Meta's appeltaart
Meta's appeltaart
Een succes nummer van Meta.
De appeltaart voorbereiden en wanneer je gasten aan tafel aanschuiven voor een gezellig diner, schuif Meta de taart in de oven zodat het huis heerlijk gaat geuren tijdens het hoofdgerecht..... genieten!
Wel 100 g rozijnen in warm water.
Snijd 3 friszoete en stevige appels in vieren.
Verwijder de klokhuizen en snijd de parten in dunne schijfjes.
Meng in een schaal met de 1 el kaneel, 30 g suiker, 3 el honing, 100 g grof gehakte walnoten en de (uitgelekte) rozijnen.
Verwarm de oven voor op 160 graden.
Rasp de gele schil van een citroen.
Klop met een mixer 100 g boter, 100 g suiker, de citroenrasp, een mespunt zout, 2 eieren, 125 gr bloem en 1 tl bakpoeder tot een glad beslag.
Bedek de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de rand in met boter.
Klop nog 1 ei los.
Leg een vel filodeeg middenin de springvorm en bestrijk met ei.
Leg een tweede vel er haaks op en bestrijk ook met ei.
Snijd de overige vellen op de vouwlijnen in 3 repen en snijd deze in de breedte doormidden.
Bekleed hiermee de rand van de springvorm: bestrijk de vellen met ei en plak ze dakpansgewijs, van onder naar boven, op elkaar, zodat het deeg over de rand hangt.
Schep het beslag in de vorm en strijk glad.
Verdeel het appelmengsel erover.
Vouw het deeg over de vulling naar binnen, laat in het midden onbedekt.
Bak de taart in 70 min. goudbruin; dek af met aluminumfolie als hij te snel kleurt.
Laat afkoelen en bestrooi met poedersuiker.
Een extra van Meta: gegratineerde sinaasappel
Pers 1 sinaasappel uit en halveer 4 sinaasappels .
Snijd met een puntig mesje of grapefruitmesje het vruchtvlees los van de schil en snijd de partjes los.
Leg de sinaasappels met het snijvlak naar boven in een ovenschaal.
Verkruimel 10 bitterkoekjes (in keukenmachine) en verdeel het kruim over de sinaasappels.
Verwarm in een steelpan 25 g boter en 4 eetlepels honing al roerend tot een siroop.
Schenk driekwart ervan over de sinaasappels en roer het sinaasappelsap door de rest van de siroop.
Schenk dit mengsel op de bodem van de schaal.
Zet de schaal in het midden van de oven op 200 °C. en laat de sinaasappels in 25 minuten zacht en warm worden.
Leg de sinaasappels op vier borden en schep op elk wat Griekse yoghurt .
Wietze schenk hierbij een heerlijk zoete Muscat.
Bron: Meta - allerhande