Nord-Pas-de-Calais
Noordelijke nuchterheid
De keuken van de meest noordelijke stuk van Frankrijk is sterk beinvloed door de aangrenzende België.
Veehouderij
"Belle bleue" -rund
Varkensvlees
Gevogelte, kip en
Gans
Landbouwprodukten
Aardappelen
Witlof, meeste landproduktie
Pissenlit (Confit de pissenlits)
Chicorée-Sla
Appelen
Vis
Garnalen
Mosselen
Paling
Suiker en banketbakkerswerk
Suiker
Chuques du Nord
Babeluttes de Lille
Pannenkoeken
Gaufres
Sottises de Valenciennes (per ongeluk ontdekt = een sottise)
Cramiques (botermelkbrood met rozijnen)
Brioches
Rabarber (taart)
Tuiles ou cours d'Arras
Kazen
Maroilles A.O.C.
Maroilles gris of Vieux Lille, met als bijnaam de "Puant"
Boulette d'Avesnes, (wordt later met paprika gekruid)
Le Dauphin
Bergues
Belval - Kazen met bier geaffineerd
Monts des Cats
Vleeswaren
Foie Gras
Dranken
Cider
Bier
Eau de Vie de Genièvre
Gastronomie
Carbonades flamandes, met bier en uien
Potjevlesch: terrine van witvlees in gelei (kalfsvlees, konijn, kip met spek en witte wijn - gedurende 3 uur gegaard in de oven)
Craquelots
Hochepot, (soort stoofpot met runder-, kalf- en schapenvlees + varkenspoot en diverse groenten)
Waterzoï van zoetwatervis
Goyere of Flamiche met maroilles
Preitaart
Witlof, als sla, gebakken of à la flamande
Knoflooksoep
Andouillette de Cambrai
Paling in het groen
Lucullus (bladerdeeg gevuld met gerookte rundertong en foie gras)
Escavèche (vis-conserve in marinade)
Bijzonder
Braderie de Lille met ±10.000 exposanten. foto: Lauwers
Eerste zaterdag in september vanaf 15.00 uur
Land van de Moules-Frites en Prachtige uitzichten
|