verse asperges,
geitenkaas en (oosterse) gerechten met een lichte kerrie toets.
Ook bij vegetarische gerechten. Een aanrader!


www.sitiosdebodega.com


Bron: Coenecoop - lagironde - Kelders