Webshop Eleveld Steenwijk
Aanmelden nieuwsbrief Eleveld Steenwijk
Eleveld Steenwijk

Marinades

Marinades

Basis ingrediënten voor marinades:
Knoflook, Gember, Citroen (of limoen), ui of bosui wijn, rood of wit, tijm, laurier
Nooit zout gebruiken, het zou de sappen aan het vlees onttrekken.

Vlees een nacht lang marineren in rode wijn en dan +/- 5 uur lang laten sudderen...
 Erg lekker! (Denk aan Coq au Vin)

Marinades kunnen ook gebruikt worden als afblusvocht voor de saus.

Sherry en Madeira zijn ook goede marinade-mogelijkheden.

Diverse marinades:
Klassieke marinade voor vlees
Rode wijn, olie, sjalotjes, peperkorrels, kruidnagels, tijm, rozemarijn en laurierblad.

Marinade provencale
Rode wijn, herbes de provence, olijfolie, gesneden knoflook, zout en peper.

Indiaanse-marinade
Sesamolie, witte wijn, gesneden knoflook, witte wijn en curry-poeder (+ eventueel tandori-kruiden of paprika-poeder).

Soja-marinade
Sojasaus, olie, knoflook en iets witte wijn.

Exotische marinade
sojasaus, Marsala (of Cream Sherry), bruine suiker, knoflook, gember en olie.
Lekker bij zalm

Gember-marinade
Iets witte wijn, iets soja-saus, sesamolie, gesneden knoflook en gesneden gember.
Iets pittiger = vers gesneden spaanse peper erbij!

 Sinaasappel-marinade
Iets witte wijn, sinaasappelsap, honing of suiker, peper, olie en selderij.

Marinade voor vis
Limoen, bleekselderij, dille, ui, witte wijn en wat peper.

Exotiesche marinade voor gamba's
Gemalen geelwortel (kurkuma), gemalen komijn, geraspte gember, citroengras (geplet), bruine basterdsuiker en kokosmelk.
P.S. Niet langer dan 1 uur marineren!

Marinade voor levertjes
Ketjap, knoflook, bruine suiker, scheutje rode wijn, wat kerriepoeder, sambal en eventueel iets gember.

Marinade voor kip en kalkoen
Witte wijn, honing, ketjap, olie, knoflook, mosterd, tijm, rozemarijn en gemalen peper.

 Exotische marinade voor kipspiesjes
Het sap van 2 citroenen + 4 knoflookteentjes, 3 lepels olie,
1 lepel komijn, 1 lepeltje piment, 1 lepel tijm, wat kaneel, wat
sumac en wat saffraan.

Saffraan marinade
Knoflook, amandelen, saffraan en olie. (lekker bij kip)

Marinade voor spare-ribs
Rode wijn of Port, olie, gezeefde tomaten, citroen, sambal, warcestershire, knoflook, suiker en peper.

Marinade voor varkensvlees
Uien, knoflook, wijn of Armagnac, olie, gesneden marjoraan en peper.

Marinade voor rundvlees
Rode wijn, azijn, olie, Cognac, korianderzaadjes, kruidnagels, kaneel, bouquet garni en peper.

Marinade voor groente
Cider azijn met iets water aan de kook brengen.
Suiker, mosterd zaadjes, peperkorrels en een dikke ui eraan toevoegen en laten afkoelen.
Dan nog wat laurier en verse munt erbij doen.
Heerlijk voor 'voor'gekookte bietjes.

Marinade voor fruit  
Rode wijn, suiker, steranijs, citroen of limoensap, eventueel kaneel.

Aardbeien uit Plougastel (Bretagne), zijn lekker met rode wijn, suiker, munt en dikke room.


Afblussen
Giet een scheut wijn in een braadpan of bakblik nadat u het vlees eruit hebt gehaald om de korstjes van de bodem los te weken.
Laat het indikken en u heeft een heerlijke jus.


Sauzen
Bijvoorbeeld een Bearnaise-saus.
Witte wijn en sjalotjes, afgerond met boter, dragon en limoensap.
Heerlijk bij een biefstuk
Ook lekker bij gepocheerde zalm of zalmforel.