Webshop Eleveld Steenwijk
Aanmelden nieuwsbrief Eleveld Steenwijk
Eleveld Steenwijk

Marchese Antinori

Marchese Antinori

De Antinori familie heeft het wijn maken al meer dan 600 jaar in het bloed zitten.
Het wijnbedrijf Antinori werd opgericht in 1385 en op dit moment is het de 26e generatie, Piero Antinori, die het bedrijf leidt.








Piero Antinori wordt inmiddels bijgestaan door zijn drie dochters, Albiera, Allegra en Alessia.

Antinori zit het wijnmaken al 26 generaties (sinds 1385) in het blauwe bloed.
Altijd is een Antinori met de productie van wijn bezig geweest.
De Italiaanse markies Piero Antinori houdt heden ten dage kantoor in het fraaie Palazzo Antinori, midden in Florence gelegen aan het Piazza degli Antinori.
Onder het familiemotto “Te Duce Proficio” (onder uw leiding ga ik voorwaarts) leverden de Antinori’s hun strijd voor kwaliteitsverbetering van Italiaanse wijnen. Nu staan zij te boek als de gedreven producent die Italië de weg wees naar vernieuwing.

De wijnen van Antinori, afkomstig uit de provincies Toscane en Umbrië, zijn de wijnen waar de markies zich persoonlijk met elke fase van productie en distributie bezig houdt.
In de provincies buiten Toscane en Umbrië pakte Antinori de zaken net zo krachtig aan.
Hier produceren zij nu wijnen die onder hun eigen vertrouwde naam op de markt komen en waarvan bijvoorbeeld Prunotto en Tormaresca reeds deel uitmaken van onze collectie.
Zoals Piero Antinori bij het wijn maken al vroeg heeft gebroken met zinloze tradities en nieuwe technieken ontwikkelde die zijn tafelwijnen tot wereldberoemde Super Tuscans hebben verheven, zo heeft hij ook zijn blik eerst buiten Toscane en vervolgens buiten Italië gericht.
Het gevolg zijn wijngaarden in de Verenigde Staten, Chili, Hongarije (waar ook een eigen fabriek staat waar eikenhouten vaten worden gemaakt) en Nieuw-Zeeland.
Het is het oog voor traditie en innovatie dat het huis Antinori heeft gemaakt tot wat het nu is.

In 2007 heeft Piero Antinori voor de vierde maal de Lifetime Achievement Award, die wordt toegekend aan die persoon die het meest gedaan heeft ter bevordering van de kwaliteit van wijnen wereldwijd, in ontvangst mogen nemen.
Op Vinitaly 2006 is Antinori uitgeroepen tot Best Winemakers of the Year.
Deze trofeeën kan de markies in zijn prijzenkast zetten naast de andere oscars, prijzen en onderscheidingen die Antinori verdiend heeft.

De Antinori familie heeft een groot aantal wijngaarden, te weten:
•Peppoli - Chianti Classico - Toscane
•Tignanello - Chianti Classico - Toscane
•Badia a Passignano - Val di Pesa - Toscane
•Monteloro - vlakbij Florance - Toscane
•Guado al Tasso - Bolgheri - Toscane (Maremma)
•Aldobrandesca - Zuid Maremma - Toscane
•Pian delle Vigne - ten zuiden van Montalcino - Toscane
•Castello della Sala - Orvieto - Umbria
•Le Mortelle - nabij Grosseto - Toscane
•La Braccesca - Montepulciano
•Tormaresca - Puglia
•Montenisa Franciacorta Brut SA DOCG - Antinori Montensa CERVARO

Antinori heeft in het zuiden van Italie en Puglia 2 prachtige wijndomeinen, te weten
Bocca di Lupo en
Masseria Maime. Beide wijngaarden zijn ondergebracht in het bedrijf Tormaresca.

Cervaro
Strogele wijn met een complex fruitig bouquet waar hints van citrus, ananas, peren en vanille (van het hout) in zijn te ontdekken.
De smaak is mooi, vol en met een duidelijk karakter. Verder zijn hints van bloemen te ontdekken.
Deze blend wijn uit Umbria is gemaakt van 85% Chardonnay en 15% Grechetto.
De druiven van deze mooie witte wijn komen van de 15 tot 20 jaar oude wijngaarden van het domein Castello della Sala.
De wijngaarden liggen op een hoogte tussen de 200 en 400 meter.
De grond is kalkrijk, vol met fossielen van de zee en klei.

Direct na de pluk worden de druiven gekoeld om ervoor te zorgen dat zij vrij koud in de pers terecht komen.
De druiven worden separaat geperst en gefermenteerd.
Om een zo mooi mogelijk aroma te verkrijgen worden de schillen ca. 8 uur in de most geweekt. Voor de verdere gisting van de wijn gaat deze, gedurende 15 dagen, in 225 liter grote Frans eiken barriques.
De verdere rijping geschiedt daarna voor ca. 5 maanden in houten barriques.
Voordat de wijn wordt gebooteld wordt de blend gemaakt.
Vervolgens blijft de wijn voor verdere rijping nog zo'n 10 maanden op de fles in de kelders van het domein.




Op dit moment geen Antinori wijnen beschikbaar!


Bron: Antinori - wikipedia