Oorsprong van koffie
"Hoe is koffie eigenlijk ontdekt?"
De bekendste overlevering vertelt het verhaal van Kaldi, een Abessijnse geitenhoeder.
Zijn gewoonlijk slome geiten dartelden op een dag rond als nooit te voren.
Bij nader onderzoek ontdekte Kaldi dat ze rode bessen van een struik in de heuvels hadden gegeten.
Hij proefde deze bessen zelf en voelde zich net zo monter als de geiten.
Een monnik uit een nabij gelegen klooster proefde ook van de bessen. Tevens deelde hij de bessen uit aan zijn medemonniken.
Het gevolg was dat de monniken, al kauwend op de bessen, de hele nacht konden blijven bidden zonder slaperig te worden.
Eerst werden de koffiebessen in hun geheel gegeten, of tot pulp gestampt en vermengd met dierlijk vet, waarvan dan eetbare balletjes werden gerold.
Later dronk men een soort wijn van gefermenteerde koffiepulp.
Rond het jaar 1000 na Chr. maakte men brouwsels van gedroogde vruchten, bonen, schillen en de rest.
Rond de dertiende eeuw begon men de bonen te roosteren en te malen.
Dit was het begin van de populariteit van koffie. Tegen het einde van de vijftiende eeuw werd er koffie verbouwd in Perzië, Egypte, Turkije en Noord-Afrika.
Koffiehuizen deden hun intrede.
Koffie werd in eerste instantie geassocieerd met alles wat rebels of duivels was.
Maar toch heeft geen enkel verbod het serveren van koffie tot stilstand kunnen brengen.
En gelukkig maar, want u zou uw heerlijke kopje koffie toch voor geen goud willen missen?
Bron: Kaldi - Espresso powerhouse -