Webshop Eleveld Steenwijk
Aanmelden nieuwsbrief Eleveld Steenwijk
Eleveld Steenwijk

Nederlandse wijnen

Drinkt u wel eens een glas wijn van eigen bodem?
De kans op een ja wordt ieder jaar groter, want er komen steeds meer en betere Nederlandse wijnen op de markt.
De KLM zorgde vorig jaar voor een doorbraak in de internationale erkenning door in de business class een droge witte Nederlandse wijn te schenken.
En in het Gelderse Groesbeek is de bouw van een proeflokaal en kenniscentrum voor Nederlandse wijnbouw gestart.
Hoogste tijd dus om meer over Nederlandse wijnen te weten te komen.
 

Al door de Romeinen werd er in Nederland wijn verbouwd.
En ook in de eeuwen daarna hielden wij ons in eigen land met wijnbouw bezig.
Na een periode van stilte zijn er in de jaren '70 van de twintigste eeuw in Zuid-Limburg weer een aantal initiatieven gestart, waaronder dat van Hugo Hulst van de Apostelhoeve. Toen hij ontdekte dat het fruit in zijn boomgaard, gelegen op een zonnige helling van het Jekerdal, substantieel eerder rijp was dan dat in de omgeving, startte hij de aanplant van wijnstokken.
De druiven deden het goed in dit microklimaat en inmiddels is de Apostelhoeve de grootse en bekendste Nederlandse wijngaard.

 

Nederland goed voor zo'n 750.000 flessen wijn

Nederland telde in 2006 in totaal 124 hectare wijnakkers, goed voor een kleine 750.000 flessen wijn.
Het grootste deel hiervan wordt door de 45 professionele, commerciële wijnbouwers geproduceerd.
Hoe komt het dat de wijnbouw in ons land zo'n vlucht heeft genomen?
Het verbouwen van wijn is vooral zo gegroeid in de jaren '90 toen nieuwe kruisingen van druivenrassen op de markt kwamen.

Door de vroegrijpheid van deze nieuwe rassen schoof de wijngrens 300 kilometer naar het noorden. Daardoor is het nu zelfs mogelijk om in Noord-Holland in kleigrond druiven te verbouwen.
De nieuwe rassen zijn beter bestand tegen schimmels dan hun voorgangers.
Een reden waarom de vaak natte augustusmanden in Nederland voor minder problemen zorgde in de wijnbouw dan bijvoorbeeld in Frankrijk en Duitsland.
Zowel de druif als de bodem zijn van groot belang voor de wijnbouw.
De combinatie van mergel en löss, zoals we die in Zuid-Limburg vinden, maar ook de lössgronden in Gelderland zijn heel geschikt voor druiventeelt.

Klassieke en nieuwe druivenrassen
De Nederlandse wijngaarden zijn te verdelen in de klassieken en de modernisten.
Het klimaat in Zuid-Limburg laat toe dat de meeste wijnbouwers daar werken met de klassieke druivenrassen.
De wijngaardenier die met nieuwe druivenrassen werkt schaart zich onder de modernisten. Afhankelijk van hoe de wijn gemaakt wordt, kan een druif verschillende wijntypen opleveren. De nieuwe druivenrassen zijn bij het publiek nog niet zo bekend. Welk type wijn mag u verwachten bij de volgende voor Nederlandse tafelwijn toegestane druiven?

Nieuwe druivenrassen
Millot: levert een licht fruitige Beaujolaisachtige tot redelijk zwaar Bordeaux-achtige wijn op.
Foch: een licht fruitige Beaujolaisachtige tot redelijk zwaar Bordeauxachtige wijn.
Regent: levert een goede rosé op en fruitige rode of zware tanninerijke wijnen, Merlot-achtig.
Rubens: frisse Rieslingachtige wijnen.
Melody: Pinot Blanc type wijnen.
Rayon d'or: Riesling karakter, uitgesproken zuren met grapefruitbittertje in de afdronk.
Solaris of horizon: Chardonnay-type wijnen.

 

Eigen gezicht: wijn met fruittonen
De Nederlandse wijnen hebben een eigen gezicht.
Dat is in de witte wijn terug te vinden in de fruittonen van wit fruit, zoals appel en citrus. De rode wijnen hebben meestal fruittonen van rood fruit, zoals bessen.
Ook wordt er geëxperimenteerd met hout in de wijn, dat geeft de wijn een wat rijpere toon en meer kruidigheid.
De kwaliteit van de hier geproduceerde wijnen, zowel rood als wit, is van een steeds hoger niveau. Nederlandse wijn wordt vooral in de eigen streek gedronken.
Wijnhandels vinden het leuk om een wijn uit de eigen streek aan te bieden en ook restaurants zetten graag een streekwijn op de kaart.


Enkele wijngaarden:

Wijngaard Maronesse in Marknesse
Wijngaard Maronesse is gelegen in de Noordoostpolderin 2004 begonnen is met de aanplant van druivenstokken..
Op de gaard staan 7750 druivenstokken van 10 rassen.

De wijngaard verzorgt rondleidingen met proeverij.
U wordt begroet in de ontvangstruimte met koffie of thee. In deze ruimte vindt u veel informatie over de teelt van druiven en het maken van wijn.
Tijdens de rondleiding kunt u zien hoe u een druif moet snoeien, hoe de groei verloopt en welke werkzaamheden er allemaal bij komen kijken.
In de wijnmakerij wordt u uitgelegd hoe de wijn wordt gemaakt en hoe een druif tot wijn wordt.
In de wijnkelder kunt u zien hoe de wijn bewaard wordt.
Na afloop van de rondleiding heeft u de gelegenheid wijn te proeven middels een spoedcursus waarbij u een goede wijn leert kennen en waarderen.

'We hebben onze eigen wijnmakerij ook kunnen realiseren in 2008.
Het heeft heel wat werk gekost, maar het resultaat mag er dan ook wel wezen vinden we zelf. Een mooie moderne wijnmakerij waar we met behulp van de computer onze eigen wijnen kunnen gaan produceren, we hebben er veel zin in
.'

Tijdens de rondleiding neemt de wijngaardenier u mee door de wijnmakerij, en naar de barrique kelder waar de rode wijnen liggen te rijpen op eiken houten vaten.

'Bij ons kunt u genieten van de rust van de wijngaard' en de wijngaardenier kan u veel vertellen over de aanleg en onderhoud van de wijngaard en het maken van wijn en wat daarbij komt kijken.
'Voor de ontvangst van bezoekers hebben we een bezoekersruimte gemaakt in de voormalige koestal, verder hebben we in 2006 een wijnkelder gebouwd (in de voormalige gierkelder) en een terras aangelegd, waar in de zomer gasten buiten kunnen zitten.
Hier kunnen de rondleidingen beginnen en de proeverijen gehouden worden (als het weer het toelaat)'.

De rondleidingen en proeverijen zijn voor groepen van ongeveer 15 tot 50 personen.
'Dus tot ziens in de wijngaard !!!!' Cor en Riek, Roland en Gea van der Veeken.

Voor een afspraak kunt u bellen met 0527-291236 of 06-20936261
www.maronesse.nl


De Apostelhoeve in Maastricht
De Apostelhoeve is één van de grootste, oudste en bekendste wijngaarden van Nederland. Al sinds jaar en dag wordt de hoeve bewoond door de familie Hulst. Hugo Hulst is van huis uit fruitteler en het bedrijf heeft ook nu nog vele hectaren appelboomgaard.
In 1970 startte hij met de aanplant van wijnstokken.
De helling die hij daarvoor gebruikt ligt in het Jekerdal op het zuid-oosten.
Door de ligging tegen de heuvel is er een goede beschutting tegen de koude westenwind. De wijngaard is in de loop der jaren regelmatig uitgebreid. Het wijndomein beslaat nu inmiddels zes hectare en levert vier mooie droge witte wijnen van de klassieke Müller-Thurgau, Auxerrois, Riesling en Pinot Gris druiven. De jaarlijkse productie ligt zo rond de 50.000 flessen wijn.
Mathieu Hulst nam de leiding enkele jaren geleden over van zijn vader Hugo. Hij leerde het vak na de tuinbouwschool in de praktijk en door regelmatig stage te lopen in het wijngebied de Elzas. 'Zes hectare lijkt misschien weinig, maar in de Elzas vinden ze zo'n oppervlakte al heel wat.'
Bezoek mogelijk op afspraak. www.apostelhoeve.nl

Wijngaard De Linie in Made, Noord-Brabant
Vorig jaar april maakte de KLM bekend dat zij in haar business class op internationale vluchten de droge witte De Linie 2005 gaat schenken.
Een internationale doorbraak voor de Nederlandse wijn en een mooie waardering voor het product van Marius van Stokkom. De eigenaar en wijnmaker van De Linie studeerde voedingsmiddelentechnologie aan de hogere landbouw technologische school in 's Hertogenbosch.
Hij besloot in 1977 tot de aanleg van een eigen wijngaard en experimenteerde een aantal jaren met diverse druivenrassen en wijnbereidingsprocessen.
De wijngaard ligt beschut aan de zuidzijde van het dorp en is inmiddels ruim een hectare groot, goed voor jaarlijks zo'n 10.000 flessen.

Van Stokkom maakt alleen van de beste druivenrassen uit de Elzas gebruik waaronder Gewürztraminer, Riesling, Pinot Blanc en Pinot Noir.
De witte wijn heeft een duidelijk Frans karakter en wordt gemaakt uit meerdere druiventypen. Daarnaast loopt er al een aantal jaren een experiment met het cultiveren van enkele rode druivenrassen, met als doel om uiteindelijk ook een evenwichtige rode Nederlandse wijn te kunnen maken.
Rondleidingen mogelijk op afspraak. www.delinie.nl


Biologische Wijnhoeve De Colonjes in Groesbeek
Het Gelderse Groesbeek staat sinds kort te boek als het grootste wijndorp van Nederland.
Het afgelopen jaar plantten vijf boeren 14.000 wijnstokken. Samen met het land van wijnhoeve De Colonjes telt Groesbeek nu bijna tien hectare wijngaarden.
Ook wordt er aan een wijnbouwcentrum in het dorp gewerkt, waarvan de kelder voor opslag van Groesbeekse wijn zal dienen.
Een proeflokaal en kenniscentrum voor Nederlandse wijnbouw komen op de begane grond. "De wijnbouw in Maastricht is vergelijkbaar met die in Groesbeek, omdat in Zuid-Limburg en rond Groesbeek de voor wijnbouw zeer geschikte lössgrond te vinden is", volgens Freek Verhoeven, eigenaar van De Colonjes. "Bijzonder van de Gelderse wijnbouw is bovendien, dat wij een rode wijn van een gekruiste Cabernetdruif maken. Verder wordt in Nederland bijna alleen witte wijn gebotteld".
Verhoeven plantte in 2001 de eerste 2000 stokken Regent. De Colonjes behoort vanwege het gebruik van de nieuwe druivenrassen voor haar wijnen tot de modernisten. Met Pasen presenteerde zij de nieuwe wijnen 2006: drie witte wijnen op basis van de Johanniter- of de Rieseldruif en drie rode wijnen van de Regent- of Cabernetdruif.
Verhoeven koos voor een biologische wijngaard en biedt daarmee milieuvriendelijk geproduceerde en smaakvolle wijnen met het EKO-keurmerk.
Rondleidingen mogelijk op afspraak. www.wijnhoevedecolonjes.nl


Hof van Twente in Bentelo
Wijngaard Hof van Twente staat in het mooie Twentse landschap.
In 2000 zijn hier de eerste 7.500 wijnstokken geplant op een stuk grond van bijna drie hectare.
De eerste wijnen 't Nieuwland rood 2002 en 't Nieuwland wit 2002 vielen bij de eerste officiële Nederlandse wijnkeuring in 2004 direct al in de prijzen.
Inmiddels hadden Roelof en Ilse Visscher wegens de goede kwaliteit van de eerste wijnen de wijngaard uitgebouwd tot vierenhalve hectare. In de nabije toekomst willen zij verder uitbreiden naar acht hectare.
Het assortiment wijnen van het Hof van Twente bestaat uit twee witte wijnen, een rosé en een rode wijn. Visscher gebruikt zowel nieuwe druivensoorten: de Regent, de gekruiste Cabernet en de Johanniter, als klassieke druivensoorten: de Riesling voor zijn wijnen. Naast wijngaard is Hof van Twente ook zorgboerderij. Voor mensen met een verstandelijke beperking, leerproblemen of mensen met een arbeidshandicap zijn er leerwerkplekken beschikbaar en worden er activiteiten voor de dagbesteding georganiseerd.
Rondleidingen en proeverijen op afspraak. www.twentewijn.nl
 

Wijngaard Wageningse Berg
Op de Wageningse Berg ligt sinds enkele jaren een wijngaard van 2,3 hectare.
In deze eerste Nederlandse biologische wijngaard worden nieuwe vroegrijpe druivenrassen gebruikt die weinig gevoelig zijn voor meeldauw.
Vanwege de vroegrijpheid worden de druiven elk jaar rijp en leveren ze goede wijn.
De wijn is in het begin verkocht via een 'wijnabonnement'.
Vanaf 2003 was de oogst veel groter waardoor nu de verkoop plaatsvindt via de locale wijnwinkels.
Tijdens rondleidingen en open dagen kunt u de wijngaard bezoeken plus de wijn proeven en kopen .

Ook als u een eigen wijngaard over- weegt, kunt u hier vele tips vinden, zowel voor een kleine hobby-wijngaard, alsook voor de aanleg een professionele wijngaard

Meer informatie: Els en Jan Oude Voshaar www.wijngaardwageningseberg.nl

Wijnhoeve de Houterd uit Schijndel (Noord-Brabant) maakt de beste rode wijn.
Een uit de hand gelopen hobby.
Zo omschrijft Jan de Wildt zijn liefde voor het zelf produceren van wijn.
“Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in het productieproces van wijnen. Ik heb in het verleden heel wat vakanties en lange weekenden doorgebracht in de wijnbouwgebieden in Duitsland en Frankrijk . "
Slechts enkele jaren geleden strijkt de Wildt neer op een boerderij in het buitengebied van Schijndel.
De grond behorende bij de boerderij brengt hem op het idee wijnboer te worden.
Er komt echter nogal wat om de hoek kijken vóór wijn, wijn is.
De Wildt is echter niet voor een kleintje vervaard.
“Ik ben me gaan verdiepen in welke druivensoorten er zijn, welke het meest geschikt zijn, welke materialen je nodig hebt en ik heb diverse cursussen doorlopen vóór er één druivenstruik in mijn wei stond”, aldus de wijnboer.

De wijnbouw in Nederland is nog pril, maar de laatste jaren wel explosief gestegen wat niet wegneemt dat, volgens de Wildt, velen nog aan het experimenteren zijn in hoe en met welke rassen de beste wijnen geproduceerd kunnen worden.
“Door het relatief vochtige klimaat heeft iedereen veel last van schimmelziektes zoals de valse meeldauw.
In het buitenland zijn rassen ontwikkeld die daar resistent voor zijn en die planten kan je dan weer het beste gebruiken”,
legt hij uit.
 

Het Betuws Wijndomein uit Erichem maakt de beste witte wijn.
Een van de eerste bedrijven in de Betuwe die zich op commerciële wijze bezig houdt met de teelt, verwerking en afzet van tafel- en wijndruiven en wijn.
Het Betuws Wijndomein is 2004 gestart met het planten van de eerste druivenstokken,.
Na vele uren hard werken en de nodige studie, heeft in oktober 2006 de eerste oogst plaatsgevonden.
Inmiddels zit ook de veelbelovende oogst van 2008 in het vat.

De druiven en de wijn worden op een ecologisch verantwoorde wijze geproduceerd.
Er wordt geen gebruik gemaakt van chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen en kunstmestsoorten.
Hierop wordt gecontroleerd door SKAL.
 www.betuwswijndomein.nl


De Reestlandhoeve uit Balkbrug wint met zijn rosé.
Een wijngaard in Nederland op de grens van Overijssel en Drenthe is een sterke loot binnen wijnbouw Nederland.

Het wijngoed staat, ondanks zijn jonge leeftijd, bekend om zijn goede wijnen.
Het wijngoed, gelegen in het Reestdal, heeft uitstekende condities zoals een ijzeroer houdende, zanderige en waterdoorlatende bodem.
De goede wijnen worden zeer gewaardeerd door tophoreca en de echte wijnliefhebber.
Er zijn reeds verschillende nationale en internationale prijzen gewonnen met de wijnen.
meer weten: kijk op www.dereestlandenhoeve.nl


Domaine het Hof
Een fraaie en ommuurde wijngaard in Gelderland
In het hart van Gelderland, genesteld op de Veluwezoom, met ruim uitzicht over de Achterhoek ligt in Dieren, op een lichte glooiing, de grootste ommuurde wijngaard (2 hectare) van Nederland!

Youp en Riet Cretier nodigen u van harte uit om te komen kijken op deze Nederlandse wijngaard van ruim twee hectare.
Biologisch

Al sinds 1992 is het terrein van de wijngaard biologische grond.
Sinds die tijd zijn er geen chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmeststoffen meer gebruikt.
Het stuk grond heeft dus een biologisch certificaat van de stichting Skal, het instituut dat de uitvoering en controle op o.a. het EKO-keurmerk verzorgt.
De biologische druiven en de wijn die zijn geoogst, hebben dus het EKO-keurmerk.

Het biologisch evenwicht bewaren we door zoveel mogelijk gebruik te maken van bijvoorbeeld natuurlijke vijanden van insecten en andere plagen. Lieveheersbeestjes, sluipwespen, zweefvliegen en diverse vogelsoorten trekken we aan door begroeiing onder de druiven.
Muizen en mollen bestrijden we met roofvogels, reigers en ooievaars.
De bijzondere muur

Domein Hof te Dieren, wijngaard, ligt op een unieke locatie.
De wijngaard is aan drie zijden ommuurd met een bakstenen muur van 2.75 meter hoogte.
Deze muur dateert uit 1885 en is aangelegd om een zogenaamd meso-klimaat te creëren.
Door de muur en de ook aan drie zijden liggende bomengordel van oude 30 tot 40 meter hoge beuken en eiken, heeft de noorden- en westenwind nauwelijks vat op de wijngaard.
Minder wind betekent in voorjaar en zomer een hogere temperatuur.
Hoewel de lange zijde van de muur voor een groot deel naar het noordoosten gericht is, konden er toch allerlei soorten lijfruit tegen geweekt worden. Hoe? Wel een vernuftig systeem met een spouwmuur zorgt bij zonnig weer voor een enorme opslag van warmte, die tijdens de nacht naar de binnenmuur wordt uitgestraald.
Helaas is de muur op een aantal plaatsen dringend aan renovatie toe.
De Stichting Twickel bekijkt in de komende jaren op welke wijze dit herstel het beste gerealiseerd kan worden.
www.domeinhoftedieren.nl


Avitera
Een grote wijngaard in Gelderland
Huub, Ans, Reon en Saria Baars nodigen u uit…….
Toen ze in 1991 het bedrijf van hun ouders kochten hadden ze al het idee dat er andere mogelijkheden waren naast een agrarisch bedrijf.
Gezien de centrale ligging in de omgeving van Zeddam, ‘s Heerenberg en het mooie uitzicht op het Montferland, was het idee van een camping al gauw geboren.
In 2000 was het zover en zijn ze gestart met mini camping De Hartjens.

Het is, zoals veel gasten het omschrijven, een camping waar men zich welkom en thuis voelt.
Een groter compliment hadden we niet kunnen wensen.

Als ondernemend stel dat houdt van uitdagingen zochten ze iets om het bedrijf en de camping meerwaarde te geven.
Ze kwamen tot de conclusie dat de wijnbouw in al zijn facetten een goede optie is.
In 2004 zijn met hulp van veel vrijwilligers de eerste wijnstokken aangeplant.

De wijngaard, de wijnmakerij, het proeflokaal en terras noemen ze Avitera wijngoed, wijn van A tot Z in Azewijn.
Avitera, misschien voor u nog een raadselachtige naam, voor ons betekent het een uitnodiging voor u.

“Wees welkom en geniet op ons wijngoed in Azewijn".
www.avitera.nl

Sonnewei
Een prachtige wijngaard gelegen in de omgeving van Lichtenvoorde
Wijngaard Sonnewei in Corle is een prachtige wijngaard, idyllisch gelegen tussen het Rommelgebergte en het natuurgebied Korenburgerveen in Winterswijk.
De wijngaard is te bereiken via een openbaar wandelpad tussen de Dollemansweg en de Korenburgerveenweg.
De ingang van het pad bevindt zich ongeveer 50 meter naast het perceel Dollemansweg 6.
Diverse wandel- en fietsroutes door de mooie omgeving van Winterswijk en Corle maken gebruik van het pad.
De wijngaard bestaat uit 3300 druivenplanten die zijn geplant op een oppervlakte van 1 hectare.
Voornamelijk oude rode druivenrassen zijn aangeplant waarvan het grootste gedeelte Pinot Noir is.
Daartussen groeien enkele rijen van de vroeg rijpe Pinot Madeleine en de welbekende Merlot staat op de meest beschutte plek.
Kwaliteit bij de druivenoogst staat voorop en daarom wordt een gedeelte van de geteelde druiven vlak voor de oogst verwijderd en weggegooid. Hierdoor neemt de kwaliteit van de achtergebleven druiven aanzienlijk toe.
Dus minder kwantiteit maar meer kwaliteit is ons motto
www.sonnewei.nl


Hoeve Nekum
Dit één na oudste wijngoed van Nederland ligt in het Jekerdal, het oudste wijnbouwgebied van Nederland.
Vlakbij Maastricht, in het schitterende Jekerdal, ligt het monumentale wijngoed Hoeve Nekum.
Het weer in het Jekerdal is het warmst en droogst van Zuid -limburg.
De hoeve wordt sinds 1934 bewoond door de familie Bollen. Sinds 1988 staan er wijnstokken op de landerijen van Hoeve Nekum.
Van de geoogste druiven worden met de modernste techniek witte en rode wijnen gemaakt, die bij diverse keuringen prijzen gewonnen hebben. Hoeve Nekum was in 2003 het beste wijngoed van Limburg.
Rondleidingen uitsluitend voor groepen op afspraak Wijngoed Hoeve Nekum Maastricht
www.hoevenekum.nl


Wijngaard de Boekenderhof Maastricht
Domein De Stad Maastricht bestaat op dit moment uit twee duurzaam aangelegde en beheerde wijngaarden,
de Boekender Wingerd (een kleine 2 ha groot en op Maastrichts grondgebied gelegen) en
de Weerter Wingerd (ruim 2,5 ha groot en op Meerssens grondgebied gelegen), samen Wijngaard de Boekenderhof vormend.
De wijngaarden liggen in de zogenaamde Landgoederenzone, in het relatief warme Maasdal.
Tip! Samen met vier andere Limburgse wijngaarden is recent een nieuwe Limburgse witte wijn op de markt gebracht onder de naam CorioMosa.
Meer info is te vinden op de website van deze wijngaard.

Wijngoed Fromberg Ubachsberg
Wijngoed Fromberg in Ubachsberg (3 ha) is de enige hellingwijngaard in Nederland die volledig naar de zuidelijke zon gekeerd ligt.
En het is bovendien de hoogst gelegen wijngaard van Limburg.
www.fromberg.nl

Domaine d'Elkandré Meijel
Wijnbouw Domaine d' Elkandré in het Noord-Limburgse Meijel is inmiddels uitgegroeid tot 1,5 ha en teelt de druivensoorten Rivaner, Kerner en Chardonnay.
Heden ten dage produceren de gebroeders Kanders op professionele wijze een mooie frisse en fruitige witte wijn die doet denken aan een fraaie Elzasser.
ELKANDRÉ wijn smaakt heerlijk bij vis en lichte kazen, maar vormt vooral een perfecte combinatie met de eveneens uit Noord-Limburg afkomstige asperges.
Meer info: kijk eens op de website van Elkandré.

Wittemer Wijngaard Wahlwiller
Op de heuvels langs de kleine Zinselbeek bij Wahlwiller ligt nog een stukje aards paradijs.
Tintelende Wittemer wijnen vinden hier hun oorsprong.
Sinds 1999 hebben Wim Hendriks en Leny van Bavel het beheer overgenomen en de oude tradities zoveel mogelijk hersteld.
De “Wittemer Wijngaard” produceert weer “Wittemer Wijn” van de druivensoorten Riesling, Müller Thurgau, Pinot Noir en een enkele Pinot Gris.
Meer info: kijk eens op de website van www.wijngoedwahlwiller.nl .

Wijngoed Kranenburg
In het oosten van Nederland in de gemeente Bronckhorst ligt "Wijngoed Kranenburg".
Niet ver van Vorden, met zijn 8 kastelentocht, worden op ca. 1,5 ha beekklei op milieuvriendelijke wijze druiven verbouwd.
U bent van harte welkom www.wijngoedkranenburg.nl
 
Wijngoed Thorn
Wijngoed Thorn is in 2001 begonnen met het telen van druiven en het maken van wijn in het Limburgse stadje Thorn.
Het teeltoppervlak bedraagt ruim 2 ha. en de wijnproductie bedraagt ongeveer 16.000 flessen per jaar.
Na zijn wijnbouwopleiding aan het SLVA in Duitsland is Harry Vorselen met een gezonde dosis pioniersmentaliteit begonnen aan het opbouwen van Wijngoed Thorn.
Het maken van kwaliteitswijn o.a. door middel van beperkte opbrengsten per druivenstok is de eerste prioriteit.
Dit streven heeft reeds geresulteert in het behalen van verschillende "sigilles de qualité" bij de FICB-keuring van de Confrérie des Chevaliers du Vin Limbourgois.

Wijngoed Thorn verbouwt de druivenrassen
Pinot Auxerrois,
Pinot Gris,
Pinot Noir en
Dornfelder.
De witte wijnen worden in moderne roestvrijstalen temperatuurgestuurde tanks opgevoed.
Voor de rode wijnen gebruiken we de traditionele barriques van Frans eikenhout.

De wijnkelder is gevestigd aan de Steeg 5 in Thorn en hieraan verbonden is het proeflokaal aan de Bogenstraat 12A.
Moderne technieken en de hoogste kwaliteitseisen in combinatie met toewijding en passie staan garant voor karaktervolle maaslandse wijnen van Wijngoed Thorn.
In de zomer kunt u ook op het terras van een heerlijk glas wijn en een hapje genieten.

Domein Aldenborgh Eys
De naam Domein Aldenborgh verwijst naar de burcht Eys.
In de Middeleeuwen bevond zich dit motte- of bergkasteel boven op de Boerenberg.
Aan de voet van deze berg ligt nu het wijnhuis Aldenborgh. De wijnen worden gemaakt van eigen biologisch geteelde druiven.
De wijngaard en het wijnhuis zijn eigendom van Gerrie en Peter Pelzer.
kijk eens op de website van dit wijngoed

Wijnplantage "Sjtejneberg" Mesch-Eijsden
De wijnplantage "Sjtejneberg" ligt op de zuid- helling van de Steenberg (120 meter boven N.A.P.), nabij het pitoresque dorpje Mesch, 12 kilometer ten zuiden van Maastricht.
De wijngaard wordt onderhouden door 5 enthousiaste amateur wijngaardeniers, die zich verenigd hebben in de stichting de Wijngaardeniers Mergelland.
Elk jaar rond begin september houdt "Wienplantaasj Sjtejneberg" een open dag. Naast rondleidingen, worden er dan prachtige wandelingen door de omgeving georganiseerd.
Adres: Grijze Graaf 4 in Mesch-Eijsden. Meer info op de website van deze wijnplantage.


Chateau Gilbert Kasteel Wijnandsrade
In nauwe samenwerking met de Confrérie des Chevaliers du Vin Limbourgeois biedt Chateau Gilbert de mogelijkheid op één plaats van alle goede Limburgse wijnen te genieten al dan niet in combinatie met een typisch Limburgs streekgerecht.
Al deze wijnen en ingrediënten voor de streekgerechten zijn hier ook te koop.
Tevens kunt U de eigen wijnmakerij en de wijngaard bezoeken.
Adres: Kasteel Wijnandsrade, Opfergeltstraat 2 c in Wijnandsrade.


Domaine Backerbosch Cadier en Keer
De wijngaard Backerbosch bevindt zich in Cadier en Keer, ten oosten van Maastricht, direct naast de golfbaan “Het Rijk van Margraten” en aanpalend Missiehuis.
De wijnberg is genoemd naar de Romeinse villa “Backerbosch".
Wijn van Domaine Backerbosch wordt jaarlijks gebotteld met genummerde etiketten welke voor elke jaargang speciaal ontworpen worden door een lokaal bekende kunstenaar.
Meer info kunt u vinden op de website van Backerbosch.

Wijngaard Hoeve Roozendael Beesel
Het landgoed is gelegen ten zuidwesten van Reuver.
De totale oppervlakte is iets meer dan 7 hectare.
De westzijde bestaat uit bos en de rest bestond oorspronkelijk uit agrarische gronden.
Na aankoop is dit deels omgezet tot wijngaard, tot tuinen en tot een natuurtuin. Op landgoed Roozendael is begin 2001 begonnen met de aanleg van de wijngaard.
Op het landgoed worden diverse cursussen, workshops en arrangementen aangeboden.
Meer info: kijkt u eens op de website van Hoeve Roozendael.

De Heikamp

Wijndomein St Mauritius
De wijngaard ligt op een heuvel in de nabijheid van de monu-mentale parochiekerk van de Heilige Mauritius in Schin op Geul.

Het perceel van circa 1 hectare is in 1995 voor de helft aange-plant met de druivensoorten
Auxerrois,
Chardonnay,
Pinot Gris en
Pinot Noir.
Eventuele uitbreiding is in de toekomst dus nog mogelijk.
Marcel Neven maakte een karaktervolle Chardonnay met een lichte houtrijping, waarmee hij heeft aangetoond dat het in Limburg ook mogelijk is van hoogwaardige druivenrassen prima wijn te maken.
Marcel Neven, “Wijnboer van het Jaar” bij de keuring van 2006 en als een van de weinige wijnbouwers in de Benelux, gerechtigd om het EKO-keurmerk te mogen voeren!.
Door intensieve bemesting en het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen zou de opbrengst van ± 2500 flessen per jaar aanzienlijk verhoogd kunnen worden maar juist dat is taboe op wijndomein 'Sint Mauritius'.
Hier staat het welzijn van de natuur voorop en gaat kwaliteit boven kwantiteit.
Zo worden schadelijke insecten bestreden met roofmijten, sluipwespen en zweefvliegen.
Schimmelziekten worden te lijf gegaan met een zelfgemaakt kruidenextract en zelfs de wespennesten in de grond worden met rust gelaten!
Het is dan ook niet verwonderlijk dat zij bij toprestaurants zoals Château St. Gerlach en Kasteel Erenstein op de wijnkaart staan...
Een boeiende rondleiding door de wijngaard wordt afgesloten met een heuse wijnproeverij in huize Neven in de Graafstraat.
www.wijndomeinsintmauritius.nl

Wijngaard Hesselink (Winterswijk)
De oppervlakte van de wijngaard is 3,60 ha. Er zijn 10.000 druivenstokken geplant van onder andere de volgende rassen:
Regent,
Johanniter,
Solaris,
Frühburgunder,
Pinotin,
Nero,
Rondo en
Salome.

Het produceren van goede Nederlandse wijn is mogelijk geworden door het ontwikkelen van nieuwe rassen die in dit klimaat passen.
Er worden in de wijngaard ook rondleidingen gegeven met een uitgebreide uitleg over de druiventeelt en vinificatie.
Aansluitend kunt u kiezen voor een wijnproeverij (eventueel geserveerd met stokbrood en stukjes kaas) en uitleg over de verschillende wijntypes.
Indien u interesse heeft in een rondleiding en/of wijnproeverij, neem gerust even contact op voor de mogelijkheden.
Vredenseweg 168
7113 AE Winterswijk-Henxel
Telefoon: (0543) 56 22 43


Wijndomein Besselinkschans (Lievelde)
Wijndomein Besselinkschans is een wijngaard van 4,5 ha in de Gelderse Achterhoek te Lievelde.
Ze verbouwen de nieuwste, resistente druivenrassen waar ze samen met de Coöperatief Verenigde Achterhoekse Wijnbouwers en de wijnmakers Markus Regnery en Oliver Meckler uit Zuid-Afrika de prachtigste wijnen van maken.
Naast het aanschaffen van onze wijnen kunt U terecht voor een excursie in onze wijngaard, fietstochten door de nabije omgeving (eigen fietsenverhuur), wijnproeverijen en groepsarrangementen.
In Nederland is het sinds enkele jaren mogelijk om wijndruiven te produceren en daar goede wijnen van te maken, hoe dit in z'n werk gaat en hoe de wijnen smaken kunt u beleven door een excursie in onze wijngaard te boeken.
Voor familie, vrienden of groepen een leuke en leerzame ervaring.
Neem contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden.
Clemens en Marga Weenink
Heringsaweg 18
7137 PH Lievelde
Telefoon (0544) 37 91 41
Fax (0544) 37 91 37


Wijngoed Dierkinck (Winterswijk)
In het mooie Winterswijkse coulissenlandschap, op een steenworp afstand van de buurtschaps Miste ligt “Wijngoed Dierkinck”.
Op een mozaïekvloer van leem, zavel en grind rondom de monumentale scholtenboerderij, telen wij op milieuvriendelijke wijze onze druiven.
Na ruim een jaar van voorbereiding zijn we in 2004 gestart met de aanleg van onze wijngaard.
Na de aanplant van zo'n 8000 wijnstokken zijn we intensief bezig geweest met de verdere opbouw van onze wijngaard.
Door de juiste balans van bemesting, grondsoort en teelt en door gebruik te maken van rassen die geschikt zijn voor ons klimaat hebben de stokken zich in de eerste 2 jaar uitstekend ontwikkeld, hetgeen in 2005 al tot een bescheiden oogst geleid heeft.
De keuze van onze druivenrassen bepaalt de basis voor de kwaliteit van de wijn.
Wij hebben voornamelijk vroegrijpe druivenrassen aangeplant die meeldauwresistent en daarmee uitermate geschikt voor ons klimaat zijn.

Onze blauwe druivenrassen zijn:
Regent (geeft een krachtige, tanninerijke, donkerrode, volle wijn),
Rondo (geeft een fruitige wijn en is daarmee zeer geschikt voor b.v. rose),
Dornfelder (is een traditionele druivensoort en geeft een krachtige, rode wijn),
Muscat blue (geeft een muskaat smaak, maar ook geschikt als tafeldruif) en
Nero (zeer geschikt als tafeldruif, goed voor hart en bloedvaten).

Onze witte druivenrassen zijn:
Solaris (geeft een krachtige, volle, witte wijn),
Johanitter (geeft een frisse, fruitige, witte wijn) en
Merzling (geeft een frisse, fruitige, witte wijn)
Jan Wikkerink & Esther en Bert Dondergoor
Wissinkweg 2B
7109 BC Winterswijk-Miste
Telefoon (0543) 565544


Wijngaard de Beekerij in Beltrum
De laatste jaren is door verbetering van de methoden om wijn te maken en de verdere veredeling van druivenrassen mogelijk geworden om in de Achterhoek wijnstokken aan te planten die goede druiven produceren.
Wijngaard de Beekerij bestaat uit 2 ha druivenplanten.
De planten zijn allemaal meeldauwtolerant.
Ze verbouwen
Rondo,
Regent,
Marechal foch,
Solaris,
Triumphe 'd Alsace,
Johanniter en enkele nieuwe rassen.
De eerste oogst was in 2005.
De wijngaard ligt rondom de boerderij, op een steenworp afstand van "rivier de Slinge" en wordt omringd door houtsingels en hoge esgronden.
Ze telen op een milieuvriendelijke manier.
Ronald en Miranda StegersBeekenweg 1
7156 RT Beltrum
Telefoon (0544) 48 13 53


Wijnboerderij 't Heekenbroek
Gerund door Job en Neeltje Huisman.
Ze zijn ongeveer 10 jaar bedrijfsleider geweest op een akkerbouwbedrijf en een akkerbouwproefboerderij in Groningen en daarna 13 jaar medeondernemers in een diervoederfabriek in Drempt.
In de zomer van 2005 hebben ze het roer omgegooid.
Samen werken in en om een boerderij, zoals ze jarenlang in Groningen deden, is voor hun de ideale manier van leven.
Na informeren bij diverse wijngaardeniers hebben ze in september 2005 besloten om een wijngaard te beginnen.
De soorten druiven, de inrichting van de wijngaard en natuurlijk ook de naam van de wijngaard zijn enkele zaken waar ze in eerste instantie mee bezig zijn gegaan.
Het werd "Wijnboerderij ´t Heekenbroek" omdat ze zich nu toch weer "boer" voelen mede door onze achtergrond. ´ t Heekenbroek is vernoemd naar het gedeelte van Landgoed de Ulenpas waar de boerderij aan grenst.
Deze boerderij maakte vele jaren terug deel uit van dit landgoed.
12 mei 2006 zijn de eerste druivenstokken gepoot en is het avontuur echt begonnen.
Inmiddels is de wijngaard 2 ha groot en hebben we de beschikking over een terras en een bezoekersruimte “de Dobbe”.
Tellingstraat 7
6996 DZ Drempt
Telefoon (0314) 381 988


Wijngaard Havelte

Nederland kent nog meer wijngoederen.
Hieronder volgt een opsomming van wijngoederen groter dan 1 hectare


Noord-Holland
De Acker van Thijmen (Nibbixwoud)
Wijndomein de Slootgaert (Waarland)
Wijngaard Amsteltuin (Amstelveen)
Wijngaard de Swanenplaats (Venhuizen)
Beemster Wijngaard (Middenbeemster)

Zuid-Holland
Domein de Vier Ambachten (Zuidland)

Utrecht
Wijngaard aan de Breede Beek (Amersfoort)

Overijssel
Hof van Twente (Bentelo)
Wijngaard Varsenerhof (Ommen)
Wijngaard Baan (Wierden)

Gelderland
Wijnhoeve de Hoge Veluwe (Otterlo)
Wijngaard Hoef (Hurwenen)
Wijndomein Oude Waalstroom (Hurwenen)
De kleine Heerlijkheid (Horssen)
Wijnhoeve Kunneman (Geesteren)

Noord-Brabant
Domaine les Damianes (Sint-Oedenrode)
De Daalgaard (Cuijk)
Wijngaard Dassemus (Chaam)
Wijngaard "Hof van Baarle" (Baarle-Nassau)
Wijngaard "De Santspuy" (Etten-Leur)
Wijndomein "Van der Herstraten" (Zundert)

Limburg
Wijngaard Hoeve Roozendael (Reuver)
Wijngaard St. Martinus (Vijlen)
Domein De Stad Maastricht (Maastricht)
Domein De Wijngaardsberg (Ulestraten)

Zeeland
De Druivengaerde (Wissenkerke)
’t Vierendeel (Vrouwenpolder)
De Druiverank (Serooskerke)
De Kleine Schorre (Dreischor)
Wijngaard De Oorsprong (Oudelande)



Meer weten over Nederlandse wijngaarden:
www.nederlandsewijngaarden.nl


Bron: drinksonly - dewijnhoek - smaakvolontdekken - www limburg - Nederlandsewijngaarden - wwwdeachterhoek - foto: Flitter-Fever