Webshop Eleveld Steenwijk
Aanmelden nieuwsbrief Eleveld Steenwijk
Eleveld Steenwijk

Loire

Loire

Het Loire-dal vormt het hart van Frankrijk.
Het heeft als toepasselijke bijnaam 'Jardin de la France', Tuin van Frankrijk. 
Behalve om z'n kastelen is de Loire ook bekend om z'n wijnen. 
Die zijn in hoofdzaak wit en komen uit vier afzonderlijke gebieden. 
Van west naar oost zijn dat: 
Muscadet, 
Anjou-Saumur, 
Touraine
en 
Centre
In de Muscadet draait alles rond de melon de Bourgogne
Men laat de strakke droge wijn daarvan vaak na gisting op z'n gistbezinksel (sur lie) in de tank liggen tot aan de botteling. 
De lagering sur lie laat hem lichtjes parelen.
In Anjou staat veel Chenin Blanc , de meest typische druif van de Loire. 
Het aardige is dat hij zowel beendroge als rijke zoete wijn kan produceren. 
Zie bijvoorbeeld Coteaux du Layon. 
Anjou is ook een gebied voor rood, eerst en vooral van Cabernet Franc.

In Saumur is het beeld vergelijkbaar, met Saumur-Champigny als AOC voor uitstekende rode. 
Het soort rood dat je gekoeld bij vis kunt drinken. 
Saumur is echter vooral bekend als stad waar veel mousserende wijn vandaan komt, Saumur Brut of Crémant de Loire.

In Touraine is er voor elk wat wils. 
Rode in Bourgueil en Chinon, droge witte van Sauvignon Blanc en lang rijpende (half)zoete cheninwijnen in Vouvray en Montlouis. 
Wat ze allemaal delen is hun frisse, levendige karakter. 
Verder het binnenland in is het vooral Sauvignon Blanc wat de klok slaat. 
Sauvignon met een uitgesproken mineralig accent, wel te verstaan. 
Deze wijnen komen uit appellations als Sancerre, Pouilly-Fumé en Menetou-Salon. Over referentiewijnen gesproken? 

Nog meer weten.....

De Loire is met een lengte van ruim 1.000 kilometer de langste rivier van Frankrijk.
De rivier ontspringt in de Ardeche, het zuidoosten van Frankrijk. Via Orléans, Tours en Nantes stroomt de Loire naar de Golf van Biscaye, waar hij uitmondt in zee. De Loire wijnstreek strekt zich uit in de vallei aan weerszijden van de rivier, van Orléans tot Nantes. De Loirevallei staat vooral bekend om de frisse en fruitige, overwegend witte wijnen, die erg goed gekoeld gedronken kunnen worden.
Geschiedenis
De Loirestreek was ooit Engels bezit. De streek werd terugveroverd op de Engelsen na een beslissende veldslag bij Orléans in 1429, onder aanvoering van de legendarische Jeanne d’Arc. Dat was het begin van de bloeitijd van de Loire. Voor veel Franse vorsten werd het een geliefde verblijfplaats. Ze konden er ongestoord genieten van de mooie omgeving en bovendien jagen op wild. De Loire wordt vanwege haar prachtige landschap ook wel de Jardin de la France, ofwel de ‘Tuin van Frankrijk’ genoemd. De Franse vorsten hebben veel indrukwekkende kastelen nagelaten, waaronder Château Chambord (met 440 vertrekken!) en het prachtige Château Chenonceau.
De Loire is ook het land van talloze grotten.
De kastelen en huizen in de streek werden gebouwd met behulp van tufsteen. Het tufsteen kon op geringe diepte uit de bodem worden gehouwen. Onder de grond is tufsteen betrekkelijk zacht, maar eenmaal blootgesteld aan de buitenlucht wordt hij zeer hard. Dat was een gunstige eigenschap voor de bouw. De grotten die zo ontstonden zijn tegenwoordig voornamelijk in gebruik bij wijnboeren. Ze vormen een perfecte plek om wijnen op te slaan. De temperatuur is er het hele jaar constant (ongeveer 14°C á 15°C). De wijngrotten kunnen onder ander worden bezichtigd in Saumur, bij één van de vele wijnmakers die hier mousserende wijnen produceren.
Klimaat
De wijngaarden in de Loire beslaan een enorm uitgestrekt gebied. Er kan dan ook niet van een eenduidig klimaat gesproken worden. In Pouilly-Fumé en Sancerre heerst bijvoorbeeld een continentaal klimaat, terwijl de Muscadet meer invloed van zee heeft.
Druivenrassen
In de Loire worden zowel inheemse Loiredruiven als Franse druivenrassen verbouwd. De oudste inheemse Loiredruif is de blauwe pineau d’Aunis of de chenin noir. Deze druif stond hier al aangeplant in de 10e eeuw. Van de pineau d’Aunis worden aromatische roséwijnen gemaakt. De witte variant, de Chenin Blanc, is een van de belangrijkste witte druiven in de Loire. De Chenin blanc is een zeer aromatische druif, die wijnen oplevert met een redelijk hoge zuurgraad. De druif wordt gebruikt voor droge wijnen, mousserende wijnen en heerlijke zoete wijnen.
De Sauvignon Blanc is ook een echte Loiredruif, hoewel dit druivenras ook veel in het zuidwesten van Frankrijk staat aangeplant. De sauvignon blanc levert heerlijke droge wijnen, van de geurige Touraine Sauvignon tot de verfijnde Pouilly-Fumé. De druif heeft kenmerkende aroma’s van asperges en kruisbessen. De blauwe pinot noir wordt veel gebruikt in rode wijnen uit Sancerre en de Touraine, het centrale deel van de Loirestreek. Andere blauwe druivenrassen die worden verbouwd in de Loire zijn de cabernet franc en gamay.
Pouilly-Fumé en Sancerre
De Loire telt een groot aantal belangrijke wijnregio’s. De bekendste appellations in Midden-Frankrijk zijn de wijnstreken rond de Pouilly-Fumé en Sancerre. Pouilly-Fumé ligt op de rechteroever van de rivier, Sancerre ligt er schuin tegenover, aan de overkant. Beide gebieden leveren kwaliteitswijnen van sauvignon blanc. De Pouilly-Fumé ontleent zijn naam aan het licht rokerige (fumé) karakter van de wijnen. De bodem in Sancerre bezit meer kalk en mineralen, dat terugkomt in het frisse en elegante karakter van de wijnen. Sancerre maakt ook rode wijnen en rosés van pinot noir, bekend van de rode wijnen uit de Bourgogne. De rode Sancerres hebben daarom vaak iets weg van een lichte rode Bourgogne.
Touraine
Verreweg de grootste hoeveelheid wijn wordt gemaakt in de populaire appellation Touraine. Touraine ligt 200 kilomter ten westen van Sancerre. Het wijnbouwgebied ligt rondom de stad Tours, langs de rivieren Loire en de Cher. De regels staan de producenten hier toe wijnen te maken op basis van één druivenras, dat apart op het etiket mag worden vermeld. Verplicht is dat echter niet. Toegestane druiven zijn onder andere sauvignon blanc, chenin blanc en chardonnay voor witte wijnen en gamay, cabernet franc, malbec (hier cot genoemd) en pinot noir voor rode wijnen. Bekende wijnen zijn de witte Sauvignon de Touraine en de rode Gamay de Touraine. De wijnen uit deze streek zijn aromatisch en licht van smaak.
Chinon en Bourgueil
De rode wijnen uit de gebieden Chinon en Bourgueil, ten zuidwesten van Tours, zijn daartegen heel stevig en vol van smaak. Deze wijnen worden gemaakt van de cabernet franc-druif. Wijnen uit Bourgueil zijn iets eleganter dan die uit Chinon. Vouvray, dat enkele kilometers ten oosten van Tours ligt, produceert mooie kwaliteitswijnen van chenin blanc. De druif wordt verwerkt in een heerlijke zoete wijn, de Vouvray. Deze wijnen kunnen tot wel tientallen jaren bewaard worden.
Anjou-Saumur
Verder naar het westen ligt de wijnregio Anjou-Saumur. Verspreid door de hele Anjoustreek liggen de wijngaarden met de appellation Anjou. De streek is bekend om zijn Rosé d’Anjou, maar tegenwoordig zijn ook de rode wijnen van belang. De wijnen worden gemaakt van cabernet franc en cabernet sauvignon. Een bijzondere rosé is de Anjou Gamay, gemaakt van alleen gamay-druiven. De beste rode wijnen van de Anjou komen uit Saumur-Champigny. De wijnen zijn hier soepel van karakter met veel cassisfruit. Ze kunnen goed jong gedronken worden, eventueel licht gekoeld.
Uit Anjou komen ook de beste zoete wijnen van de hele Loirestreek. Vooral de zoete wijnen van de Coteaux du Layon zijn van topkwaliteit. De wijngaarden bevinden zich op de zuidelijke oever van de Loire, aan de zijrivier de Layon. In het najaar is het vaak mistig in dit gebied. Daardoor ontstaat het fenomeen van edele rotting. Door edele rotting wordt de schil van de druiven poreus, waardoor ze vocht verliezen. Het suikergehalte in de druiven neemt toe. De druiven leveren dan een zoete wijn op.
Saumur staat bekend om de mousserende wijnen, die vooral geproduceerd worden in het dorpje St.-Hilaire-St.-Florent. Deze mousserende wijnen worden gemaakt op dezelfde manier als champagne. In de 19e eeuw en het begin van de 20e eeuw werden deze wijnen ook gewoon verkocht als champagne. Later, met de invoering van het systeem van de Appellation Contrôlée, mocht alleen champagne nog zo genoemd worden.
Muscadet
Aan de monding van de Loire worden de beste viswijnen van de streek gemaakt: Muscadet, Muscadet de Sèvre et Maine en Gros Plant. De Muscadet de Sèvre et Maine is hiervan het bekendst. Deze sprankelend frisse, bijna zilte wijn wordt geproduceerd ten zuiden van de stad Nantes, van melon de bourgogne-druiven. De wijn smaakt heerlijk met oesters of mosselen. De Gros Plant is een eenvoudige, frisse witte wijn, licht en droog en gemakkelijk drinkbaar.
Veel Muscadet wordt gemaakt sur lie. Dat betekent dat de wijn wordt gebotteld vanaf het vat waarop hij heeft gegist. Op de bodem van het vat bevinden zich dan nog de dode gistcellen, de lie. Door deze manier van bottelen houdt de wijn een lichte koolzuurtinteling, zichtbaar in het glas als kleine belletjes. De wijn wordt hierdoor net iets frisser en sappiger van karakter. De Sur lie wijnen mogen pas worden gebotteld na 1 april volgend op de oogst.


WIJNHUIZEN:
La Chablisienne
La Chablisienne is niet alleen een van Frankrijks allerbeste coöperaties, het is ook hét visitekaartje voor de wijnen uit Chablis en omgeving. 
In 1996 werd dit door het gezaghebbende blad “La Revue des Vins de France” bevestigd door de uitverkiezing tot beste cave cooperative van Frankrijk. 
Het bedrijf is in zijn eentje goed voor ongeveer 30% van de totale productie en combineert dat met een gamma van onberispelijke kwaliteit, ongeacht of het nu om een eenvoudige 
Petit Chablis gaat of om een 
prestigieuze Grand Cru. 
Hoewel La Chablisienne vandaag de dag een van de meest succesvolle en toonaangevende bedrijven in heel Frankrijk is, werd het bedrijf uit pure armoede geboren, toen in 1923 een groep van 180 kleine boeren zich aaneensloot tot een coöperatie. 
In 1947 kwam een fusie met een andere coöperatie in Chablis tot stand. 
Vandaag de dag telt La Chablisienne 300 leden met 1130 hectare wijngaarden. 
Parels in de kroon zijn de zes Grands Crus , met daarnaast ook nog eens ruim 30 Premiers Crus.
Vinificatie en opvoeding van de afzonderlijke wijnen gebeuren op maat, bijvoorbeeld waar het het gebruik van eikenhouten vaten betreft. 
Een en ander resulteert in klassieke Chablis met optimale expressie van terroirinvloeden

De wijnen: 
www.chablisienne.com  


Château de Fesles 
Château de Fesles ligt in het centrum van Layon in de Loire. 
De hellingen zijn gericht naar het Zuidwesten, waar ze de meeste zon vangen.  

Gebouwd in 1070 - het Chateau de Fesles is een van de oudste landgoederen in de regio. 
In 1991 is het chateau volledig gerenoveerd. 
Onder leiding van Bernard Germain sinds 1996, Chateau de Fesles produceert de grote zoete wijn 
de Bonnezeaux, evenals 
Anjou Villages, 
Anjou Rouge 'Vieilles Vignes', 
droge witte wijnen Anjou Blanc en 
Anjou Blanc "la Chapelle", en tenslotte 
de delicate Rose d'Anjou. 

De Bonnezeaux komt uit het hart van de regio Layon, op een silicium helling met een prachtig Zuid-Zuid-West exposure op leisteen en Phtanite bodems. 
De volledig rijpe, druiven met botrytis worden geoogst in 5 tot 7 opeenvolgende plukken, dan losgeweekt voor 10 tot 12 uur bij lage temperatuur. 
De gisting vindt plaats in 400 liter eikenhouten vaten meer dan 1 tot 2 maanden. 
De wijn wordt vervolgens opgeslagen in 3 vaten voor 10 tot 15 maanden. 

De wijn is licht met een gele tint en groene tinten. 
Het boeket smelt in een maaswijdte van vers fruit, zoals abrikoos, perzik en peer en specerijen, zoals vanille, kaneel en nootmuskaat. Prachtig soepel in de mond, dit is een wijn om weg te leggen. 
Het boeket eindigt op aantrekkelijke levendige tonen van citrus fruit en sinaasappelschil. 

Rouge 
Un pur Cabernet Franc, sur le fruit, élégant et charnu !
 
Les très vieilles vignes (plus de 80 ans) de cabernet franc qui composent cette cuvée nous offrent ce joli rouge d’Anjou fruité et charnu. 
Les raisins ramassés à pleine maturité donnent le ton, avec une matière de qualité qui allie concentration et structure. 
Dotée d’une belle palette aromatique et de tanins souples, cette cuvée est à apprécier dès aujourd’hui, sur le fruit. 
Un superbe rapport qualité/prix/plaisir ! Idéal sur une pièce de bœuf grillée… 
Blanc 
Une très belle cuvée de Chenin, pure et aromatique !
 
Voici la cuvée de blanc classique du domaine. 
Un Anjou sec, 100% chenin, qui provient de coteaux magnifiquement exposés surplombant la rivière le Layon. 
Ici, les vignes âgées d’une soixantaine d’années limitent naturellement les rendements et permettent la concentration optimale des baies, cueillies à la main en deux passages. 
La vinification est soignée, en fûts de chêne, avec un élevage sur lies fines pendant 6 mois. Un blanc pur, à découvrir, où le chenin s'exprime avec une belle précision aromatique ! 

Bron en foto's: Château de Fesles - les grands chais de France - JimLoire

Domaine Dominique Pabiot 
Pouilly-Fumé is samen met Sancerre de onbetwiste sterappellation van de Loire en vormt daarmee tegelijkertijd een wereldwijde referentie voor sauvignon blanc in zijn puurste vorm
De wijnen van Dominique Pabiot zijn daar een goed voorbeeld van.
Zijn wijngoed is gesitueerd in Les Loges, een buurtschap in het centrum van de appellation. 
Hij nam het in 1997 van zijn vader over en is daarmee de inmiddels 5e generatie binnen de familie die wijnbouw bedrijft. 
Belangrijker voor de kwaliteit van zijn wijnen is echter dat Pabiot geldt als een van de rijzende sterren binnen de appellation. 

De zuiverheid en spanning van zijn wijnen gaan gepaard met een mooie expressie van terroir
Trefwoord: precisie. 
www.dominiquepabiot.com

Domaine Curot - Sancerre
De naam Sancerre behoeft nauwelijks introductie.  
Het is de bekendste appellation van de Loire. 
Handelsmerk zijn frisse en mineralige wijnen van sauvignon blanc.
Het is de bekendste appellation van de Loire.  
Handelsmerk zijn frisse en mineralige wijnen van sauvignon blanc, meestal geproduceerd door betrekkelijk kleine familiedomeinen. 
Een goed voorbeeld van zo'n bedrijf is Domaine Curot. 
Dit 10 hectare grote domein ligt in Thauvenay, een plaatsje in het zuidoosten van de appellation, en wordt geleid door Eric Louis
De stijl van zijn witte Sancerre is tegelijkertijd op en top Sauvignon, maar naar lokale maatstaven behoorlijk vol. 
Deze volheid is gebaseerd op een goede rijpheid van het fruit. 
Behalve wit produceert Louis ook een elegante rode versie van Sancerre op basis van pinot noir.
 
www.sancerre-ericlouis.com
 

Lacheteau
“Le terroir du Val de Loire est si riche qu’il y pousse des châteaux”
Lacheteau is specialist in lekkere, mooi gepresenteerde plezierwijnen.
Deze groep is de grootste wijnmaker (buiten de coöperatieven) met meer dan 400 000 hl door eigen afvulling.
Het huis LaCheteau vinificeert 175 000 hl dankzij een partenariaat met 238 wijnboeren goed voor 988 ha
.
Les AOC du vignoble du Val de Loire contribuent par leurs succès à la croissance du marché mondiale du vin.
En effet, ces ventes progressent de 8,2 % contre un ralentissement voire une baisse sur les autres regions vinicoles.
Ainsi, les ventes de Touraine augmentent de 32,6 %, le Saumur de 13 % et le crémant de Loire de 9,6 %.

Nos propriétés:
Domaine de Champteloup - 100 ha - AOC Anjou
Ce domaine a une longue tradition viticole, puisque des actes vieux de 400 ans font état de culture de vignes sur ce domaine.
Tous les cépages traditionnels de l'Anjou sont présents. Vinification: 5 000 hl.

Château de Montguéret - 130 ha - AOC Anjou et Saumur
Ce château, situé en Anjou, est exploité selon le cahier des charges “Terra Vitis” (agriculture raisonnée), dont le label peut être utilisé pour ses différentes productions.
Vinification: 6 500 hl.

Domaine de la Forchetière - 80 ha - AOC Muscadet
Domaine de 80 ha de vignes plantées dans le pays nantais.
Le Muscadet Côtes de Grand lieu/lie et le Gros Plant/lie, représentant chacun un volume de 30 000 bouteilles, sont embouteillés au château et commercialisés sous l'étiquette “Château de la Forchetière”.
Vinification: 5 000 hl.

Domaine Les Martines - 5 Hectares - AOC Cheverny
Vinification: 200 hl
Des installations modernes et performantes.
Les vendangeoirs du Val de Loire exploitent trois caves de vinification avec 450 partenaires viticulteurs qui couvrent 1 000 hectares de vignoble dans les régions de Nantes et du Haut-Poitou.
Avec ses sites en Alsace et dans le Jura, le groupe est le 1er producteur français de méthode traditionnelle, hors champagne avec une production globale de 15 millions de bouteilles.
Le savoir-faire qualitatif et technique du Groupe GCF et les installations modernes sont garants de cette production.
Suivi des domaines et embouteillage propriété

Une des spécificités de LACHETEAU réside dans la part importante de commercialisation de domaines mis en bouteille à la propriété (5 à 6 millions de cols par an).
Cette politique repose sur un travail à long terme en deux points clés:
- le suivi des domaines et la qualité des vins,
- les conditions d’embouteillage à la propriété qui doivent être sûres et respectueuses des qualités organoleptiques des vins.

Le suivi des domaines
Nous suivons une centaine de domaines sur l’ensemble des appellations du Val de Loire.
Ces domaines sont séléctionnés sur leur aptitude à produire des vins de qualité de façon régulière, quels que soient les aléas climatiques et leur désir de travailler en partenariat avec Lacheteau.
Une partie est contractualisée pluriannuellement.
Le suivi de l'activité de ces domaines s'effectue par des visites programmées des oenologues de Lacheteau aux moments clés du processus viticole et des vinifications qui s'ensuivent.
Ils organisent également des réunions techniques plus ponctuelles réunissant des vignerons d'une même zone.
L’élaboration des assemblages se fait au travers d’une sélection rigoureuse des vins, cuve à cuve.
Conditions d’embouteillage
Une grande partie de nos mises domaine est réalisée par notre propre camion, le reste est sous-traité à un embouteilleur partenaire travaillant selon notre cahier des charges.
Nos exigences de qualité en propriété sont les mêmes que pour nos mises négoce et les procédures et contrôles sont donc identiques à celles-ci.
- Pour les blancs et les rosés, nous visons le "zéro levure" en bouteille grâce à une filtration à 0,65 micron et à des procédures de stérilisation avant mise.
- Pour les rouges de Loire, nous ne filtrons les vins avant mise qu’à 1,5 micron afin de préserver leurs qualités organoleptiques et contrôlons après mise que nous restons pauvres en germes pour assurer leur stabilité.
Notre prestation d’embouteillage inclut la préparation des vins à la mise, où grâce à un travail à l’abri de l’oxygène, nous évitons les pertes qualitatives avant conditionnement.

La commercialisation des produits Lacheteau
Comme pour toutes les sociétés de négoce de vins, la clientèle traditionnelle diminue sa part de commercialisation à l’intérieur d’un marché qui lui-même est en régression permanente.
La consommation de vin a diminué de 40 % en quelques décennies: on boit moins mais mieux.
On note donc une baisse importante des vins de table au profit des vins festifs (vins de pays et appellations).
Lacheteau est présent sur tous les créneaux de distribution.
Cependant, la grande distribution représente maintenant à peu près 80 % de la commercialisation du vin en France.

Lacheteau voit sa part de marché augmenter car la société propose:
- des produits de vinification qui correspondent à ce que la distribution veut comme produit dans les bouteilles: la qualité du vin choisi est constante pour un millésime donné ;
- des vins de domaines en raison de son leadership dans l’embouteillage à la propriété ;
- des vins à sa propre marque.
Cette évolution peut se résumer ainsi: Lacheteau tend à améliorer la qualité de ses génériques à bas prix tout en dynamisant la vente de ses produits haut de gamme.
C’est grâce à cette évolution et à ses centres de vinification synonymes de qualité que Lacheteau se construit une image positive auprès de la distribution.
De door ons verkochte wijnen:
- LaCheteau rosé d'anjou
op bestelling:
- LaCheteau Touraine Sauvignon
- LaCheteau Muscadet de Sèvre et Maine
- LaCheteau Sancerre

Bron: LaCheteau - Dgs  

Ampelidae
Frederic Brochet
Frederic Brochet is een jonge en dynamische wijnmaker die zijn wijnen maakt net ten noorden van Poitiers, aan de zuidkant van het Loire-gebied .
Hij is gepromoveerd in de wijnbouwkunde en doceert over de psychologie van het wijnproeven aan de universiteiten van Bordeaux, Reims en Bra (Piemonte, Universtiteit van de smaak van de Slow Food beweging).
Brochet staat op eenzame hoogte in het wijngebied Haut Poitou en bewijst meer en meer dat hier een goed terroir te vinden is.
De wijnen zijn volledig biologisch.
De wijnen hebben zowel kenmerken van het fruit als van het terroir, zijn verteerbaar en hebben
een grote frisheid.
De wijnstokken zijn, los van herplant ter vervanging van dode stokken, tussen de 30 en 100 jaar oud.
De wijnen worden uitgebracht in twee series, één met nauwelijks houtrijping (Marigny Neuf) en één met houtrijping met, afhankelijk van de wijn en het jaar 5% tot 100% nieuw eiken (Ampelidae).
De wijnen:
Op bestelling: 
Marigny Neuf Sauvignon Blanc
Marigny Neuf Rosé
Marigny Neuf Pinot Noir
Marigny Neuf Cabernet
Ampeladia le K
'Ampelidae', is de latijnse verzamelnaam voor alle druivenrassen ter wereld.

Bron: Pallas
 

Denis Marchais
Wijnhuis Denis Marchais is gelegen in het hart van de Nantais wijngaarden in La Sablette De Mouzillon, Frankrijk.
De eerste wijngaard van dit wijnhuis werd in 1860 ontwikkeld in Clos de la Sablette.
Denis Marchais produceerde van origine alleen "Loire" wijnen met de druivensoorten
Vouvray, Muscadet en Sauvignon Blanc voor de Sancerre en werd hiermee de leider in de regio.
Maar uiteindelijk breidde Denis Marchais hun portfolio uit met Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot en Syrah.
Het is nu een modern wijnhuis met een jaarlijkse productie van bijna 36 miljoen flessen.
Denis Marchais is een afdeling van Vinaval, die 240 hectares wijngaarden bezit in de Loire en Pays Nantais.
In 1999 behaalde het consortium zijn ISO 9002 certificaat.
Ook al is het een ultramodern bedrijf, toch blijft respect voor tradities en zeker het werk in de wijngaard zeer belangrijk. Denis Marchais wijnen worden geproduceerd in de Languedoc regio in het Zuiden van Frankrijk. De wijnen zijn afgesloten met een kwalitatief hoogwaardige schroefdop, voor optimale frisheid en gemak. Er veelal gebruikt gemaakt van moderne vinificatie met inweking van de druivenschil, pneumatische persing met vervolgens een temperatuur gecontroleerde vergisting.

De Wijnen:
Vin de Pays du Jardin de la France
Vin de Pays d'Oc Chardonnay
Vin de Pays d'Oc Merlot

Deze Merlot Marchais, met zijn robijnrode kleur, heeft een neus van fruit en is iets kruidigs, zonder agressief over te komen.
Dankzij zijn rondeur is het een wijn die zich laat drinken bij zowel rood als wit vlees en ook bij een kaasschotel.
Vin de Pays d'Oc Cabernet Sauvignon

Bron: dgs - wijnoverzicht