Koffie: Zwart als de duivel, heet als de hel, puur als een engel, zoet als de liefde! (Talleyrand 1754-1838)
Over koffie
Koffiebonen zijn de zaden van bessen die groeien aan de koffiestruik.
Over het algemeen geldt: "Hoe hoger de plaats waar de koffieplant groeit, des te beter de koffie".
Er zijn verschillende koffiebessen, maar de twee bekendste zijn toch wel de Arabica en de Robusta.
De Arabica is de koningin onder de koffiebonen. Zij wordt verbouwd in hoger gelegen streken met een goede regenval.
Arabica koffie heeft een mild en subtiele volle smaak, een hoge kwaliteit en een laag cafeïnegehalte.
De Arabica wordt verbouwd in de hoger gelegen gebieden van Afrika en Zuid-Amerika en heeft een fijne geur en is niet erg krachtig.
Deze koffieboon wordt voor ongeveer 65% van de totale koffieproductie gebruikt.
De Robusta is een koffieboon die vooral in de lager gelegen koffie gebieden van Afrika en Azië wordt aangetroffen.
De Robusta heeft een stevige smaak en wordt vaak gecombineerd met Arabica, om aan melanges extra kracht te geven.
De ene koffieboon is de andere niet.
Er zijn enorme verschillen in de smaak van koffie?
De smaak kan pittig, vol, droog, rond, mild of juist heel stevig zijn.
Om koffie te kunnen typeren spreken we van vier hoofdsmaken:
Zoet,
Rins,
Bitter en
Neutraal.
Koffie krijgt een zoete smaak als tijdens het branden van de koffiebonen suiker is toegevoegd.
Een rinse smaak wil zeggen dat de koffie iets zurig en pittig is.
Uiteindelijk zijn de meeste koffiesoorten melanges van de Arabica- of Robustaboon.
Een melange wordt verkregen door verschillende soorten koffiebonen met elkaar te mengen.
Ook het land van herkomst van de koffiebonen is uiteraard van invloed op de smaak van de koffie.
Koffie Branderij Mocca d'Or
Van oudsher staat Mocca d’Or koffie bekend om zijn kwaliteit.
Het geheim van de kwaliteit van de koffie schuilt in het deskundig mêleren en branden van de koffieboon.
Mêleren is vakwerk, gebaseerd op jarenlange ervaring.
Wanneer ongebrande (groene) koffie binnenkomt, keuren we de bonen op kleur, vorm, grootte en snede van de boon.
'We snuiven de geur op en voelen hoe hard de bonen zijn.
Daarna wordt deze groene koffie gebrand in een miniatuur proefbrander.
Vervolgens zetten we kleine beetjes koffie die zorgvuldig worden geproefd en vergeleken door de kwaliteitsmanager. Alleen met de bonen die aan al onze kwaliteitseisen voldoen, werken we verder.'
Het branden van de koffie
De belangrijkste bewerking van de koffie is het branden.
Koffie krijgt haar kleur door verhitting. Mocca d’Or koffie wordt extra langzaam op ambachtelijke wijze geroosterd volgens het unieke SlowRoast brandprocedé.
De bonen worden gewenteld in een gesloten trommel, terwijl deze wordt verhit.
Op het moment waarop het koffiearoma vrij komt, moet het branden worden gestopt.
Op deze manier komt de smaak van de bonen optimaal tot zijn recht. De koffie wordt snel gekoeld om nabranden te voorkomen, dit gebeurt op een koelzeef.
Als de koffie gekocht gaat worden krijgt Mocca d'Or eerst kleine monsters aangeboden die op een monster brandertje gebrand wordt. Na het branden wordt de koffie door vakmensen geproefd en er wordt een keuze gemaakt welke koffie gekocht gaat worden.
Wanneer de koffie binnen komt wordt er nog een aantal monsters getrokken uit de partij en op de zelfde wijze gebrand en geproefd.
Alle ingrediënten worden met zorg geselecteerd en gecontroleerd.
Van groene boon tot geurige koffie!
Het verpakken van de koffie
Koffiebonen, espresso koffie, snelfiltermaling; wat u ook kiest, steeds smaakt de ambachtelijke koffie van Mocca d’Or vers en geeft zij haar heerlijke aroma pas vrij in uw kopje.
Ook daar zit een stukje vakmanschap achter.
Het geheim van koffie is namelijk even heerlijk als vluchtig.
Wanneer koffie in aanraking komt met lucht, zullen smaak en aroma minder worden. Daarom verpakt Mocca d’Or de koffie zorgvuldig.
Espresso
Mocca d’Or espresso wordt direct na het branden verpakt in een unieke blikverpakking met gepatenteerde ventieldop.
Vervolgens rijpt de koffie zes weken in het blik, dit geeft de koffie een bijzonder karakter.
Koffie in kilo pakken
Door koolzuur in de verpakking te blazen, wordt de aanwezige zuurstof verwijderd.
Door deze methode blijven de aroma's van de koffie beter behouden dan bij vacuüm verpakken.
De koffie blijft daardoor langer vers dan u gewend bent.
Bij vacuüm verpakken wordt de lucht uit de verpakking gezogen, maar nooit 100%, smaak en aroma zullen daarom toch veranderen.
Bewaartip
Zuurstof en vocht doen koffie geen goed. Bewaar koffie daarom altijd in een goed sluitend blik.
Zo blijven bonen twee maanden en gemalen koffie circa twee weken in een prima conditie.
Wilt u de koffie langer bewaren? Dan kunt u koffiebonen goed verpakt in het vriesvak bewaren.
Hou er wel rekening mee dat bij het ontdooien wat condens ontstaat. En vocht heeft een negatieve invloed op de kwaliteit.
Deze koffie's zijn bij De stadslogement in Steenwijk verkrijgbaar.
Bron: mocca d'Or - koffie weetjes - levelt - compagnie
|