Paas ideëen
Paas ideëen
Al eeuwen vieren we met Pasen het begin van de lente.
De natuur ontwaakt en dat moet gevierd worden.
Veel Paassymbolen hangen met de natuur samen, met voorjaar en vruchtbaarheid.
Pasen betekent dan: na de doodse winter komt het leven weer te voorschijn!
Andere symbolen zijn christelijk en verwijzen naar het nieuwe leven dat is geopend door de verrijzenis van Jezus.
De haan staat voor de nieuwe dag, vandaar dat je hem vindt op de torenspits:
hij is het symbool van vruchtbaarheid: zonder haan geen kuikentjes!
Het lam heeft een bijbelse achtergrond.
Het werd geofferd om God te danken en vergeving af te smeken.
De haan, die kraaide 3 keer nadat Petrus Jezus had verloochend!
Daarnaast is het lammetje voor ons een vrolijke lentebode.
Daarom is het boterlam een graag gezien gerecht op de ontbijttafel.
Het kuiken is een paassymbool uit de natuur.
Hij is een oerbeeld voor nieuw onschuldig leven.
Het breekt zelf door de harde eischaal heen. Het zien er kwetsbaar en sterk uit.
Het ei is het allerbekendste paasfenomeen!
De gesloten vorm gevuld met leven is symbolisch voor al het jonge leven.
Het wordt in overvloed gegeten in allerlei gerechten.
Het wordt als decoratie gebruikt, geverfd, versierd of opgehangen.
Het wordt verstopt 'door de Paashaas' en gevonden door de kinderen.
Het is een overduidelijk symbool van leven en overvloed en van vrolijkheid.
De haas gaat vrolijk door het leven en vermenigvuldigt zich uitbundig, vandaar dat hij bij het paasfeest als feest van vruchtbaarheid en overvloed past.
Maar waarom hij eieren rondbrengt...?
De paastak , meestal van kronkelwilg laat ons verrassen met frisgroene blaadjes.
Bloemen geven Pasen een feestelijk karakter en zo haal je de lente binnen in de vorm van primula's, tulpen, narcissen en hyacinthen.
Tuinkers ontkiemt snel genoeg om kleine kinderen verwonderd te doen staan over de natuur.
Het paasvuur is een heidens ritueel.
In de lente, bij het ontwaken van de natuur, geloofde men dat vuur vruchtbaarheid over mens, dier en land zou brengen. Bovendien zouden de vlammen alle boze geesten verjagen. Wordt op 2e Paasdag aangestoken.
De datum van het Paasweekend is de 1e zondag na de 'volledige maan' op of na de lente equinox.
Ontbijt:
- Gebakken eitje met Parmezaan
- Crumpets
- Brioche
Wijnadvies: En mousserende witte wijn als een Prosecco, een Frizzante, een Cava of een Champagne
Lunch:
- Avocado van Johan
- Roerei met groene asperges
- Zalmtaart
- Gevangen geitje
- Chocolade mousse
Wijnadvies: Een frisse Sauvignon Blanc bij de eerste gerechten en
bij het toetje een Pedro Ximenes
Lichte lunch:
- Gevulde eitjes
- Waterkerssoep
- Zalm en papillote van Lionel
- Citroentaart
Wijnadvies: een Chardonnay uit Chili van Heritage of een jonge witte Bourgogne.
Vis-Diner:
- Gravad Lax van Jaap
- Exotische zalm
Wijnadvies: een Viognier uit Frankrijk of Chili.
- Choco eitjes
Uitgebreide diner:
- Lamsfilet met thijmsabayon
- Lamsgebraad met
- Tatin van witlof
Wijnadvies: Een Pauillac of een rode wijn gemaakt van de Cabernet Sauvignon druiven
Kaas plateau en
Lammala toe of citroen sorbet-ijs.
De meeste gerechten kunnen met een tuinkers-boterlammetje begeleid worden.
Bron: het web - cuisinne van Sophie