Op elke fles wijn zit een etiket.
Maar... wat staat er op zo'n etiket, wat vertelt het ons?
Elk land heeft zijn eigen etiket regels en wetten.
Sommige dingen zijn verplicht, soms mag er extra informatie opstaan.
Het moet ons een goed idee geven wat we in onze handen hebben.
Een afbeelding van een landgoed of kasteel mag niet lijken op dat van een hoger geklasseerde wijn.
Let op; op een etiket staat niet vermeld hoe het weer was voor en tijdens de oogst!
Heeft het net geregend, heeft het al gevroren, was er extreme warmte.
Er staat ook niet op of de pluk begon onder optimale omstandigheden, of dat het eigenlijk al te laat was. Globaal kunnen we stellen hoe het jaar in het algemeen was.
Dit verschilt echter per streek en zelfs per plaats.
In de 'nieuwe wijnlanden' is het oogstjaar niet zo belangrijk omdat de kwaliteit elk jaar vrijwel hetzelfde is.
Hieronder een overzicht van diverse landen met ieder hun eigen regels.
Frankrijk
In dit geval een etiket uit "Haut-Medoc", een gebied in de Bordeaux. Klik op het etiket voor vergroting. Het gaat om een "cru Burgeois" wijn.
1- produktie-zone van de wijn.
2 - naam en adres van de handelaar.
3 - alcohol percentage (niet te zien op foto).
4 - op het domein gebotteld.
5 - inhoud van de fles (niet te zien op foto).
6 - afbeelding van kasteel.
7 - naam van de wijn.
8 - jaartal (niet te zien op deze foto).
9 - zilveren medaille 2004.
Een château-naam mag alleen gevoerd worden als dit ook echt bestaat, (paar steentjes is genoeg).
De cru benaming mag alleen op de fles staan als het château het recht heeft deze te voeren.
Een plaatje mag alleen als het op het château lijkt.
Van hoog naar laag geclassificeerd;
grand cru = topwijn.
cru bourgeois = kwalificatie net onder grand cru.
A.O.C. = kwaliteitswijn uit een nauwkeurig omschreven gebied.
De EU -Term is ="VQPRD" = Vins de Qualités Produits dans des Regions Déterminées.
Tafelwijn met geografische aanduiding (vin de pays) = wijn uit bepaalde streek, die de titel aoc. niet haalt.
Tafelwijn (vin de Table) = Het jaartal hoeft niet op het etiket omdat het vaak een mengwijn uit verschillende jaren en streken.
Soms staat er extra informatie op een etiket
* Grand Vin = Dit is een niets zeggende betekenis.
* Superieur = Het gaat om wijn met meer alcohol dan gemiddeld en die langer op fust heeft gerijpt.
* Grande Reserve = Wijn die minimaal 3 jaar (witte wijn) of 4 jaar (rode wijn) gerijpt heeft in vat / fles.
* Cuvée = Hier gaat het om mengwijn.
* Cru Bourgeois = Deze wijn komt qua kwaliteit net onder de grand cru wijnen.
* Als de wijn ergens in de prijzen gevallen is, staat dat meestal op de fles vermeld.
* Bij wijnen uit de 'nieuwe wereld' staat altijd de gebruikte druivensoort op het etiket.
ITALIË
Van hoog naar laag geclassificeerde wijnen zijn;
DOCG; denominazione controllata e garantita.
* plaats van herkomst, productie wijze en de kwaliteit zijn gegarandeerd. De wijn is herkenbaar aan de genummerde banderol OP of OVER de CAPSULE.
DOC; denominazione di origine controllata.
* plaats van herkomst en de produktie wijze zijn gegarandeerd. De TOEKENNING is per PRODUCENT.
IGT; indicazione geografica tipica.
* voor de beste regionale wijnen uit een bepaalde plaats, (geen DOC). De druivennaam staat op etiket vermeld.
VINA DA TAVOLA;
* alle andere wijnen. Sommige van de beste wijnen uit Italië die gemaakt zijn zonder inachtneming van de wettelijke voorschriften. Vooral in Toscane zijn deze wijnen geliefd.
SPANJE
Van hoog naar laag geclassificeerde wijnen zijn;
VINOS DE PAGO;
* Wijnen afkomstig van 1 wijngaard. Deze wijnen moeten aan de strengste eisen voldoen en gebotteld zijn op het wijngoed zelf.
Als de hele wijngaard binnen de grenzen van een gekwalificeerde en gecontroleerde herkomstbenaming valt en ook zo geregistreerd, mag deze de naam "ge-kwalificeerde wijngaard" voeren.
D.O.Ca; Vinos de Denominacion de Origen Califada.
* Wijn met een gewalificeerde en gecontroleerde herkomst benaming.
Wijn met lange tijd een hoog kwaliteitsniveau.
De eerste wijn in deze catogorie was RIOJA (1991).
Een van de eisen is dat de D.O.-status 10 voorafgaande jaren in het bezit moet zijn. De wijn moet gebotteld zijn of op het wijngoed, of de bottelarij moet over een nauwkeurig kwaliteitscontrole-systeem beschikken.
D.O.; Vinos de Denominacion de Origin.
* Wijn met gecontroleerde herkomstbenaming.
Dit zijn wijnen met een goede reputatie en aan veel eisen voldoen. Om een D.O.-status te krijgen, moet het gebied 5 voorafgaande jaren zijn erkend als kwaliteits wijnen gebied.
V.C.I,G.; Vinos de Calidad con Indicacion Geografica.
* Kwaliteitswijn met geografische benaming.
Wijnen uit een bepaald geografisch gebied.
Vino de Mesa.
* Tafelwijn (onderverdeeld in V.T en tafelwijn).
Laagste categorie wijnen, ook voor amateur wijnmakers die goede wijn maken.
V.T.; Vinos de la Tierra
* Landwijn. Duidelijk herkenbare wijn met lokale eigen-schappen en minder strenge eisen als kwaliteitswijn.
* Tafelwijn; Alle andere wijnen.
Termen op het etiket;
VINO JOVEN; jonge wijn , direct na het bottelen drinken.
CRIANZA; Minimaal 6 maanden op eikenhout gerijpd, voor rioja (12 maanden). Verkoop pas vanaf het 3de jaar.
RESERVA; wijn uit een uitstekend wijnjaar.
Hij moet minimaal 3 jaar gerijpd hebben waarvan minimaal 1 jaar op eikenhout. Pas 4 jaar na oogst mag deze wijn in de verkoop.
GRAN RESERVA; wijn uit een uitstekend wijnjaar.
Hij moet 2 jaar in eikenhout gerijpd hebben en 3 jaar in de fles. Hij mag pas pas in het zesde jaar na oogst worden verkocht.
Voorbeeld: wijn in oktober 1992 geoogst. Hij moet 5 kalenderjaren rijpen; 2 jaar op eikenhout (barricas) en 3 jaar op fles. Deze wijn mag dus pas vanaf 1 januari 1998 de bodega verlaten.
DUITSLAND
In Duitsland zijn wijnen in 4 kwaliteitsklassen ingedeeld.
Van hoog naar laag geclassificeerde wijnen zijn;
QUALITATSWEIN MIT PRADIKAT;
* Hier gelden de hoogste wettelijke eisen. De wijn moet afkomstig zijn uit een van de 13 gebieden waar wijn verbouwd wordt. Het verbeteren met suiker is niet toegestaan.
Er zijn 6 verschillende PRADIKATE; Hoe hoger het suikergehalte in de most, hoe hoger het pradikat. Men drukt de hoeveelheid suiker in de most uit in graden OESCHLE. Het hoge suikergehalte verkrijgt men door laat te oogsten.
- Kabinett = 73 gr.oeschle.
- Spatlase = 85 gr.oeschle. (late oogst)
- Auslese = 95 gr. oeschle. (bijzonder rijpe druiven).
- Beerenauslese = 125 gr.oeschle. (druif voor druif alleen de zeer rijpe druiven)
- Eiswein = +125 gr.oeschle. (minimaal 7 graden vorst, dan pas oogsten)
- Trockenbeerenauslese = 150 gr.oeschle. (druif voor druif alleen de zeer rijpe druiven).
QUALITATSWEIN bestimmter ANBAUGEBIETE;
* Q.b.A. Kwaliteitswijn uit een bepaald aanbouwgebied.
LANDWEIN;
* Een wijn met typische kenmerken voor het betreffende gebied en met een karakteristieke naam.
TAFELWEIN;
* Eenvoudige wijnen met weinig alcohol ( minimaal 5%).
Zij mogen niet de naam van het gebied dragen en worden niet gecontroleerd.
ZUID AFRIKA
Het land kent meer dan 50 regionen en ongeveer 5000 druiventelers.
Kwaliteitswijn noemt men; WIJN VAN OORSPRONG of wine of origin (WO). Men gebruikt hier zowel het Afrikaans als het Engels. Men mag doen wat men wil op het etiket.
De gecertificeerde wijnen worden wel getest en MOGEN (hoeft niet) na goedkeuring een speciaal zegel op de capsule dragen.
Weskaap / Westerncape zijn wijnen samengesteld uit verschillende gebieden. Minder nauwkeurig omschreven: KUSTSTROOK / Coastal Region.
VONKELWYN is een cremant met 2de gisting op de fles.
EDELOES / NOBLE LATE HARVEST is een rijke, natuurlijk zoete wijn van laat geoogste druiven met edele rotting.
Verenigde Staten van Amerika (California)
Op de etiketten staat vooral het DRUIVENRAS als de wijn tenminste 75% daarvan gemaakt is.
AVA staat voor AMERICAN VITICULTURAL AREA, wat een begrensd herkomst gebied is.
VINEYARD DESIGNATED staat voor: 'bepaalde wijngaard'
Californië
Over het verzamelen van etiketten?
The Wine Label World
Een site die wijnetiketten verzamelt van de hele wereld en dan voorraal diegene met thematische onderwerpen zoals auto's, bloemen, dans, dieren, kunst, enz...
Verzamelen en ruilen met mensen van over de ganse wereld.
users .skynet.be/winelabelsworld
Meer weten over geschiedenis van de wijnetiketten, bezoek deze site
www.vinografia.nl/geschiedenis.html
Bron: Productschap wijn
|