Madiran
![]() Vroeger werd de naam Madiran niet gebruikt als aanduiding van de wijnen uit deze streek. Het district noemde men toen Vic Bilh en dat betekent Vic Vieux, wat weer werd afgeleid van Vicus Vetules, de vroegere naam van het gebied. Dit duidt erop dat de Romeinen deze plaats al hadden uitgekozen voor hun wijngaarden en die Romeinen wisten heel goed de beste plkken uit te zoeken. In de middeleeuwen brachten de Benedictijnen hier de druivensoort Tannat, volgens overlevering namen ze die mee uit de Bourgogne (van hun klooster in Vougeot). De Tannatdruif geeft de Madiranwijn zijn specifieke karakter. Eeuwen geleden al genoot Madiran een goede naam. De wijn doorstond door zijn kracht lange reizen en kon lang rijpen. Naar verluidt was Madiran favoriet bij Franse pastoors, traditioneel liefhebbers van een stevig glas wijn. ![]() De traditionele Madiran moet soms wel 5-6 jaar rijpen voordat hij gedronken kon worden. De naam Tannat zegt het al: tanninerijk. Deze markante rode wijn past vooral goed bij sterke vlees- en wildgerechten. Bron: dgs - jacques Roos |