Webshop Eleveld Steenwijk
Aanmelden nieuwsbrief Eleveld Steenwijk
Eleveld Steenwijk

Marrokko

Aroma's uit Marokko

De overheerlijke, rijke traditionele Marokaanse keuken staat bekend als een van de beste van de Arabische wereld.
Het is een belevenis op zich: neem er de tijd voor om ervan te genieten


Eten in Marokko gebeurt volgens rituele gebruiken, die verwijzen naar de eetgewoontes bij de Berbers.
Vrouwen en mannen eten meestal gescheiden.
Voor er gegeten wordt, worden de handen zorgvuldig gewassen, de gasten houden hun handen boven een bekker,
de gastheer giet er lauw water over.

Vroeger at men met de rechterhand, tegenwoordig is bestek gewoon geworden.
Na het eten wordt de mond gespoeld.

Dranken zijn gewoonlijk mineraal of gewoon water of frisdranken maar ook wijn en bier zijn verkrijgbaar.


Couscous
in al zijn vormen, een symbolisch gerecht.
Gestoomd griesmeel (gemaakt van harde tarwe) dat geserveerd wordt met een ragout van lamsvlees,
of andere vleessoorten met veel saus en groenten.
Deze groenten, zijn afhankelijk van het seizoen, rapen, wortelen, courgettes, kool, pompoen, zelfs aardappelen.
Er worden zachte kruiderijen gebruikt zoals tomaten, look, peper, kurkuma, saffraan, kaneel of een mengsel dat
"ras-el-hannout" genoemd wordt.
Harissa, een pimentsaus met look, zout, komijn en olie biedt een oplossing voor hen die graag pikant willen eten.


Tajine
De tajine is een ronde schotel met een kegelvormig deksel.
Oorspronkelijk is een tajine een stoofpot van vlees en beenderen, met veel olijfolie en weinig groenten.
Nu, zijn he voedzame stoofpotten van vlees en groenten en/of gedroogd fruit.

Stoofpot van lamsvlees, kaneel, citroen en mint.

Mechoui

Wordt traditioneel buiten bereid voor veel gasten.
Een volledig schaap of lam wordt aan een lange paal gespietst.
Hij wordt gevuld met peterselie, peper, zout, look en veel boter en wordt dan traag gebraad.
Als het lam wordt opgediend krijgt de eregast het beste stukje: het oog!

Taboulé = Salade van griesmeel met groenten
Kebap- en keftabrochetten
Harira = 
Linzensoep van Berberse oorsprong, ook bekend als "ramadan soep".
Chorba beida
Chorba har

Soep van lamsvlees, gekookt met ui, look, platte peterselie en selderij.
Chorba har is de zelfde soep met toevoeging van tomaten en gesneden koriander

Kesra, Rond en plat brood
Muntthee, met verse muntblaadjes
Wordt voor de maaltijd gedronken, of erna.
Een theepot wordt gevuld met zwarte chinese thee en een grote bos munt.
De pot wordt bijna verder gevuld met grote brokken broodsuiker (kegelvormige, niet volledig geraffineerd suikerbrokken).
Nu wordt de pot gevuld met kokend water en de thee moet even trekken.
Bij het uitschenken houdt men de pot zeer hoog zodat een schuimlaagje op de thee komt.


Comes de gazelles = Gebak met amandelpasta
Briouates = Honingtaartje gemaakt van brik- of filodeeg, gevuld met olie, boter, suiker, gehakte noten en honing.






Bron: Fons Nicolay